Hyppää sisältöön

Seksi ja suhdesekoilu eivät katso ikää – kotimaiset konkarinäyttelijät improvisoivat kesäsarjassa

Ylen uusi komediallinen draamasarja Rakkautta vain haastoi vanhemman ikäpolven näyttelijät improvisoimaan.

Rakkautta vain -näyttelijät
Tähtihetkessä keskusteltiin Rakkautta vain -draamasarjasta, jossa näyttelijät ovat improvisoineet kaikki kohtaukset.
Jenni-Maarit Koponen

Kotimaiset konkarinäyttelijät improvisoivat ikääntyvien ihmisten pikatreffeillä YleTV1:n komediallisessa draamasarjassa Rakkautta vain. Laura Joutsin ohjaama sarja kuvattiin vain yhden päivän aikana 17 kameralla.

Sarjassa treffailevat Eeva Litmanen, Rea Mauranen, Sinikka Sokka, Leena Uotila, Kirsti Wallasvaara, Aake Kalliala, Heikki Kinnunen, Heikki Nousiainen, Esko Roine ja Esko Salminen. Pikatreffien isäntää näyttelee Eero Ritala. 

Näyttelijät saivat itse kehitellä hahmonsa ja improvisoida kaikki kohtaukset. Kohtaamisia ei lainkaan harjoiteltu vastanäyttelijän kanssa, eivätkä näyttelijät tienneet toistensa hahmoista etukäteen mitään.

Näyttelijä Sinikka Sokka tarttui mahdollisuuteen tehdä roolihahmo, jollaista hän ei ole päässyt esittämään.

– Halusin nimenomaan tehdä itselleni vastakkaista ihmistä. Pitkällä urallani minut on aika usein roolitettu ulospäin suuntautuneeksi, vilkkaaksi ja sanavalmiiksi ihmiseksi. Nyt loin erilaisen hahmon, naisen, jolla on salaisuus.

Rakkautta vain -stilli
Sinikka Sokka ja Esko Roine improvisoivat sarjassa treffit. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Improvisaatio on eri juttu eri ikäpolven näyttelijöille

Näyttelijä Eero Ritalalla oli sarjassa hyvin erilainen rooli kuin muulla näyttelijäkaartilla. Ritala toimi improvisaatiotreffien sujumisesta huolehtivana seremoniamestarina.

– Ohjeistin ihmisiä liikkumaan toimimalla ikään kuin ohjaajan assistenttina. Toimin usein viestin viejänä ja kävin siirtämässä vaikka kasvia, jos kamera uhkasi näkyä.

Sokka oli alkuun epäluuloinen sarjan improvisaation ideaa kohtaan. Hän kuitenkin lähti mukaan, koska sai mahdollisuuden näytellä tuttujen kollegoiden parissa.

– Meidän ikäluokkamme näyttelijät eivät lähde improvisoimaan aivan suin päin hurjan innoissaan. Improvisaatio on ollut nyt muodissa, mutta se on suurimmalle osalle meistä vanhemman ikäpolven näyttelijöistä aika kaukaista. Olen tottunut improvisoimaan roolin ja dialogin sisällä, mutta tämä oli kaikki improvisaatiota.

Eero Ritala
Eero Ritala näyttelee sarjassa treffi-isäntää. Kuva: Inka Hannonen / Yle

Kohtaamisia vuosikymmenten jälkeen

Kolmekymppiselle Eero Ritalalle improvisaatio on tuttua etenkin viihdesarjojen kuten Putouksen ja Vinoshown parista. Hänen mielestään improviihteen ja draamasarjan tekeminen ovat kuitenkin hyvin erilaisia toisistaan.

– Tällainen improvisoitu draamasarja on Suomessa poikkeuksellinen. Siinä kohdataan toisia ja puhutaan rakkaudesta. Se on vähän eri asia kuin vinossa huoneessa kaatuileminen.

Rakkautta vain -treffeillä puheenaiheiksi nousevat muun muassa avioero, suhdemokailu ja seksi. Näyttelijät tempaavat katsojan koskettaviin ja nauruhermoja kutkuttaviin kohtauksiin. Jännittäviä hetkiä koettiin myös kulisseissa.

– Harmi, että kuvattiin vain se yksi päivä. Olin aivan haltioissani saadessani tavata kaikki nämä ihanat ihmiset. Oli hauska nähdä esimerkiksi Esko Salmisen ja Kirsti Wallinvaaran kohtaaminen. He eivät olleet tavanneet kymmeniin vuosiin, kertoo Ritala.

Suosittelemme sinulle