Lappeenrannan naapurikunnassa Lemillä on joskus ennen sotia ollut laululava, jossa ainakin 60 henkilön kuoro on pystynyt laulamaan yhtä aikaa. Kun vanhat kuvat osoittivat lavan olleen Lemin urheilukentän äärellä, heräsi ajatus rakentaa se uudelleen samalle paikalle.
Laululavasta oli olemassa muutama vanha kuva, joiden perusteella metallialan yrittäjä Jukka Rossi päätteli, millainen lava on aikoinaan ollut. Hän laski leveyden korkeuden, pituuden ja syvyyden.
– Ei se vaikeaa ollut. Mie piirtelen aina huvikseni, sanoo Rossi.
Rakentamiseen meni aikaa kolmisen kuukautta. Lava tehtiin kahdessa osassa: ensin alaosa ja sitten sen päälle nostettava yläosa. Kaikkinensa lavalle tuli leveyttä yhdeksän metriä, syvyyttä viisi metriä ja korkeutta noin seitsemän metriä.
Stam1na esiintymään
Lemin laululava on mahdollisimman tarkka kopio vanhasta. Torneihin on kuitenkin varattu tilat isoille kaiuttimille. Niitä ja valaistusta varten lavalle tulee myös sähkö.
Varsinaisesti lava on tehty laululle, mutta siellä voi esiintyä monenlaisia bändejä tai vaikka näytellä. Omaa vuoroaan odottaa myös lemiläinen, moninkertainen Emma-palkittu hevibändi Stam1na.
– Stam1na on ollut tästä hyvin kiinnostunut. Luulen, että tulee toteutumaan, kertoo laululavaa puuhaamassa ollut vs. hankevetäjä Kaija Lankia.
Viime vuonna Stam1na piti 20-vuotisjuhlakiertueensa läheisessä nuorisoseurantalo Tapiolassa.
– Nyt voidaan pitää kahden lavan rockfestarit. Voidaan esiintyä sisällä nuorisoseurantalolla ja vierellä laululavalla.
Vain pieni mutka matkassa
Lemin laululavan alaosa saapui Lemin urheilukentän reunaan tiistaina aamupäivällä. Yläosa oli rakennettu niin, ettei tarvinnut kuin nostaa se paikoilleen. Valtava nosturi alkoi nostaa yläosaa kohti yläilmoja. Yläosa näyttikin naksahtavan paikoilleen, mutta jää kuitenkin etuosastaan pari senttiä koholleen.
– Eilen laitettiin kaiutintuet, eikä tajuttu, että ne tulivat tuuman liian ylös, huudahtaa Jukka Rossi.
Nopeasti tuet irrotetaan ja yläosa napsahtaa paikoilleen. Ihan niin kuin oli suunniteltu.
Traktori vetää pyörillään olevan laululavan varovasti 300 metrin matkan nuorisotalon viereen. Loppumatkassa laululava vielä rämähtää maahan, kun se irtoaa traktorin vetokoukusta. Onneksi mitään suurempaa vahinkoa ei satu, ja lava saadaan vihdoin paikoilleen.
Sata talkoolaista
Tuhansien talkootuntien työn tulos on silmien edessä. Lemin urheilukentän kupeessa on joukko iloisia ihmisiä.
– On tämä iso päivä. Tätä on odotettu, kertoo vs. hankevetäjä Kaija Lankia.
Kaikkiaan laululava tuli maksamaan noin 85 000 euroa. Siitä puolet on saatu avustuksina ja puolet on hankittu keräyksillä ja lahjoituksilla. rahaa puuttuu vielä 10 000 euroa, mutta Kaija Lankia uskoo, että se raha jostain löytyy.
Väriltään laululava on vihreä. Sisäosa on harmaa. Maalaus on tehty talkoilla. Kaikkiaan erilaisissa talkootöissä, suunnittelussa, perustusten tekemisessä, rahan keruussa ja muissa on ollut ainakin sata lemiläistä.
– Näyttää tosi hienolta. Se on parempi kuin alun perin ajateltiin, kertoo Lemin musiikkijuhlien hallituksen puheenjohtaja Eeva Arvela.
Pari ensimmäistä innokasta käy jo testaamassa akustiikkaa. Ainakin O sole mio kantautuu kauas.
100-vuotiaan Suomen kunniaksi
Laululava on kaikille avoin, ja sitä voi kuka tahansa käydä testaamassa. Käyttöönsä se vihitään 26. heinäkuuta.
Lava oli suuri ponnistus noin 3000 asukaan Lemille. Kunnassa on pitkät musiikilliset perinteet, joiden jatkeeksi Lemin kotiseutuyhdistys, nuorisoseura ja musiikkiyhdistys laittoivat rahansa ja talkoovoimansa likoon.
Lemiläiset toivovat, että kaikki kuorot ja erityisesti nuoriso ottaisivat laululavan omakseen.
– Tämä on rakennettu 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Sata vuotta sitten Lemillä oli laululava, ja nyt on taas, sanoo Lemin musiikkijuhlien puheenjohtaja Eeva Arvela.