Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ylen legendaarinen radioääni Lieko Zachovalová on kuollut

Suomalaissyntyinen Zachovalová muistetaan etenkin hänen raporteistaan Tšekkoslovakian miehityksen ajalta.

Lieko Zachovalová
Lieko Zachovalová vuonna 1969. Kuva: Yle
Jaana Hevonoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen entinen freelance-kirjeenvaihtaja Lieko Tuuli Zachovalová on kuollut Prahassa. Suomalaissyntyinen 89-vuotias Zachovalová (o.s. Leino) kuoli lyhytaikaisen sairauden seurauksena sunnuntaiaamuna Prahassa sotilaskeskussairaalassa.

Zachovalován ääni tuli tunnetuksi etenkin Tšekkoslovakian kriisin aikana elokuussa 1968 hänen raportoidessaan suorissa lähetyksissä Prahan miehityksen tapahtumista.

Zachovalová oli tunnetun kommunistipoliitikon Yrjö Leinon tytär, mutta Leino oli muuttanut erilleen Liekon äidistä tytön ollessaan 1-vuotias. Liekon muistikuvat isästään lapsuudessa ovat miehestä, joka tuli käymään viulu kainalossa ja suklaanappipussi taskussa, milloin ei istunut vankilassa.

Zachovalová muutti Tšekkoslovakiaan 21-vuotiaana kommunistien verettömän vallankaappauksen jälkeen vuonna 1948.

– Minusta tuntui silloin, että tämä on Euroopan mielenkiintoisin maa. Tänne oli juuri pystytetty työväen valta ja toiveet tuoreesta kommunistivallasta olivat suuret, Zachovalová kertoo Leo Lehdistön toimittamassa ohjelmassa.

Lieko kertoi, että hänen äitinsä olisi toivonut nuoren naisen lähtevän harjoittelupaikkaa etsimään esimerkiksi Hollantiin, mutta Prahaan Liekoa veti politiikan lisäksi rakkaus.

Zachovalová avioituikin pian kommunistipuolueessa aktiivisesti toimineen Marcel Zachovalin kanssa ja he saivat kaksi lasta. Lieko Zachovalová itse otettiin kommunistipuolueen jäseneksi vasta Josif Stalinin kuoltua vuonna 1956. 

Zachovalová oli todistamassa myös samettivallankumousta vuonna 1989, jolloin Itä-Euroopan sosialistinen järjestelmä murentui.

Kymmenen vuotta sitten Zachovalová totesi haastattelussa noin 50 vuotta Tšekeissä asuttuaan:

– Minnekäs minä täältä lähtisin, olen täällä naimisissa, minulla on kaksi poikaa ja kuusi lastenlasta ja kaikki he ovat tšekkejä. Minun tuhkani sirotellaan tähän maahan ja siihen tämä tarina päättyy, Zachovalová sanoi.

Zachovalová iloitsi kuitenkin siitä, että hänen vanhin pojanpoikansa oli kiinnostunut juuristaan ja opiskeli tuolloin suomea Kaarlen yliopistossa.

Yleisradion kirjeenvaihtaja korotti äänensä panssareita ja vangitsemisia vastaan. Zürichin keskus keskeyttää hänen kuuluisan puhelinraporttinsa vähän väliä.
YLEn kirjeenvaihtajana todistamassa niin Tšekkoslovakian miehitystä kuin vuoden 1989 samettivallankumousta.

Lue myös: Lieko Zachovalovan raportteja miehitetystä Prahasta

Lue myös: Neuvostopanssarit testasivat uutiskoneen Kekkoslovakiassa

Kuuntele: Lieko Zachovalován haastattelu Yle Areenassa

Suosittelemme