Hyppää sisältöön

Marko "Fobba" Forss ei jatka poliisin vihapuhetyöryhmän johtajana

Nettipoliisina tunnettu Marko "Fobba" Forss oli toiminut moderaattorina poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä, jonka rasistisista keskusteluista uutisoitiin viikonloppuna.

Nettipoliisi Marko "Fobba" Forss Tubecon 2016 -livetapahtumassa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Helsingin poliisipäällikön Lasse Aapion mukaan Marko Forss ei voi jatkaa poliisin vihapuhetyöryhmän tutkinnanjohtajana. Aapion mukaan ratkaisulla pyritään siihen, että vihapuhetyöryhmän maaliskuussa alkanut toiminta turvataan.

– Vihrapuheryhmän alkuvaihe on mennyt hyvin ja sen takia halutaan pitää ryhmä elinvoimaisena ja toimintakykyisenä, Aapio kommentoi Ylelle.

Forssin asema vihapuhetyöryhmän johtajana nousi esille, kun hänet yhdistettiin poliisien suljettuun Facebook-ryhmään, jossa on käyty rasistisia keskusteluja. Long Play -julkaisu kertoi viikonloppuna, että ryhmässä on kommentoitu muun muassa turvapaikanhakijan hirttäytymisyritystä Helsingin Rautatieasemalla toteamalla, että "edes tota ne ei osaa" ja "kelvottomalta yritykseltä näytti".

Forss toimi vielä keväällä ylläpitäjänä ryhmässä, mutta erosi tehtävästä huhtikuun alussa. Ryhmässä on 2 800 jäsentä. Osa heistä on eläkkeelle jääneitä tai muihin tehtäviin siirtyneitä entisiä poliiseja.

Forss kommentoi aiemmin Long Playlle, että ainakin yksi keskusteluissa ilmennyt tapaus on toimitettu syyttäjälle selvittelyyn. Hän totesi kuitenkin, että myös poliisilla on sananvapaus, etenkin kun ryhmässä keskustellaan vapaa-ajalla.

Poliisiylijohtaja haluaa poliisien somekäyttäytymisen kuriin

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kuuli huhuja poliisien suljetusta Facebook-ryhmästä ensimmäistä kertaa vuosi sitten. Hän ohjeisti silloin alaisiaan, että somekäyttäytymiseen täytyy kiinnittää huomiota.

Kolehmainen paheksuu rasistista kirjoittelua ryhmässä.

– Ensimmäinen reaktio oli, että onko ihmisillä niin paha olla, että tällaista kirjoittavat? Eikö ihmisillä ole muita kanavia purkaa paineita?

Kolehmainen korostaa, että hän haluaa edelleen luottaa henkilöstöön, mutta rasismille on nollatoleranssi. Poliisiylijohtaja myös muistuttaa, että kyseinen Facebook-ryhmä on hänen ja muun poliisijohdon valvontavelvoitteen ulkopuolella, koska kyseessä on yksityinen ryhmä.

– Ryhmässä ilmennyt materiaali on nyt lähtenyt valtakunnansyyttäjän virastoon esitutkintaan. Somekäyttäytyminen käydään läpi ja huomenna on henkilöstölle tiedossa tietoisku, jossa todetaan mitä on tapahtunut, ja ilmaisen henkilökohtaisen pettymyksen asiaan.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on A-studion vieraana maanantaina 5.6. klo 21.00 TV1. #yleastudio

Suosittelemme sinulle