Hyppää sisältöön

Turussa uskotaan elämyskeskukseen – "En tiedä onko tätä mahdollista ihan täydellisesti sössiä"

Turkuun suunnitellusta elämys- ja tapahtumakeskuksesta tunnutaan yleisesti olevan vähintään varovaisen innostuneita.

Kuva: Anna Liukas / Pauli Aalto-Setälä / Pimiö Lounge

Maanantaina uutisoitiin, että Turkuun suunnitellaan puolen miljardin euron elämyskeskusta

Kysyimme asiasta kolmelta keskeiseltä vaikuttajalta.

He ovat media-alan vaikuttaja, Suomen Aller Median toimitusjohtaja ja Turun yliopiston tuleva työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä, Turun kaupunginvaltuuston tuleva puheenjohtaja Elina Rantanen (vihr.) sekä Turun kaupunginhallituksen tuleva puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.).

1. Mitä ajatuksia jättisuunnitelma herättää?

Pauli Aalto-Setälä: Tämä on erinomainen juttu. Kaupungistumisen voima on valtava megatrendi. Turunkin pitää tehdä juuri tällaisia hankkeita, jolla lisätään kaupungin kiinnostavuutta ja luodaan uusia työpaikkoja. Hanke on niin holtittoman suuri, että se antaa mahdollisuuksia kehittää siitä vaikka mitä. Tuen sitä kaikin mahdollisin tavoin.

**Elina Rantanen: **Hieno uutinen. On hienoa, että löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita kehittämään kaupunkia ja investoimaan tällaiseen yksityistä rahaa. On hienoa, että suunnitelmassa on ajateltu asioita pitkälle tulevaisuuteen.

**Lauri Kattelus: **Hanke on hieno lisä tähän Turun seudulla käynnissä olevaan positiiviseen kierteeseen.

2. Miten suunnitelma saataisiin taatusti onnistumaan?

Pauli Aalto-Setälä: Tarvitaan yhteistyötä ja uudenlaisia tapoja tehdä yhteistyötä. Puolen miljardin hanke edellyttää valtavasti tukea yksityisiltä yrityksiltä. Homma onnistuu vain silloin, kun kaikki voittavat. Kaikkien yritysten tulee kokea, että hanke tukee niiden liiketoimintaa, kulttuuria tai arvoja.

**Elina Rantanen: **Valmistelu on jo ollut hyvää. Aikataulutuskin tuntuu ripeältä. Näkisin, että onnistuminen vaatii ihmisten laajan tuen. Helpoiten homma etenee, jos koko ajan löytyy yhteisymmärrystä eri vaiheissa. Luotan, että Turusta löytyy yhteistyökykyä, koska suunnitelma on herättänyt poikkeuksellisen paljon myönteistä reaktiota.

**Lauri Kattelus: **Toivon, että päättäjät eivät ala hölmöilemään ja jarruttamaan asioita vain sen takia, että tuli tällainen uusi asia. Valitettavasti meillä on muutamia huonoja kokemuksia muutamista isoista hankkeista. Toivon tähän aitoa positiivista ajatusta siitä, että Turkua voisi viedä tälläkin tavalla eteenpäin.

Havainnekuva Turun ratapihan alueelle suunnitellusta tapahtuma- ja elämyskeskuksesta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners

3. Miten suunnitelma saataisiin taatusti epäonnistumaan?

**Pauli Aalto-Setälä: **Hyvin suomalainen kysymys! Pidetään huoli siitä, ettei homma mene pieleen. Kerätään iso joukko ihmisiä ja päästetään heidät jo varhaisessa vaiheessa yhteen pohtimaan, mitä uutta ja hyvää hanke voisi kaikille tuottaa.

**Elina Rantanen: **En tiedä, onko tätä mahdollista ihan täydellisesti sössiä. Toteutumismahdollisuuksia voisi heikentää esimerkiksi se, jos hanke kohtaisi ison poliittisen vastustuksen tai jos kaupungin taloudellinen riski kasvaisi liian suureksi.

**Lauri Kattelus: **En halua edes ajatella sitä. Lähden siitä, että tämä onnistuu ja saadaan hyvin maaliin. Se vaatii tietenkin onnistumisia esimerkiksi kaavoitusprosessissa sekä liikenneratkaisujen selvittämistä. 

4. Mitä sanoisit heille, joiden mielestä suunnitelma ei ole toteuttamiskelpoinen?

Pauli Aalto-Setälä: Kannattaa miettiä turkulaisena ja Suomea eteenpäin vievänä, että mitä itse voisi tehdä hankkeen hyväksi. Suuret ideat ja unelmat edellyttävät vastarintaa, mutta sitten tarvitaan meitä, jotka rakentavat mieluummin, katsovat eteenpäin ja koittavat ratkaista ongelmia.

**Elina Rantanen: **Utopistisista ajatuksista on monesti lähtenyt liikkeelle hankkeita, joista on tullut menestystarinoita. Ainahan epäilijöitä on, ja se kuuluu ihmisen luonteeseen, mutta nyt lähtökohdat onnistumiselle ovat oikein hyvät.

**Lauri Kattelus: **Epäily kuuluu demokratiaan ja asioista saa olla myös toista mieltä. Isoista hankkeista ei ole pakko pitää, mutta minusta meillä on jo tarpeeksi ollut sellaisia jokaista uutta asiaa karsastavia ankeuttajia. Uskon, että huolellisilla perusteluilla myös epäilijät kääntyvät toiselle kannalle.

Suosittelemme sinulle