Hyppää sisältöön

Sodankylän elokuvajuhlille dokumentti Lapin sähköistämisestä - viimeinen lamppu syttyi Alman baarissa

"Valontuojat" -elokuvan käsikirjoittaja Antti Haase on haastatellut kymmeniä entisiä asentajia ja tyytyväisiä syrjäkylien emäntiä.

Rovakaira Oy:n entinen piirimies Seppo Niskala Kuva: Mikko Leinonen

Käsikirjoittaja, ohjaaja Antti Haasen isoisä, baltiansaksalainen insinööri Gunnar Haase nousi sähköyhtiö Rovakairan toimitusjohtajaksi, kun Lappia sotien jälkeen jälleenrakennettiin.

– Minulle oli yllätys, miten suurta oli vastustus kun isoisäni aloitti sähköistysurakan. Jääräpäiset isännät eivät nähneet sähkön arvoa. Onneksi oli rohkeita emäntiä, jotka vaativat että sähköt on saatava, Haase sanoi Yle Rovaniemen haastattelussa huhtikuussa.

Haase hämmästelee työmäärää, josta avannossa pyykkiä pesseiden Lapin naisten oli pitänyt päivittäin selvitä.

Valontuojiksi kutsuttiin asentajia, jotka alkoivat 40-luvulla vetää sähkölinjoja yli jänkien.

– Pylväät raahattiin sinne käsipelillä. Siellä meni käsiä ja jalkoja poikki, saatiin sähköiskuja ja joku kuolikin.

Dokumentti keskittyy sähkön saapumiseen erityisesti Rovaniemen, Kittilän ja Sodankylän alueelle. Viimeisenä sähkölamppu syttyi Alman baarissa Kittilän Pokassa vuonna 1987. Lapin sähköistys kesti neljä vuosikymmentä.

Sodankylän elokuvajuhlilla 14.6 maailman ensi-iltansa saavaa "Valontuojat"-elokuvaa ovat rahoittaneet muiden muassa Suomen Kulttuurirahasto sekä 70 vuotta täyttävä sähköyhtiö Rovakaira Oy. Yhtiön toimitusjohtajana toimi Gunnar Haasen jälkeen hänen poikansa ja Antti Haasen isä Hannu Haase.

Suosittelemme sinulle