Hyppää sisältöön

Kesätöitä voi tehdä kännykälläkin: 17-vuotias "kesäturisti" markkinoi kotikaupunkiaan sosiaalisessa mediassa

Kaustiselle taas palkataan Pokemon Go -oppaita ja kiertäviä muusikoita.

Amanda Rahmani on Kokkolan virallinen kesäturisti, joka markkinoi kaupunkia sosiaalisessa mediassa.
Amanda Rahmani on Kokkolan virallinen kesäturisti, joka markkinoi kaupunkia sosiaalisessa mediassa. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle
Sari Vähäsarja

– Kaunis ja monipuolinen värimaailma, joka ikuistaa lämpöistä, kesäistä tunnelmaa. Se Kokkolassa jo on, ei sitä tarvitse lähteä luomaan, vaan ihan vain ikuistaa.

Näin pohtii 17-vuotias Amanda Rahmani sitä, millainen on houkutteleva Instagram-päivitys. Sellaisia hän pyrkii toteuttamaan seuraavat neljä viikkoa työssään kesäturistina Kokkolassa. Pesti on uusi, sillä Amanda on keksinyt sen itse. Hän voitti videohakemuksellaan kaupungin kesätyökilpailun, jossa nuoret ideoivat itselleen kesätyöpaikkoja.

Rahmanin työnä on päivittää Visit Kokkolan sosiaalista mediaa, erityisesti Instagramia. Hän pääsee myös itse suunnittelemaan, mitä kohteista pitäisi nostaa nykyistä paremmin esiin. Rahmani löytää helposti paljon paikkoja, joita kuvata: Vanhakaupunki, Suntin seutu, leirintäalue, merenranta yleensä, museot, kahvilat, ravintolat.

– Haluan näyttää Kokkolan kauneuden: luonnon ja kaupungin. Miljööt ovat jotenkin niin rauhoittavia, sanoo Rahmani.

Kesäturistin pääkohderyhmä ovat nuoret. Amandan mukaan hyvä postaus toimii silti niin nuorelle kuin varttuneemmallekin. Tietoa paikoista on toki tarjolla nytkin, mutta sosiaalisen median kautta sitä saa levitettyä paremmin. Mutta miten ihmiset sitten löytävät noiden tilien äärelle?

– Uskon, että kun tuottaa hyvää materiaalia, nättejä kuvia ja hyvää fiilistä, se levittää itse itseään, sanoo Amanda Rahmani.

Amanda Rahmani istuu kaupungintalon aulassa kännykkä kädessään.
Amanda Rahmani. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Kokkolan kaupunki järjesti kilpailun nyt toista kertaa. Viime vuonna toteutui kuusi kesätyötä, muun muassa tanssijan ja terapiahanuristin. Nyt hakemuksia tuli vähemmän, ja vain yksi työpaikka toteutetaan.

Kaupungin omistama elinkeino- ja kehitysyhtiö KOSEK ja Kokkolan Matkailu ovat tyytyväisiä kesäturistin saamisesta: sosiaalisen median osuus markkinoinnissa on kasvussa myös kunnissa, ja nuoret ovat tuolla areenalla kotonaan. Kaupungin näkökulmasta tärkein tehtävä on vetovoiman kasvattaminen, erityisesti nuorten keskuudessa.

– Kaikkihan me pyrimme yhteiseen hyvään: vetovoiman kasvattamiseen, sanoo Kokkolan matkailun toimitusjohtaja Jaska Pensaari.

Kesätyökilpailun ajatuksena on saada joka vuosi uusia ideoita siitä, millaista työ voi olla. Työllisyyspäällikkö Ilkka Rintalan mukaan ihannetilanteessa keksinnöt muuttavat kokonaisuutta jäämällä pysyviksi työpaikoiksi. Samalla nuoret osallistuvat ja muokkaavat työelämää jo alkuvaiheessa.

– Nuorten kautta syntyy työpaikkoja, joita me emme ole tajunneetkaan, visioi KOSEKin markkinointipäällikkö Päivi Korpisalo.

Kesätyökilpailua on järjestetty muuallakin, Kokkolaan se napattiin Vaasasta. Kokkolalaisessa versiossa nuoret ideoivat pestin nimenomaan itselleen sen sijaan, että keksisivät töitä toisille, kertoo hankkeen "äiti ", Ohjaamon projektipäällikkö Linda Björkgård.

Kaustisella kunta tarjoaa tänä kesänä pariviikkoisia kesätyörupeamia muun muassa Pokemon Go -oppaille. Heidän avullaan tarjotaan nuorille kierroksia oman kunnan alueella muutaman kerran kesässä. Tarkka suunnitelma riippuu siitä, paljonko halukkaita kierroksille ilmoitautuu.

Lisäksi haetaan kulttuurikierrosten järjestäjiä sekä nuoria kyläsoittajia musisoimaan kaupoissa, yrityksissä ja nuortenilloissa kylillä tuntipalkalla.

Suosittelemme sinulle