Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yksi puhelinsoitto kuntosalille muutti Noora Rädyn elämän – "Sopimus maksaa takaisin 20 vuodessa tehdyt tappiot"

Noora Räty pelaa ensi kaudella ammattilaisena Kunlun Red Starissa. Sopimus jääkiekon KHL-liigasta tutun kiinalaisseuran kanssa syntyi erittäin nopeasti.

noora räty
Kuva: Tomi Hänninen
Sami Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Noora Räty oli toukokuun lopulla kuntosalilla valmistautumassa normaaliin tapaansa tulevaan kauteen. Räty oli tehnyt Suomi-sarjassa pelaavan Nokian Pyryn kanssa jatkosopimuksen ja oli tyytyväinen, että sopimus oli kerrankin taskussa hyvissä ajoin ennen kauden alkua.

Rädyn kuntosaliharjoituksen keskeytti hänen yliopistoaikainen valmentajansa Brad Frost. Minnesota Golden Gophersin päävalmentaja kertoi puhelimitse Rädylle, että Yalen yliopiston jääkiekkojoukkueen entinen päävalmentaja Rob Morgan haluaisi suomalaisvahdin mukaansa uuteen seuraansa.

Morgan oli tehnyt kiinalaisseura Kunlun Red Starin kanssa valmennussopimuksen ja aloittanut seuran päävalmentajan ja managerin Digit Murphyn kanssa joukkueen rakentamisen.

- Olihan se aika uskomaton juttu. Sain seuralta sopimustarjouksen, enkä aluksi uskonut sitä, Räty kertoo.

- Lähetin paperit agenttitoimistolleni. Sieltä sanottiin, että kyseesssä on oikea sopimus. Sen jälkeen ei tarvinnut kauan miettiä ratkaisuani.

Räty allekirjoitti yksivuotisen sopimuksen Red Starin kanssa viime viikolla. Kunlun halusi palkata Rädyn, sillä seura näki maailman parhaaksi maalivahdiksi tituleeratussa suomalaisveskarissa potentiaalia myös naisten jääkiekon markkinoinnissa Aasiassa.

Sopimus on pitkään ammattilaisuuden eteen uurastaneelle Rädylle myös taloudellisesti kannattava: palkkaa maksetaan suunnilleen saman verran kuin hyvälle SM-liigapelaajalle.

- Tämä sopimus maksaa takaisin kaikki 20 vuoden aikana pelaamisestani koituneet taloudelliset tappiot, Räty sanoo.

Räty saa sopimuksensa mukaan osallistua kauden aikana kaikkiin naisten maajoukkueen tapahtumiin, joten valmistautuminen ensi helmikuun Pyeongchangin olympialaisiin jatkuu suunnitelmien mukaan.

- Se oli minulle erittäin tärkeää. Maajoukkueella on paljon leiripäiviä ennen olympiaturnausta, Räty kertoo.

- Olen Kunlunin mukana normaalisti syksyn, mutta joulu-, tammi- ja helmikuun olen toivottavasti maajoukkueen mukana, jos kaikki menee hyvin. Olympialaisten jälkeen on vielä CWHL:n pudotuspelit ennen kuin kausi loppuu.

Kaiken keskiössä Peking 2022

Kunlun Red Starin naisten joukkue pelaa siis Kanadan ammattilaissarjassa CWHL:ssä. Liigan muut seurat ovat Les Canadiennes Montreal, Calgary Inferno, Toronto Furies, Brampton Thunder ja Boston Blades.

Red Starin kotikaupunki on Etelä-Kiinan rikas talousmetropoli Shenzhen. Joukkue matkaa Kiinasta Kanadaan lokakuun lopulla, palaa jouluksi Aasiaan ja lentää takaisin Kanadaan tammikuuksi. Helmikuun olympiatauon jälkeen joukkue matkaa jälleen Shenzhenistä takaisin Kanadaan.

Rädyn mukaan Red Starissa on ollut kiekkoväen keskuudessa vetovoimaa, kyselyitä on tullut paljon sekä Suomesta että Pohjois-Amerikasta. Räty ja yhdysvaltalaislegenda Kelli Stack ovat Kunlunin nimekkäimmät vahvistukset – joukkue täydentyy elokuussa järjestettävässä varaustilaisuudessa.

- Meidän amerikkalaisvahvistuksista rakennettu ykköskenttämme on sarjan huipputasoa. Muuten joukkue rakentuu kiinalaispelaajista. Osa minunkin roolistani joukkueessa on olla mentorina kiinalaisvahdeille.

Kiinan naisten maajoukkueen tavoitteena on ottaa mitali kotiolympialaisista 2022. Uskon naiskiekon kehittyvän Kiinassa nopeasti.

Noora Räty

Kiinan valtio panostaa jääkiekkoon tällä hetkellä ahkerasti. Red Starin ensimmäinen kausi venäläisvetoisessa miesten ammattilaisliigassa KHL:ssä oli menestys, ja organisaatiota vahvistettiin alkuvuodesta.

KHL-joukkueen päävalmentajaksi palkattiin Mike Keenan ja seuran kehityspuolelle pestattiin Aleksander Barkov, Bobby Carpenter ja Scotty MacPherson. Lukuisten neuvonantajien joukossa on puolestaan kanadalaislegenda Phil Esposito.

- Kiinassa ovat resurssit kunnossa ja myös olosuhteet alkavat olla hyvällä tasolla. Kiinan naisten maajoukkueen tavoitteena on ottaa mitali kotiolympialaisista 2022. Uskon naiskiekon kehittyvän Kiinassa nopeasti, Räty sanoo.

Lue Rädyn sopimuksesta ja Red Starin naiskiekkoprojekteista lisää tästä linkistä.

Lue myös

Suomen maajoukkueen tähti Noora Räty ammattilaiseksi Kiinaan – KHL:n nousukasseuran huimat satsaukset jatkuvat

Suosittelemme sinulle