Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Merenkurkun lasimökeistä avautuu huikea näkymä maailmanperintöalueelle

Merenkurkun saaristossa houkutellaan matkailijoita yhä uusin tavoin. Aiemmin lähinnä Lapissa revontulien ihailuun käytettyjä lasi-igluja siirretään ja rakennetaan parhaillaan Mustasaareen. Panoraamahuoneista voi ihailla upeaa merimaisemaa.

Uudet näköalamökit ovat lähes kokonaan lasisia ja prismanmuotoinen rakenne tarjoaa esteettömät näkymät kaikkiin suuntiin.
Uudet näköalamökit ovat lähes kokonaan lasisia ja prismanmuotoinen rakenne tarjoaa esteettömät näkymät kaikkiin suuntiin. Kuva: Antti Haavisto/Yle
Antti Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Noin 30 vuotta toimineesta Kalle's Innin majatalosta Klobbskatin saaristosta Mustasaaresta löytyy jo lähes kaikki. Ja pian siellä on myös lähinnä Lapista tuttuja lasi-iglujakin. Lapissa igluista ihastellaan revontulia, Merenkurkun saaristossa ainutlaatuista merimaisemaa tai tähtitaivasta.

Ihan tarkalleen ottaen Kalle's Inniin nousevat rakennukset eivät ole igluja, vaan 18 neliöisiä, kahdella vuoteella ja suihkuilla sekä ilmastoinneilla varustettuja moderneja mökkejä.

Tuumasta toimeen

Kaiken nähneet ja kokeneet – varsinkin ulkomaalaiset – maksukykyiset asiakkaat olisivat hyvinkin valmiita maksamaan tälläisestä uniikista kokemuksesta ja Merenkurkun upeasta luonnosta. Ja jos maisema ja sijainti on täydellinen, kaiken muun voi kyllä rakentaa, ajatteli Kalle's Innin yrittäjä Freddi Skott ja päätti ryhtyä hommiin.

Ensin tarvittiin suunnittelija.

Vaasalainen Arkkitehtitoimisto Aitoaho & Viljanen teki Skottille suunnitelmat näköalatalosta, jonka pieniin tiloihin mahdutetaan myös pienet suihku- ja wc-tilat sekä tietysti viemäröinnit ja ilmastoinnit. Ja mikä tärkeintä, se esteetön näköala, jonka prismanmuotoinen, kokonaan paksusta lämpölasista muotoiltu lasirakenne kruunaisi.

Suotavaa olisi, että talo sulautuisi hiliitysti myös paikan upeaan maisemaan, jossa jo entuudestaan on vanhempia muunmuassa kelopuusta tehtyjä rakennuksia. Ja kun Freddi Skottin suunnitelmat olivat sitten näinkin pitkällä, hänen piti löytää vielä hankkeelle tekijä.

Rakennuksen kuljettaminen ja asentaminen kivikkoiseen ulkosaaristoon ei ole ihan pikkujuttu. Kalle`s Innin toimitusjohtaja Freddi Skott seuraa vierestä.
Rakennuksen kuljettaminen ja asentaminen kivikkoiseen ulkosaaristoon ei ole ihan pikkujuttu. Kalle`s Innin toimitusjohtaja Freddi Skott seuraa vierestä. Kuva: Antti Haavisto/Yle

Sellainen löytyi lopulta Turun läheltä Nousiaisista. Haasteeseen ryhtyi meri- ja modulirakentamiseen erikoistunut yritys FCR Finland. Paitsi rakennusten, myös itse paikan sijainti vaati melkoisia erikoisratkaisuja ja suunnittelua.

– Keveyttä rakennukselle on haettu alumiinirungosta. Lasikehikot ja rungot on tehty teräksestä, jotta ne kestävät isot ja painavat panoraamalasit. Itse sisätilat ovat materiaaleiltaan perinteisempiä. Lopuksi nostamme ja sovitamme valmiin rakennuksen sille valetulle betonipohjalle ja telineille sekä kytkemme siihen sähköt ja vedet. Rakennus on periaatteessa asuttavissa jo saman päivän aikana ja jatkossa jopa siirreltävissäkin, kertoo projektipäällikkö Jaakko Nurmi FCR Finlandista.

Vaikka yritys on tehnyt lähes kaikkea mahdollista laivakasinoista kylpylöihin, ei sillekään ole ennen näin erikoista rakennusprojektia kohdalle osunut.

Valmis moduuli painaa 7500 kiloa ja autokuljetukselle tulee leveyttä nelisen metriä. Vaikka leveys ei kuulosta paljolta, tulee siihen lisähaastetta kivikkoisesta saaristosta, jonne jouduttiin tekemään muutaman sadan metrin mittainen oma tiensäkin moduulien perille saamiseksi. Lisäksi joitain isompia kiviä nosteltiin tieltä pois. Kapeimmillaan kivijärkäleiden väliin jäi vapaata tilaa vain 20 cm.

Millaisia kokemuksia nyt vajaan kuukauden ajan käytössä olleesta ensimmäisestä koetalosta on saatu?

– Todella hyviä. Siinä on nyt yövytty vajaan kymmenen asiakkaan verran ja eräs siinä yöpynyt Karibialla asuva energiaministeri kysyi jopa, josko voisin toimittaa hänelle pari tällaistä. Niin myös sovittiin, että teen, Freddi Skott kertoo.

Skott uskoo kohderyhmiensä löytyvän muutenkin ulkomailta kuten Venäjältä, Saksasta, Sveitsistä sekä Aasian maista.

– Jos tulet tänne esimerkiksi Shanghaista, jossa aivan vieressä ympärilläsi on 10000 ihmistä ja näkyvyys muutama sata metriä, on kontrasti melkoinen, hän lisää.

Kallis hanke

Ei hassumpi näkymä.
Ei hassumpi näkymä. Kuva: Antti Haavisto/Yle

Vaikka Freddi Skott ei tarkoista summista puhukaan, myöntää hän kahdeksan rakennuksen hankkeen kaikkine oheiskuluineen nousevan yli miljoonaan euroon. Yöpymishinta lasisessa mökissä onkin kova, 500 euroa yöltä.

– Hintaa on vertailtu ulkomailla ja kotimaassakin oleviin erikoiskohteisiin. Tätä ei pidä verrata hotelleihin, vaan tämä on elämys, Skott sanoo.

Hän vierastaa rakennusten vertaamista Lapin matkailusta tuttuihin lasi-igluihin, vaikka näitä helposti sellaisiksi kutsutaankin.

– Ne [lasi-iglut] eivät ole panoramahuoneita, vaan ainoastaan katto on lasia. Lisäksi ne on sijoiteltu tiiviisti vierekkäin, kun taas nämä on pyritty sijoittelemaan rantamaisemaan siten, että kaikilla on myös omaa yksityisyyttä tarjolla, Freddi Skott vertaa.

Skottin mukaan samanlaisia lasimökkejä voisi olla hyvinkin parikymmentä kappaletta. Ja vaikka lysti maksaakin, on yksityinen yrittäjävetoinen rahoitus hänestä ainoa keino kehittää alueen turismia ja palveluita.

Suosittelemme