Hyppää sisältöön

Eläkeyhtiö palkkasi kaksi lastenhoitajaa työntekijöiden lapsille – kesän hoito on ilmaista

Lasten pitkien kesälomien ja vanhempien työnteon yhdistäminen vaatii kekseliäisyyttä.

Eero ja Tuukka etsivät suunnistusrasteja vanhempiensa työpaikalla. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Lapsijoukko juoksentelee pitkin helsinkiläistä toimistotaloa etsimässä kuvasuunnistuksen rasteja. Neuvotteluhuoneessa on aiemmin askarreltu jokaiselle värikäs nimikyltti. Vanhempien työpaikka, eläkevakuutusyhtiö Eteran konttori, on kesäkuun ajaksi muuntautunut myös lasten hoitopaikaksi.

– Palkkasimme viime kesäksi yhden lastenhoitajan. Tämä oli hirveän suosittua, ja tänä vuonna päätimme sitten palkata kaksi, kertoo Eteran henkilöstöjohtaja Sami Ärilä.

Toimistotalon lisäksi lapset retkeilevät hoitajien kanssa lähimaastossa. Työntekijöiden lapsille kesäkuuksi tarjottu hoito maksaa Eteralle kaikkine kuluineen hiukan alle 10 000 euroa. Työntekijät ovat olleet tyytyväisiä ilmaiseen lastenhoitoon.

– Näen lastani työpäivän aikana tauoilla ja voimme olla yhdessä työmatkatkin. Kyllä se on mielestäni ollut se merkittävin etu. Käymme yhdessä syömässä lounaalla, jos vain palavereilta pääsen, lapsensa hoitoon tuonut tuotepäällikkö Milla Vailaranta Eterasta sanoo.

Lily syö välipalaa Eteran työpaikkaravintolassa sillä välin, kun äiti on töissä. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Osa-aikatyötä kesäaikaan, etätyötä, joustavuutta työaikoihin

Koululaisten pitkät kesälomat ja päiväkotien kesätauot vaativat usein työssäkäyviltä vanhemmilta monimutkaisia järjestelyjä. Työnantajan tarjoama lasten kesähoito on suomalaisilla työpaikoilla hyvin harvinaista. Pienemmilläkin keinoilla voitaisiin kuitenkin helpottaa paljon lapsiperheiden kesärumbaa, toteaa Väestöliiton työ- ja perhe-elämän erityisasiantuntija Anna Kokko.

– Osa-aikatyön tukeminen kesäaikana, lomarahojen vaihtaminen vapaaksi, etätyöpäivät ja mobiilityöskentely niissä töissä, joissa se on mahdollista. Joustavuuden tukeminen työpäivän aloitus- ja lopetusajoissa, Kokko luettelee.

"Olennaista on, että työsuoritukset hoidetaan"

Teleyhtiö DNA:lla työnteon paikan ja ajan joustot on viety pitkälle, ja niitä hyödynnetään myös kesäaikaan. Henkilöstöjohtaja Marko Rissasen mukaan töitä voi tehtävien salliessa tehdä vaikka leikkipuiston laidalla tai mökillä, jos vain pystyy keskittymään.

– Se on täysin mahdollista. Olennaista on, että työsuoritukset hoidetaan ja tulokset saavutetaan. Sehän on myös luonteesta kiinni, millaista työympäristöä tarvitsee.

Suuri osa henkilöstöstä on DNA:lla niin sanotun mutkattoman työn piirissä, jolloin työntekijä voi itse vapaasti päättää, missä työnsä tekee. Sen lisäksi yhtiössä voi tehdä rajoitetummin etätyötä esimerkiksi asiakaspalvelutehtävissä.

– Kaiken keskiössä on, että pystyisimme rakentamaan työelämään joustavuutta. Se pätee kesälomaan, se pätee kaikkeen arkeen. Olen aina uskonut siihen, että jos joustetaan molemmin puolin, onnistutaan aina, Marko Rissanen sanoo.

Kuva: Pekka Tynell / Yle

Moni työnantaja voisi joustaa enemmän

Erityisasiantuntija Anna Kokko Väestöliitosta uskoo, että moni työnantaja pystyisi tarjoamaan nykyistä enemmän luovia ratkaisuja kesäkuukausina työskentelyyn.

– Kyllä työnantajat voisivat Suomessa ottaa vielä enemmän koppia tästä.

– He voivat monin keinoin helpottaa työnteon arkea koululaisten ja pienten lasten perheissä loma-aikoina. Jokaisella alalla ja jokaisella työpaikalla voidaan tehdä jotain, kun kaivetaan kaikki mahdolliset keinot esille. Tavoitteena on samalla tukea koko henkilöstöä, ei vain perheellisiä.

Anna Kokko korostaa, että työpaikat ja -tehtävät ovat erilaisia eivätkä samat ratkaisut sovi joka paikkaan. Joillakin aloilla nimenomaan kesä on työnteon sesonkia.

– Haastavillakin aloilla voidaan kuitenkin tehdä paljon työntekijöiden hyvinvoinnin ja perheiden hyvinvoinnin hyväksi. Mietitään, mikä on juuri meillä mahdollista.

Suosittelemme sinulle