Hyppää sisältöön

Sipilä ja Rinne: Britannian tilanne yhä sekava

Theresa Mayn pyrkimys jatkaa pääministerinä ei muuttanut Suomen kärkipoliitikoiden arvioita. Sekä Sipilä että Rinne pitävät Britannian tilannetta sekavana.

Pääministeri Juha Sipilä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä Britannian pääministerin Theresa Mayn ilmoitus pyrkiä muodostamaan Britanniaan uusi hallitus ei juuri selkiyttänyt maan poliittista tilannetta. Sipilän arvion mukaan myös neuvottelut Britannian EU-erosta saattavat hankaloitua entisestään.

– Kyllähän tilanne meni sekavampaan suuntaan, kun hallituspuolue menetti enemmistön parlamentissa, ja jos hallituksen muodostaminen pitkittyy, niin kyllä tämä voi näkyä myös brexit-neuvottelujen myöhästymisenä, Sipilä kommentoi eduskunnassa.

Sipilän mielestä pääministeri Mayn tavoite Britannian neuvotteluaseman vahvistamisesta epäonnistui. Sipilä muistuttaa kuitenkin, että myös asemiaan vahvistanut työväenpuolue on ollut EU-eron kannalla.

Rinne toppuuttelee "kovaa brexitiä"

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Kuva: Linda Manner / Lehtikuva

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvelee, että uuden hallituksen muodostaminen saattaa viivästyttää brexit-neuvotteluja. Rinteen mielestä saarivaltakunnan äänestäjiltä tuli myös selkeä viesti konservatiivien havittelemaa niin sanottua kovaa brexitiä vastaan.

– Se saattaa vaikuttaa myös Britannian neuvotteluasenteeseen. Lähtökohta tämmöisestä hard brexitistä saattaa nyt muuttua, Rinne pohtii.

– Minusta vaalitulos osoittaa, että britit haluavat hyvää yhteistyötä EU:n kanssa eikä se yhteistyö tule uhoamalla.

Työväenpuolueen vaalimenestystä Rinne kiittelee siitä, että puolue onnistui keräämään kannatusta nuorilta äänestäjiltä.

– Juuri vitsailtiin, että pitäisikö meidänkin alkaa puhua kansallistamisesta, mutta vakavasti ottaen on hienoa, että tulevaisuudenusko on palautunut työväenpuolueen ymäpärillä, Rinne hehkuttaa.

Salolainen povaa vaikeuksia

Entinen Suomen Lontoon-suurlähettiläs ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) povaa Maylle vaikeuksia hallituksen muodostamisessa.

– May on ehkä saanut sovituksi niukan enemmistön, mutta jos se perustuu näihin Pohjois-Irlannin kymmeneen (protestanttiseen) edustajaan, niin kyllä se on erittäin hatara enemmistö. Kyllä se on aikamoinen umpisolmu, mikä siellä tällä hetkellä on, Salolainen arvioi.

Suosittelemme sinulle