Hyppää sisältöön

Turun elämyskeskus-kaavailujen rima korkealla – rahoitus vielä kysymysmerkki

Supercell-sijoittajatkaan eivät vielä ole sitoutuneet Turkuun kaavaillun jättihankkeen rahoittajiksi. Kaupunginjohtaja lupaa istua kaupungin kirstun päällä, mutta uskoo hankkeen nostavan Turun edelläkävijöiden kastiin.

Havainnekuva Turun ratapihan alueelle suunnitellusta tapahtuma- ja elämyskeskuksesta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners

Tuhat asukasta, 800 työpaikkaa ja noin 200 000 kerrosneliötä uutta rakennuskantaa. Monitoimiareena, perhematkailukeskus sekä hotelli- ja kongressitorni.

Maanantaina esitelty Turun Ratapiha -hanke ei ujostele mittasuhteillaan.

Liki puolen miljardin euron hanke vaatii toteutuakseen runsaasti yksityistä pääomaa. Esiselvityksen taustalla ovat muun muassa Supercell-kaksikko Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja sekä Saku Koivu.

Tästä voisi tulla kaikkia turkulaisia yhdistävä asia.

Ilkka Paananen

– Tietysti kun on mahdollisuus lähteä suunnittelemaan puhtaalta pöydältä, kannattaa rima asettaa niin korkealle kuin mahdollista. Mielestäni on hienoa ajatella sitä kautta, että voitaisiinko tänne Turkuun rakentaa jotain sellaista, mitä tultaisiin muualta Suomesta ja toivottavasti myös maailmalta katsomaan, sanoo Ilkka Paananen.

480 miljoonan euron elämys- ja tapahtumakeskus on alkutekijöissään, eikä hankkeen rahoituksesta ole vielä varmuutta.

– Totta kai olemme vielä hyvin alkuvaiheessa, mutta on ainakin vahva tahtotila. Asiaa lähdetään tästä viemään eteenpäin. Pikkuhiljaa se tarkentuu, kuten tämän tyylisissä projekteissa aina käy.

Myös Paanasen mahdollinen oma osuus kakusta on vielä täysin auki.

– Päätöksen aika on, kun tiedetään ihan täsmälleen, mistä on kysymys ja kaikki palaset ovat paikallaan. Se harkitaan silloin erikseen.

Täällä on ihan liian pitkään keskusteltu siitä, mitä Tampereella tehdään – tehdään ihan itse vaan!

Aleksi Randell

Turku liittyy kaupunginjohtaja Aleksi Randellin mukaan edellä käyvien kaupunkien joukkoon erityisesti perhe- ja kongressimatkailun näkökulmasta, jos hanke toteutuu.

Hän uskoo hankkeen kiinnostavan sijoittajia ja lainoittajia, kuten Euroopan investointipankkia.

– Taustalla on aika vakuuttavia tahoja. Tarvitaan tietysti omaa pääomaa ja vierasta pääomaa. Tässä on monta erillistä elementtiä, jotka kaikki pitää tietenkin saada kaupallisesti kannattavaksi. Yhdessä ne voivat tehdä tästä kannattavan, mikä on ihan keskeinen lähtökohta, sanoo Randell.

Kiekkokansalle uusi kotikaukalo

Ilkka Paanasta viehättää Turku Ratapiha -hankkeessa eniten se, että se yhdistää elämyksiä, urheilua ja liikuntaa sekä asumista. Alueelle olisi tulossa myös ME-talo syrjäytymisen ehkäisyyn.

Ilkka Paananen. Kuva: Yle

– Tästä voisi tulla kaikkia turkulaisia yhdistävä asia. Se tässä minua eniten lämmittää, Ilkka Paananen toteaa.

Monitoimiareena palvelisi myös Turun uutena jääkiekkopyhättönä, suunnittelevat HC TPS:n taustavoimiin kuuluvat sijoittajat. Organisaationa seura ei kuitenkaan ole suunnittelussa osapuoli.

– TPS ei ole hankkeessa mukana, mutta se on kiinnostunut olemaan hallin vuokralainen. Se luo TPS:lle ihan toisenlaiset edellytykset niin urheilullisella kuin taloudellisellakin puolella, sanoo Ilkka Paananen.

Randell: Konkretiaa ja tulevaisuusajattelua

Kaupunginjohtaja Aleksi Randellin mukaan Turku Ratapiha -hanke täydentäisi hyvin kaupungin palveluita. Hänen mielestään vielä lähtökuopissaan ja vailla varmoja sijoittajia oleva hanke ei ole pilvilinnojen tavoittelua.

– Tässä on iso määrä konkretiaa. Tässä on kerätty yhteen modernilla tavalla hyvin monenlaisia toimintoja. Ne liittyvät matkailuun, kaupungin vetovoimaan, meiltä puuttuviinkin palveluihin. Toki tässä on myös paljon tulevaisuusajattelua.

Kaupungin ei ole missään nimessä tarkoitus olla pääasiallinen rahoittaja.

Aleksi Randell

Vireillä on aiemmin ollut myös Aninkaisten sillan kupeeseen, nykyisen linja-autoaseman viereen sijoittuva matkakeskus, josta tulisi niin kauko- kuin lähiliikenteenkin solmukohta. Vuosi sitten esiteltiin ideoita ratapihan päälle rakentuvasta kannesta, jolle muodostuisi kokonainen uusi kaupunginosa runsaine palveluineen.

Maanantaina julkaistuissa visioissa matkakeskusta ei mainita sanallakaan. Kaupunginjohtaja Randellin mukaan se ei kuitenkaan ole pudonnut kyydistä.

– Ei matkakeskus ole mihinkään pudonnut. Jos tämä hanke etenee, tuodaan tähän myös matkakeskus-ajattelu. Se ei ehkä kaikilta osin ole siellä nykyisen linja-autoaseman vieressä.

Elämys- ja tapahtumakeskus sijoittuisi lähemmäs nykyistä päärautatieasemaa, Logomon satamanpuoleiseen päätyyn. Tämä olisi Randellin mukaan riittävän iso alue näin mittavalle hankkeelle ja vapautumassa VR Groupin käytöstä.

Kaupungin rahakirstu jää Randellin mukaan rauhaan

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell vakuuttaa, että kaupungin rahaa ei ole juurikaan tarkoitus laittaa hankkeeseen.

Havainnekuva Turun ratapihan alueelle suunnitellusta tapahtuma- ja elämyskeskuksesta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners

– Lähtökohtaisesti tämä on pääosin yksityisellä rahoituksella toteutettava hanke. Kaupungin ei ole missään nimessä tarkoitus olla pääasiallinen rahoittaja.

Randell kuitenkin toteaa, että esimerkiksi infrastruktuurin rakentaminen ja hankkeeseen mahdollisesti linkittyvä muu kaupunkikehittäminen kuuluvat pitkälti kaupungille.

Myös Turkuhallin ja Logomon omistussuhteiden kautta hankkeella voi olla vaikutuksia kaupungin talouteen.

Lisävauhtia jo lokakuussa, lapio maahan lähivuosina?

Maanantaina julkistetun esiselvityksen mukaan alueen rakentamiseen päästäisiin jo 2020-luvun alkuvuosina.

– Idean ja esiselvityksen julkistamisen jälkeen aletaan käydä jatkokeskusteluita ja -neuvotteluja niin, että kaupunki, maan omistava VR ja hankeryhmä voisivat sopia jatkotyöstämisestä ehkä lokakuun aikana. Jos kaikki menisi nyt esitellyn suunnitelman mukaisesti, 2020-luvun alkupuolella sitä rakennettaisiin, Randell sanoo.

– En ole rakentamisen asiantuntija. Totta kai toiveena on, että asiaa viedään eteenpäin mahdollisimman pian, toteaa puolestaan Ilkka Paananen.

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell luottaa vahvasti elämyskeskushankkeen toteutumiseen.

– Turku tarvitsee tulevaisuuteen suuntautuvia, merkittäviä hankkeita. Täällä on ihan liian pitkään keskusteltu siitä, mitä Tampereella tehdään – tehdään ihan itse vaan! Tässä on sellaisia tahoja, joiden kanssa se on varmasti mahdollista.

Suosittelemme sinulle