Hyppää sisältöön

Susijengi-valmentajalla on selkeä toive Lauri Markkasen tulevaksi seuraksi: "Urheilumaailman paras organisaatio"

Lauri Markkanen osallistuu NBA:n varaustilaisuuteen kesäkuun 22. päivä New Yorkissa. Henrik Dettmann arvioi maajoukkuepelaajan lähitulevaisuutta.

Antti-Jussi Sipilä,
Joonas Kuisma

Suomalaisen koripallon kaikkien aikojen lupaus, Lauri Markkanen, osallistuu NBA:n varaustilaisuuteen New Yorkissa 22. kesäkuuta. Markkasen nimen uskotaan lähes kaikissa veikkauksissa huudettavan ensimmäisen kymmenen pelaajan joukossa.

Jos Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann saisi vapaasti valita seuran, johon Markkanen päätyy, olisi valinta helppo.

–  San Antonio Spurs, Dettmann kommentoi. Hän korostaa, että spekulointi on turhaa.

– Kun hän [Markkanen] ei pääse itse valitsemaan, niin sitten se on melko sama. Turha esittää toiveita, jos kohtalo ei ole omissa käsissä.

On todella epätodennäköistä, että Markkanen pääsisi Spursiin mestarivalmentaja Gregg Popovichin koulutukseen. San Antoniolla on vasta ensimmäisen kierroksen 29. varausvuoro. Miksi Spurs olisi Dettmannin mielestä hyvä osoite hänen Susijengi-suojatilleen?

– Siellä pelataan sellaista koripalloa, jota Lauri osaa ja jossa hän on parhaimmillaan. Joukkuetekeminen korostuu, pelaajan monipuoliset taidot ovat arvossa ja siellä on eittämättä koko ammattiurheilumaailman paras organisaatio.

Onnella on merkitystä

Varaava seura vaikuttaa epäilemättä Markkasen tulokaskauteen ja sitä seuraaviin ammattilaisvuosiin merkittävästi. NBA:ssa on muutama katastrofaalisen huono organisaatio, joka pääsee varaamaan ykköskierroksen alkupäässä. Toisaalta, vaikka Spursin tasollle on vaikea yltää, montaa joukkuetta hoidetaan hyvin.

Dettmanin mielestä yksittäinen pelaaja voi vaikuttaa tuleivasuuteensa paljon itsekin.

– Elämässä tuppaa olemaan niin, ettei kaikki ole meidän käsissämme. Onnella ja ulkopuolisilla tekijöillä on merkityksensä. Yksilön omasta näkökulmasta ei pidä antaa sille vaikutusta, vaan pitää yrittää ohjata toimintaa niin hyvin itse kuin pystyy, hän pohtii.

– Tuppaa yleensä olla myös niin, että jos jaksaa pitkäjänteisesti tavoitteiden eteen tehdä töitä, niin kyllä sieltä se maalikin löytyy.

Elämysteollisuuden raaka maailma

Varaavasta seurasta riippumatta Markkasella on muutaman viikon päästä edessään kova ja raaka todellisuus – ammattiurheileminen koripallon korkeimmalla huipulla. Dettman uskoo 20-vuotiaan olevan siihen niin valmis, kuin ylipäänsä on mahdollista.

– Tämän tason pelaajille on aika luonnollista, että heidät heitetään kylmään veteen. Kyllä he siellä jotenkin räpiköivät, Dettmann huomauttaa. Hän vertaa NBA:ta "rock-teollisuuteen".

– Maailma on elämysteollisuudessa kovin raaka. Siihen maailman pitää vain kasvaa ja oppia käsittelemään sitä ympäristöä. Joukkueen sisältä saakka tulee olemaan tukea siihen, joten ei Lauri siihen yksin joudu.

Lue myös:

Unelmaliitossakin olisi ongelmia – mikä on paras NBA-seura Lauri Markkaselle?  

Suosittelemme sinulle