Hyppää sisältöön

Pääesiintyjän paikka rockfestareilla on suomalaisartisteille harvinaista herkkua

Festivaalit nostavat vetonauloiksi ulkomaisia artisteja, mutta joissakin tapauksissa kotimaisetkin kelpaavat pääesiintyjiksi.

Festivaaliesiintyjiä
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Ville Vedenpää

Sideways-festivaalin harras toive kävi viime vuonna toteen. Helsingissä järjestettävä festari sai esiintyjäkseen PJ Harveyn, jota oli odotettu esiintymään Suomeen yli 20 vuotta. Pääesiintyjän paikasta ei tarvinnut keskustella hetkeäkään.

Sideways lähtee joka vuosi hakemaan ulkomaisia pääesiintyjiä oma toivelista kourassa. Myös yleisön toiveita esiintyjistä kuunnellaan. Välillä onnistuu, välillä ei. Usein festarit tietävät jo hyvissä ajoin etukäteen, mitkä artistit ovat kiertueella ja mahdollisesti saatavissa esiintyjiksi.

Viikonloppuna Helsingissä järjestettävän Sidewaysin pääesiintyjiä tänä vuonna ovat muun muassa amerikkalainen DJ Shadow ja norjalainen Röyksopp.

– Meillä on tänä vuonna sekä ulko- että kotimaisia artisteja, mutta kyllä niitä ulkomaisia pitää pääesiintyjiksi hakea. Niillä ne liput myydään ja niitä ihmiset toivovat näkevänsä. Halutaan myös tehdä festivaalia, joka on kansainvälinen, sanoo Sidewaysin Artemi Remes.

Milloin suomalaisartisti nousee pääartistiksi?

Ruisrockin nettisivuilla festarin ohjelmassa on kullekin päivälle nostettu kaksi pääesiintyjää. Sen jälkeen tulee liuta seuraavaksi vetovoimaisimmaksi katsotuimpia artisteja. Loput esiintyjät ovat rimpsuna perässä aakkosjärjestyksessä.

Promoottori Mikko Niemelän mukaan Ruisrockin pääesiintyjät määrittyvät pitkälti esiintymissopimusten kautta.

– Ison kansainvälisen bändin sopimuksen vahvistumisen ehtona voi olla se, että keikka toteutuu, jos he voivat olla päivän pääesiintyjä. Sen pitää silloin näkyä myös festarin markkinoinnissa ja viestinnässä. Mietimme myös festarin kannalta, kuka kulloinkin on vetävin artisti, jota nostetaan esiin.

Suomessa festareiden pääesiintyjät ovat usein ulkomaisia artisteja. Ruisrockissa on kuitenkin tänä vuonna kaksi kotimaista poikkeusta. Lauantaina toinen pääesiintyjä on Cheekin ja Elastisen muodostama Profeetat ja sunnuntaina Ultra Bra.

Kotimaisen artistin pääseminen pääesiintyjäksi vaatii jonkin erityisen täkyn.

– Profeetat on spesiaalikokoonpano ja tekee vähän keikkoja kesän aikana. Ultra Bra tekee puolestaan paluun vuosien tauon jälkeen.

Sideways-festivaalilla on tänä vuonna yksi kotimainen pääesiintyjä, rap-kokoonpano Ceebrolistics, joka myös tekee paluun vuosien hiljaiselon jälkeen.

Artistit aakkosjärjestykseen

Joensuun Ilosaarirockissa lauantaina päälavalla viimeisenä esiintyvän keikka päättyy aina ilotulitukseen. Sitä pidetäänkin pääesiintyjän esiintymispaikkana. Näin ei kuitenkaan ole.

– Lauantain ilotulituksella juhlitaan festivaalipäivan lopetusta, ei niinkään artistia. Me emme luokittele, kuka on meidän pääesiintyjä. Illan viimeinen esiintyjä sellaiseksi usein mielletään. Sanon aina, että jokainen artisti on yhdenvertainen ja jollekin se pääesiintyjä, kertoo promoottori Panu Hattunen.

Ilosaarirockin nettisivuilla ohjelmisto on esitelty siten, että aluksi aakkosjärjestyksessä ovat ulkomaiset esiintyjät ja sen jälkeen kotimaiset. Kaikkien kuvat ovat samankokoisia.

Perinteisissä mainosjulisteissa on pitänyt nostaa esiin tiettyjä artisteja ihan jo tilanpuutteen vuoksi.

– Siinä pitää tehdä raakoja valintoja, että mitkä mahtuvat mukaan. Meillä on ollut julisteita, missä on lueteltuna kaikki esiintyjät, mutta se ei ole silmään paras mahdollinen. Sekin on ratkaisu, kenellä on parhaat kuvat.

Paikka festivaalin pääesiintyjän paikasta on tavoiteltu, joten toisen artistin nostaminen korkeimmalle jalustalle on aiheuttanut närää toisissa esiintyjissä. Maailmalla onkin siirrytty mainostamisessa yhä enemmän demokraattiseen aakkosjärjestykseen.

– Se on yleistynyt aika paljon maailmalla. Monilla festareilla on kyllästytty venkoiluun, niin on alettu käyttää aakkosjärjestystä kaikista artisteista. Kenenkään ei tarvitse koputtaa nokkaansa, sanoo Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä.

Ruisrockissakin aakkosjärjestyksen käyttöön ottamista on mietitty.

– Se on monimutkainen palapeli, kun on paljon mielipiteitä ja esimerkiksi artistin management on Amerikassa. Tuntuu, että voisi päästä helpommalla, jos esiintyjät olisivat aakkosissa. Toisaalta pitää miettiä, miten tapahtumaa markkinoidaan.

Festaripromoottorit ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että pääesiintyjä on jokaiselle festarikävijälle omansa. Esiintyipä sitten viimeisenä päälavalla tai päivän avaajana pienimmässä teltassa.

Suosittelemme sinulle