Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yhden miehen ryhmä pompotti poliitikkoja – kaupunkilaisille lankesi 20 000 euron lisälasku

Somessa aktiivisesti esiintyvä kunnallispoliitikko äänestytti useasti Oulun kaupunginvaltuustoa. Näin ollen kokous venyi tavanomaista pidemmäksi, jolloin kokouspalkkiotkin kasvoivat suuriksi.

Junes Lokka
Valtuutettu Junes Lokka järjesti show´n Oulun kaupunginvaltuuston ensimmäisessä kokouksessa. Kuva: Timo Sipola / Yle
Timo Sipola
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulussa koettiin maanantai-iltana erikoinen poliittinen näytelmä, kun keväällä valittu uusi kaupunginvaltuusto kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa.

Äärimmäisenä edessä salin oikealla puolella istunut uuden valtuustoryhmän, Aidon suomalaisen yhteislistan ainoa valtuutettu, maahanmuuttokriittisyydestään tunnettu Junes Lokka äänestytti valtuustoa tuntikausia. 

Hän piti omaa show'taan paitsi valtuustossa myös omassa sosiaalisen median online-lähetyksessään.

Kokous tuli kalliiksi

Oulun kaupunginvaltuuston kokous tuli noin 20 000 euroa tavanomaista kalliimmaksi Lokan masinoimien suljettujen lippuäänestysten aiheuttamien viivästysten takia.

Viime kunnallisvaaleissa 1 300 äänen potilla valtuuston noussut Aito suomalainen yhteislista pitkitti ensimmäistä kokousta useilla tunneilla. Vaikka Lokka on itse ilmoittanut pidättäytyvänsä kokouspalkkioista, äänestysruljanssi tuli kuntalaisille kalliiksi. 

Tavanomaisen alle kolmen tunnin mittaisen valtuuston kokouspalkkiot ovat runsaat 10 000 euroa. Kuusi tuntia ja 17 minuuttia kestänyt kokous tuli maksamaan pelkästään palkkioina noin 30 000 euroa.

Oulun kaupunginvaltuuston 2017 - 2021 ensimmäinen kokous.
Ääntenlaskentatauko Oulun uuden kaupunginvaltuuston ensimmäisessä istunnossa. Keskellä valtuuston toinen varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen (ps.), hänen vasemmalla puolellaan kaupunginhallituksen jäsen Jenna Simula (ps.), valtuuston kolmas varapuheenjohtaja Jukka Kolmonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen (kesk.). Kuva: Timo Sipola / Yle

– Jos pitkän kokouksen palkkioina aiheuttama kaupungin rahanmeno ahdistaa muita valtuutettuja, hehän voivat luopua palkkiosta kuten minäkin, Lokka toteaa.

Oulun kaupungin palkkiosäännön mukaan palkkioita korotetaan kolmen tunnin jälkeen jokaiselta ylimenevältä tunnilta 50 prosenttia. Valtuusto aloitti istuntonsa kello 17 ja kokous päättyi 23.17.

Jokainen ylimenevä tunti nosti kaupunginvaltuuston 67 jäsenen 150 euron palkkiota 50 prosentilla eli 75 eurolla. Yhden valtuutetun palkkioksi tuli tällä kertaa 450 euroa.

Koomisia piirteitä

Valtuuston kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittu keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen kiitteli julkisuudessa usein varsin kriittisesti esiintyvän Lokan käyttäytymistä valtuustosalissa asialliseksi.

Päätimme äänestyttää jokaisesta lautakunnasta erikseen.

Junes Lokka

Kokous sai salissa olleiden mukaan koomisia piirteitä, kun Lokka esitti eri luottamustehtäviin muiden ryhmien sopimasta poiketen useita eri ryhmien henkilöitä, jotka kertoivat yksi toisensa jälkeen, etteivät ole käytettävissä.

Mitään vaikutusta äänestyssulkeisilla ei valtuustoryhmien etukäteen sopimaan paikkajakoon ollut.

Arpaonni ei suosinut

Äänestyksiin oli varauduttu ja ne pyrittiin hoitamaan mahdollisimman nopeasti niin, että suurin osa valtuutetuista äänesti kaikissa äänestyksissä tyhjää.

Keskusvaalilautakunnan vaalissa pieni kauneusvirhe oli kyllä lähellä, kun sekä Lokka että vasemmistoliiton Mirja Vahera saivat molemmat yhden äänen viidennen varajäsenen vaalissa. Arvonta ei kuitenkaan suosinut Lokkaa.

Erilaisia käsityksiä todellisuudesta ja demokratiasta

Kolmosen mukaan Lokan yhden miehen ryhmä jäi pois luottamuspaikanjakoneuvotteluista, koska ei suostunut siihen, että paikkoja jaetaan suhteessa vaalimenestykseen.

Lokalla on erilainen käsitys asioiden kulusta.

– Emme jääneet pois luottamuspaikkaneuvotteluista vaan muut valtuustoryhmät heittivät meidät pois niistä neuvotteluista, Lokka sanoo.

Aidon suomalaisen yhteislistan valtuutettu Lokka ja varavaltuutettu Tiina Wiik olisivat halunneet, että heidän yksittäiseksi valtuutetuksi saamansa suhteellisen korkeat äänimääränsä (704) ja (582) olisi otettu huomioon luottamuspaikkojen jaossa, eikä ryhmän saamaa äänimäärää.

– Koska meidät oli jätetty ulos lautakuntaneuvotteluista ja siten liki 1 300 oululaiselta äänestäjältä oli viety heidän demokraattinen edustuksensa lautakunnissa, päätimme äänestyttää jokaisesta lautakunnasta erikseen ja ehdottaa jompaakumpaa meistä lautakunnan jäseneksi, kirjoittaa Aito suomalainen yhteislistan varavaltuutettu Tiina Wiik blogissaan.

Poliittista teatteria

– Läpi menolle ei tietenkään ole mitään mahdollisuuksia, koska ryhmä on yksin kuuttakymmentäkuutta muuta vastaan, Wiik kertoo ja jatkaa,

Aidon suomalaisen yhteislistan (ASYL) varavaltuutettuTiina Wiik ja valtuutettu Junes Lokka.
Kuva: Timo Sipola / Yle

– Pointti ei ole siis siinä, että yritettäisiin saada lautakuntapaikkoja vaan siinä, että osoitetaan, millaista teatteria valtuuston kokoukset ovat.

–  Valtuustossa tehdyillä esityksillä tai käydyillä keskusteluilla ei ole mitään vaikutusta päätöksiin. Ne on jo tehty epävirallisissa kokouksissa ja valtuuston äänestykset ovat vain muodollisuus, Wiik toteaa.

Oulun kunnalliselämässä on tulossa mielenkiintoinen, pitkäkokouksinen ja kallis neljä vuotta, jos Aito suomalainen yhteislista aikoo ja jaksaa pitää linjansa koko valtuustokauden.

Korjattu klo 15:41: Muutettu Junes Lokan julkisuudessa esiintymisen luonne epäsovinnaisesta ja kaunaisesta kriittiseksi.

Korjattu klo 15:50: Jutusta poistettu kohta, jossa vertaillaan Tynkkysen ja Lokan käyttäytymistä valtuustossa.

Lisätty klo 17:43: Lokan kommentti liittyen palkkioista luopumiseen, sekä hänen näkemys luottamuspaikkaneuvotteluiden etenemisestä.

Korjattu klo 18:36: Sitaatti, jossa puidaan näkemystä luottamuspaikkaneuvotteluiden etenemisestä, korjattu kuuluvaksi Tiina Wiikille.

Korjattu klo 18:40: Viimeisen väliotsikon jälkeiset sitaatit korjattu Wiikille kuuluviksi.

Suosittelemme sinulle