Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Strike a Pose! Homoklubeilla syntynyt vogue-tanssi vei suomalaiskoreografin rapakon taakse

Tanssi on vienyt Venla Vuorion Vääksystä New Yorkiin. Suomen ykkösartistien luottokoreografin suurin unelma on työskennellä voguen tunnetuksi tehneen Madonnan kanssa.

Venla Vuorio teki aikaisemmin kesällä oman koreografiansa Hulahula-kappaleeseen.
Johanna Talasterä
Avaa Yle-sovelluksessa

Huippumallien poseerauksista innoituksensa saanut voguing imaisi Venla Vuoroion mukaansa pian kymmenen vuotta sitten. Nyt tanssija-koregrafi tanssii, opettaa ja elää voguingia sekä Suomessa että Amerikassa.

– Voguing on tunnetila ja oikeastaan enemmän elämäntyyli kuin tanssilaji. Alkuperäinen idea oli imitoida itsevarmojen supermallien poseerauksia, kertoo nykyään Helsingissä asuva Venla Vuorio.

Alunperin vogue-tanssi syntyi 1970–80 -luvuilla New Yorkin homoklubeilla, kun etenkin tummaihoiset ja latinomiehet ryhtyivät imitoimaan surpermallien itsevarmaa asennetta, catwalkilla kävelyä ja kameran edessä poseeraamista.

Voguing elää tiiviissä yhteydessä New Yorkin ballroom-yhteisön kanssa, jossa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat pääsevät ilmaisemaan itseään. Se on kaikille turvallinen ympäristö olla rauhassa se, mitä haluaa olla ja mitä oikeasti on.

Voguing on tunnetila ja oikeastaan enemmän elämäntyyli kuin tanssilaji.

Venla Vuorio

Vuorion mukaan voguing on hengittämistä, tunteiden näyttämistä ja asennetta.

– Tässä minä olen! Olen upea, vaikka kuka sanoisi mitä. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista lajissa edelleen. 

Tanssitunti Pariisissa vei New Yorkiin

Vuorio tutustui lajiin vuonna 2008 Pariisissa. Eräs lajin guruista, Archie Burnett, oli opettamassa urbaanin tanssin tapahtumassa. Suomalainen tanssijakollega Virpi Kurki-Hovi suositteli Vuoriolle vogue-tunnille menemistä.

– Ajattelin, että se on vaan helppoa käsien heiluttelua, mutta voin käydä kokeilemassa.   

Laji yllätti tanssijan täysin ja Vuorio muistaa ikuisesti erään hetken sillä tanssitunnilla.

– Yhtäkkiä tajusin, että minun on pakko matkustaa New Yorkiin opettelemaan tämä laji. Tässä on jotain sellaista, mikä iskee suoraan minun sieluuni. Sitten lähdin Amerikkaan.  

Valtameren takana kului silloin puoli vuotta. Vuorio harjoitteli voguingin suurten nimien Archie Burnettiin ja Benny Ninjan kanssa. Tanssijalle avautui täysin uusi maailma ja erilainen kulttuuri.

Tässä on jotain sellaista, mikä iskee suoraan minun sieluuni.

Venla Vuorio

– On uskomatonta, kun pääsee siihen maailmaan, mukaan siihen kulttuurin. Tutustuu ihmisiin, kuulee tanssijoiden tarinoita ja pääsee Harlemin ballroomeihin tutustumaan ihmisiin. Se on todella tärkeää.

Voguing levisi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi vuonna 1990, kun Madonna julkaisi Vogue-kappaleen. Hitin alkusanoissa laji kiteytyy hyvin: Strike a pose! Vuorio ei vielä ole työskennellyt itsensä Madonnan kanssa.

– Se on kyllä toivelistalla. Jokin päivä.

House of Ninja on Vuorion toinen perhe

Voguing on monipuolinen laji, jossa on paljon suuntauksia. Jokainen voi löytää oman tiensä, mutta se vaatii paljon.

– Fyysisesti esimerkiksi femme on erittäin rankkaa. New way taas vaatii uskomatonta venymistä. Jos aikoo olla hyvä, on takana oltava paljon harjoittelua ja tanssimista.

Oman uransa Venla Vuorio aloitti new way voguingilla. Hän on tanssinut paljon myös vogue femmeä, mutta ykköslaji on tällä hetkellä runway, jossa imitoidaan huippumallien kävelyä ja poseerauksia catwalkilla. Vuorio kilpailee ulkomailla ja on niittänyt menestystä yhdessä House of Ninja-kollektiivin kanssa.

Jokaisella voguen talolla on oma äiti- ja isähahmo, jotka huolehtivat kaikista talon jäsenistä.

Venla Vuorio

House of Ninja on Willi Ninjan perustama tanssikollektiivi. Voguen houset, eli talot, syntyivät heti ilmiön alkuvaiheessa New Yorkissa, koska etenkin tummaihoiset ja latinot homoseksuaaliset miehet saatettiin heittää kadulle omista kodeistaan. Joidenkin perheiden keskuudessa oli vaikea hyväksyä homoseksuaalisuutta.

– He löysivät uuden kodin ja perheen voguen taloista. Talojen ajatus on ollut tuoda suojaa ja turvaa henkilöille, jotka eivät ole löytäneet sitä omasta kodistaan, oman perheensä keskuudesta.

Vuoriolla on itsellään Suomessa hyvä koti, mutta House of Ninja tuli luontevasti osaksi elämää, koska hän otti tanssitunteja Benny Ninjalta, joka oli siihen aikaan kyseisen talon isähahmo.

– Jokaisella voguen talolla on oma äiti- ja isähahmo, jotka huolehtivat kaikista talon jäsenistä.

2013 – 2014 Vuorio vietti vuoden New Yorkissa ja tapasi muita talon jäseniä, jotka ottivat hänet avosylin vastaan.

– Kaikki sanoivat heti, että "Hei, olet siskoni tässä perheessä. Mennäänkö syömään tai treenamaan yhdessä?"

Kilpailuihin lähdetään yhdessä ja saman talon jäsenet eivät koskaan kisaa toisiaan vastaan. Yhtenä ryhmänä kannustetaan kaikkia oman talon jäseniä.

Tähtien koreografi

Vääksyssä lapsuutensa viettänyt Vuorio aloitti tanssimisen 8-vuotiaana. Lahtelaisessa Hot Clubin liikuntakoulussa harrastajasta tuli pian opettaja. 2000-luvun alussa Vuorio oli perustemassa ensimmäistä tyttöjen hip hop -tanssiryhmää, joka esiintyi silloin aloittelevan rap-artistin, Cheekin, taustalla.

Koen, että olen unelma-ammatissa ja unelmapaikassani.

Venla Vuorio

Yhteistyö on jatkunut: Vuorion uran huippukohtiin kuuluu Cheekin viime vuotinen kesäkiertue ja sen koe-esiintymiset keväällä 2016.

– Sinne tuli yli 200 tanssijaa hakemaan itselleen paikkaa kiertueella. Tunnelma koe-esiintymistilaisuudessa oli todella hieno ja siitä jäi hyvä kokemus monelle.

Hetki oli erityisen hieno myös Vuoriolle, koska siitä aukesi isojen kiertueiden ja areenojen maailma koreografina.

– Koen, että olen unelma-ammatissa ja unelmapaikassani.

Tällä hetkellä Vuorio mieltääkin itsensä enemmän koreografiksi kuin tanssijaksi. Cheekin lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Elastisen, Robinin, Jenni Vartiaisen ja Kaija Koon kanssa. Koreografina voi sukeltaa kokonaisvaltaisemmin musiikin maailman.

– Artistien kanssa työskennellessäni pääsen miettimään enemmän kokonaiskuvaa, esimerkiksi valoja ja asuja, tai artistin sijaintia ja liikkumista, mihin tanssijana ei ole ollut niin paljon sananvaltaa.

Suosittelemme