Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Maailmankuulun miekkamiehen miekka puhdistui korroosion alta tarkasti – hiekanjyvä kerrallaan

– Tällaista vanhaa esinettä puhdistetaan aina hiekanjyvä kerrallaan. Näin kertoo 700 vuotta maassa maanneiden miekkojen konservoinnista esinekonservaattori Mari Karjalainen. Yleisö voi nähdä ensimmäistä kertaa miekat 9.6. avautuvassa Vapriikin Birckala -näyttelyssä Tampereella.

Konservaattori tutkii vanhaa miekkaa
Esinekonservoija Mari Karjalaisen tutkimuspöydällä on miekkamiehen haudasta löydetty uudempi pitkä ristiretkiaikainen miekka. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Antti Ruonaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Historian harrastajat löysivät nelisen vuotta sitten miehen haudan, jossa oli muiden esineiden ohessa kaksi miekkaa. Vanhempi miekoista on viikinkiajalta, noin tuhat luvulta. Uudempi pitkä miekka on ajoitettu ristiretkiaikaan eli ajalle 1050–1200. Vanhempi miekka saattoi olla vainajan perintöä, uudempi vainajan omassa käytössä.

Miekkojen löytö oli maailmanlaajuinen uutinen. Briteissä miekat kiinnostivat niin paljon, että Yorkin yliopiston arkeologiryhmä tuli paikan päälle kuvaamaan hautalöytöä.

Vaikka löytö oli kaikkien mielestä arvokas, ei miekkojen konservointia voitu aluksi tehdä, kun rahaa ei ollut. Avuksi tulivat kulttuurikummit. Kalevalaisten Naisten Liitto ja Kalevala Korun Kulttuurisäätiö lahjoittivat rahat konservointiin ja nyt työ on valmis.

Viikinkiaikanen miekka
Kuva: Ville Välimäki / Yle

Konservointi ei ole entisöintiä

Suomalaiset kansalaisaarteet löytyvät Vantaalta useiden turvalukkojen takaa. Tunnelma on ainutlaatuinen, on hipihiljaista ja keskittyneet konservaattorit käsittelevät esineitä hellästi, ettei mikään poistu vahingossa hauraista esineistä.

Noin 16 000 neliön tilan ilmasto on tarkasti säädetty, ilmankosteus ja lämpötila. Kaikkialla näkyy hyönteisansoja, ettei yksikään ötökkä hyökkää esineiden kimppuun. Miekkoja konservoitavalla osastolla on hyvin laboratorimaiset olosuhteet.

– Tämä on ollut haastava ja paljon kärsivällisyyttä vaativa työ, kertoo esinekonservaattori Mari Karjalainen Suomen kansallismuseosta. Konservaattorin tarkoituksena on puhdistaa miekka ja käsitellä se siten, että se säilyy mahdollisimman hyvin ja mahdollisimman kauan. Ajatuksena ei ole tehdä esineestä kaunista ja uuden näköistä, vaan tuoda esine, tässä tapauksessa miekka, esiin korroosion alta sellaisena kuin se nyt on, selittää Mari Karjalainen työtään.

Intendentti Eero Ehanti
Kuva: Ville Välimäki / Yle

Miekasta esiin puhdistettuja "raapustuksia", riimujen tapaisia merkkejä muut tutkijat voivat analysoida tulevaisuudessa.

– Tämä työ oli hyvin erikoinen sen julkisuuden ja löydön hienouden kautta, kertoo kansallismuseon konservointikeskuksen intendentti Eero Ehanti. – Kiehtova työ, joka ainakin minun ajatukseni heittää ajanjaksoon, jolloin kristinusko tuli Suomeen ja kansainvälisiin yhteyksiin, jota jo tuolloin oli Suomessa. Minun silmiini pistää erityisesti tuon ristiretkiajan miekka. Se on yhden käden miekaksi todella pitkä, ihailee Eero Ehanti.

puolikas miekkaa ja replikaatio vieressä (kokonainen miekka)
Vapriikin näyttelyssä on miekan replikaatio sekä alkuperäinen miekka. Kuva: Antti Eintola / Yle

Miekkoja voivat ihailla kaikki muutkin 9.6. lähtien Tampereella. Miekat ovat mukana Birckala 1017 näyttelyssä, jossa pääosassa on Tursiannotkon viikinkiaikainen hämäläiskylä.  

Suosittelemme