Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Soini tuomitsee Lontoon terroriteot: raakalaismainen teko viattomia kohtaan

Timo Soinin mukaan meneillään on kiihtyneen terrorin aika.

Ulkoministeri Timo Soini.
Ulkoministeri Timo Soini. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Marjatta Rautio,
Pekka Pantsu

Ulkoasiainministeri Timo Soini (ps.) tuomitsee jyrkin sanoin Lontoon viimeöiset terrori-iskut, joissa menehtyi tämän hetkisten tietojen mukaan seitsemän ihmistä ja kolme hyökkääjää.

– Tämä on valitettava ja raakalaismainen teko viattomia ihmisiä kohtaan. Isku on hyökkäys meidän eurooppalaista elämäntapaamme kohtaan ja se on tuomittava jyrkästi, Soini painottaa.

Soini välittää syvän osanottonsa uhrien omaisille ja valittelee sitä, että iskuja on ollut useita.

– Pelon kylväminen on hyvin harmillista, ja niiden ihmisten ja omaisten kohdalla aivan kamalaa, joiden kohdalle tämä sattui. Veitsi-iskut ovat hyvin brutaaleja.

– Mutta täytyy muistaa, ettei tämä terrori meitä nujerra. Lähetän päättäväisen viestin siitä, että terroristit eivät voi koskaan voittaa.

Useita iskuja estetty

Britanniaan on viime aikoina kohdistunut useita terrori-iskuja. Viimeöistä edeltänyt isku tapahtui vajaat kaksi viikkoa sitten Manchesterissa. Britannian viranomaisten mukaan uhkataso on ollut maassa nousussa pidemmän aikaa  ja Soinin mukaan useitakin pahoja iskuja on ilmeisesti onnistuttu estämään.

– He tekevät kovaa työtä terrorismin vastaisen taistelun etulinjassa. Onnistumiset eivät näy otsikoissa, eivätkä ne tule julki, vaan ne  saadaan hiljaisuudessa nujerrettua.

Kun ihmisiä menehtyy, se on Soinin mielestä epäonnistuminen. Hän ei kuitenkaan halua syyttää ketään siitä, että tällä kertaa terroristeiksi epäillyt onnistuivat pyrkimyksissään.

– Nyt  on valitettavasti  onnistuttu ja meneillään tuntuu olevan sellainen kiihtyneen terrorin aika. Taustalla on varmaan jonkinnäköinen suunnitelma, koska tässäkin oli useampi iskijä, eikä ole kovin kauan siitä, kun Lontoon Westminsterissä ajettiin väkijoukkoon.

Iskut voivat jatkua

Soinin mukaan tapahtuneet viittaavat siihen, että meneillään on useamman iskun sarja. Soinista on vaikea sanoa liittyvätko iskut Britannian ensi torstaisiin parlamenttivaaleihin tai Brexitiin millään lailla.

– Toivottavasti iskut loppuvat nyt tähän, mutta ei sitäkään voi sulkea pois että tämmöiset jatkuvat.

Soini arvelee Britannian joutuneen terroristien tähtäimeen osin siksi, että maa on vahva demokratia ja osallistuu kansainväliseen toimintaan hyvin aktiivisesti. Hän kuitenkin muistuttaa, että viimeöinen isku osui alueelle, jossa liikkuu hyvinkin monen maan kansalaisia.

– Terroriteot suuntautuvatkin varmaan enemmän yhteiskuntaa, demokratiaa ja elämäntapaa kohtaan.

Britanniaa ei syytä välttää

Tapahtuneista huolimatta Soini ei suosittele suomalaisia välttämään matkustamista Britanniaan, jos reissu on suunnitteilla. Sen sijaan hän rohkaisee tekemään ulkoministeriön suosittaman matkustusilmoituksen, nettiosoitteessa matkustusilmoitus.fi. (siirryt toiseen palveluun)

– Se on hyvin helppo tehdä netissä ja sitä kautta pääsee paremmin tavoitettavaksi. Pitäkää myös omaisenne ja läheisenne tietoisina missä olette ja mitä teille kuuluu, Soini ohjeistaa.

Soini arvioi, että mitään merkkejä ei ole siitä, että hallituksen tulisi kokoontua Lontoon tapahtumien vuoksi.

Juttua täydennetty ja päivitetty iskussa menehtyneiden määrä klo 14.40.

Lue myös:

Lontoon terrori-isku: Tämän tiedämme nyt

Terrori-isku Lontoossa – Yle seuraa hetki hetkeltä

Pakettiauto ajoi väkijoukkoon Lontoossa

Lontoon poliisi käskytti pubin asiakkaat maahan Borough Marketilla – katso video

Suosittelemme sinulle