Hyppää sisältöön

Tutkija Qatarin eristämisestä: Saudi-Arabia yrittää painostaa Qataria omalle linjalleen

Terrorismin tukeminen on vain tekosyy, riidassa on kyse Qatarin suhteesta Iraniin ja Muslimiveljeskuntaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija. Saudit uskovat, että heillä on takanaan Trumpin hallinnon vankkumaton tuki.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi, Saudi-Arabian kuningas Salman ja Trump avasivat viime kuussa Riadissa ääriliikkeiden vastaisen keskuksen. Kuva: Saudipress Agency / EPA

Arabivaltioiden Qatariin kohdistama diplomaattinen ja taloudellinen painostus on uusin käänne jo pitkään kyteneessä ulkopoliittisessa konfliktissa.

Keskeisesti on kyse siitä, että öljyvauras mahtivaltio Saudi-Arabia yrittää painostaa omapäistä ulkopolitiikkaa ajaneen Qatarin omalle linjalleen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger.

Muut suhteensa Qatariin katkaisseet arabimaat, Egypti, Jemen, Bahrain, Libya ja Arabiemiraatit, lähinnä seuraavat asiassa Saudi-Arabian esimerkkiä. Myös Malediivit on liittynyt seuraan.

Qatarin ulkopolitiikassa Saudi-Arabiaa hiertää ennen kaikkea kaksi kysymystä: Qatarin liian ystävällismielinen suhde Iraniin ja Qatarin tuki islamistiselle Muslimiveljeskunnalle.

Diplomaattinen painostus ei ole uutta. Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Bahrain vetivät lähettiläänsä Dohasta jo kerran aiemmin, vuonna 2014. Uutta on sen sijaan taloudellinen painostus kuten satamien, ilmatilan ja lentokenttien sulkeminen.

– Se tarkoittaa, että Saudi-Arabia on aiempaa enemmän vakavissaan tai sitten Saudi-Arabia on tajunnut, että suhteellisen symboliset diplomaattiset askeleet eivät riitä saamaan Qataria muuttamaan ulkopolitiikkansa suuntaa, Mühlberger sanoo.

Trumpin tuki rohkaisi

Qatariin kohdistettujen toimien taustalla saattaa vaikuttaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin äskettäinen vierailu Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa.

Saudi-Arabian hallinto on nyt voimiensa tunnossa, koska se kokee, että sillä on Trumpin hallinnon vankkumaton tuki.

Tähän viittasivat Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian solmimat suuret taloudelliset sopimukset.

– Ehkä saudit kokevat olevansa suorastaan velvoitettuja ottamaan askelia Qataria vastaan. Qatar on ajanut itsenäistä ulkopoliittista linjaa, joka ei vastaa Riadin etuja. Tämä on ollut kiistan aihe jo monia vuosia, Mühlberger sanoo.

Mühlberger muistuttaa, että Trumpin hallinnon tuki on ollut pitkälti retoriikkaa – on vaikea tietää, missä määrin Trump oikeasti tukisi saudeja.

Pata kattilaa...

Saudi-Arabia kumppaneineen syyttää Qataria terrorismijärjestön kuten Isisin ja al-Qaidan tukemisesta. Tutkija Wolfgang Mühlberger näkee tässä vahvan "pata kattilaa soimaa" -asetelman.

– Minusta on varsin yllättävää kuulla, että Saudi-Arabia, joka on suurin globaali fundamentalististen ja jihadististen ryhmien tukija, sanoo nyt täsmälleen samaa Qatarista.

Mühlberger muistuttaa, että sekä Saudi-Arabia että Qatar ovat tukeneet erilaisia jyrkän linjan jihadistiryhmittymiä muun muassa Syyrian sodassa. Siinä mielessä maat ovat olleet kilpailijoita.

Kaasukenttä velvoittaa

Saudi-Arabia näkee shiiajohtoisen Iranin verivihollisenaan ja rakentaa Irania vastaan sunnivaltioiden liittoumaa.

Qatar sen sijaan on pyrkinyt välttämään vastakkainasettelua Iranin kanssa. Maalla on siihen hyvin käytännönläheiset syyt. Qatar jakaa yhdessä Iranin kanssa valtavan kaasukentän.

Jotta Qatar voisi hyödyntää kaasukenttää ilman riitoja, sen täytyy välttää vastakkainasetteluja suhteessa Iraniin, Wolfgang Mühlberger kertoo.

Muslimiveljeskunta hiertää

Toisaalta Saudi-Arabiaa ärsyttää se, että Qatar tukee islamistista Muslimiveljeskuntaa.

Saudi-Arabiaa hallitseva kuningashuone näkee Muslimiveljeskunnan edustaman poliittisen islamin uhkana omalle itsevaltaiselle hallintomallilleen.

– Muslimiveljeskunnalla on eräänlainen tasavaltainen islamilainen johtomalli. Se on tietenkin täysin vastakkainen monarkistiselle mallille, joka on Saudi-Arabian poliittisen järjestelmän perusta, Mühlberger sanoo.

Myös Arabiemiraatit pitää Muslimiveljeskuntaa vaarallisena, ja Saudi-Arabiasta taloudellisesti riippuvaisen Bahrainin johto noudattaa saudien linjaa.

Egyptin nykyhallinto puolestaan nousi valtaan syrjäyttämällä sotilasvallankaappauksella Muslimiveljeskunnan riveistä nousseen presidentin Muhammad Mursin.

Suosittelemme sinulle