Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Lisääntyneet lutikkahavainnot piinaavat suurkaupungeissa – moni jättää ilmoittamatta niistä häpeän takia

Lutikkahavaintojen määrä on lisääntynyt kymmenen viime vuoden aikana. Suurimpia syitä ovat asiantuntijoiden mukaan matkailu ja kyläily.

Lude
Ihmisasunnoissa tavataan yhtä lutikkaa. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki, kuvaaja Marjut Räsänen
Tanja Kröger
Avaa Yle-sovelluksessa

Lutikkakohteiden määrä on lisääntynyt merkittävästi kymmenen vuoden sisällä. Lutikat ovat ikäviä tuholaisia, jotka imevät ihmisestä verta ja piileskelevät asuntojen rakenteissa ja sänkyjen saumoissa. 

– Vuosittain kohteita on satoja. Pääkaupunkiseudulla ne ovat jakaantuneet tasaisesti, sanoo Helsingin Tehotorjunnan tuholaistorjuja Juha Kokljuschkin.

Tiheän ihmismäärän takia lutikkatilanne on pahin pääkaupunkiseudulla ja muissa suurimmissa kaupungeissa. 

Syinä matkailu ja kyläily

Helsingin kaupungille Viikin ympäristötaloon voi lähettää näytteitä tuholaisista. Tämän vuoden aikana sadasta näytteestä neljä on ollut lutikoita, mutta kaupungin ympäristötarkastaja Jukka Kiesin mukaan todellisista määristä tietävät tuholaistorjujat itse.

Kiesi kuitenkin arvioi, että lutikoita on tullut Helsinkiin lisää kymmenen vuoden sisällä. Yhtenä syynä tähän on matkailu.

– Ensimmäinen asia, mikä kannattaa aina selvittää, on matkakohteen hotellihuone. On hyvä tarkistaa sängyn saumat ja katsoa ympärilleen. Netistäkin saa aika hyvin tietoa, Kiesi neuvoo.

Lutikoiden löytyminen johtuu siitä, että ihmisten kyläillessä paljon ja viettäessä kotona aikaa, he myös herkemmin huomaavat niitä

Tuholaistorjuja Juha Kokljuschkin

Helsingin Tehotorjunnan tuholaistorjuja Juha Kokljuschkinin mukaan lutikat työllistävät heitä eniten, tosin muitakin tuholaisia esiintyy. Hän näkee suurimpana syynä kyläilyä.

– Lutikoiden löytyminen johtuu siitä, että ihmisten kyläillessä paljon ja viettäessä kotona aikaa, he myös herkemmin huomaavat niitä. Kesällä tilanne tyypillisesti rauhoittuu, mutta yllätyksiä löytyy.

Naapurit voivat joutua kärsimään

Osa ongelmasta voi jäädä piiloon silloin, kun lutikoista ei uskalleta lähteä ilmoittamaan.

– Lutikka on kiusallinen ja arka asia monelle. Lutikat eivät kuitenkaan välitä siitä, onko koti epäsiisti vai ei, ympäristötarkastaja Jukka Kiesi sanoo.

Juha Kokljuschkinin mukaan saattaa mennä hyvin pitkäkin aika, ennen kuin huomaa, että niitä on kotona. Jos asukas ei reagoi luteisiin, pahimmillaan kanta nousee niin suureksi, että naapuritkin joutuvat kärsimään.

Huonolla tuurilla ne leviävät, kun käy päivällä syömässä. Tulee taksilla kotiin tai istuu paikallisjunassa väärän ihmisen vieressä

Tuholaistorjuja Juha Kokljuschkin

– Silloin ne ovat saattaneet levitä tuttavapiiriin jo laajasti.

Kokljuschkinin mukaan lutikat leviävät helposti myös julkisilla paikoilla.

– Huonolla tuurilla ne leviävät, kun käy päivällä syömässä, tulee taksilla kotiin tai istuu paikallisjunassa väärän ihmisen vieressä.

Hoidettavissa oleva ongelma

Juha Kokljuschkinin mukaan lutikat ovat ongelma, mutta ne ovat hoidettavissa.

– Kun siitä on kirjoitettu, on opittu myös seuraamaan asiaa.

Kokljuschkin uskoo, että luteista voidaan päästä vielä kokonaan eroon.

– Se oli aikoinaan vielä kovakin ongelma, sitten se häipyi lähes kokonaan Suomesta ja nyt se on tullut taas uudestaan. Pikkuhiljaa opitaan myös tekemään paremmin torjuntaa.

Lue myös: Cityluonto: Petikaverina lutikka

Suosittelemme sinulle