Perussuomalaisten vanha puoluejohto, ministeriryhmä ja eduskuntaryhmän enemmistö saivat Jyväskylän puoluekokouksessa täystyrmäyksen perussuomalaisten jäseniltä.
Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho halusi puoluejohtoon samanmielisen porukan. Sitä saa mitä tilaa. Varapuheenjohtajat Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola edustavat perussuomalaisten eduskuntaryhmän jyrkintä nuivaa siipeä.
Perussuomalaisten riveihin kerääntyneet maahanmuuttokriittiset poliitikot allekirjoittivat vuoden 2011 eduskuntavaalien alla Nuivan vaalimanifestin, jossa vaadittiin, että Suomen tulee luopua varsinkin Ruotsista kopioidusta monikultturistisesta valtioideologiasta, erilaisuuden ihannoimisesta ja itsetarkoituksellisesta ylläpidosta.
Halla-ahon liittolaisia nuivassa ryhmässä olivat alun perin muun muassa eduskunnan nykyinen puhemies Maria Lohela, perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja kansanedustajat Juho Eerola, Olli Immonen ja Vesa-Matti Saarakkala.
Puheenjohtajavaalissa Lohela liputti kuitenkin näyttävästi Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon puolesta. Nähtäväksi jää, menikö siinä Lohelalta ulkoministerin salkku?
Soinilainen ministeriryhmä liipaisimella
Jyväskylän puoluekokouksessa nähtiin sunnuntaina aamupäivällä mielenkiintoinen näytelmä, kun puoluekokouksen valinnoissa halla-aholaisten jyrän alle jäänyt ministeriryhmä vastaili puolueväen kysymyksiin.
Tunnelma ei ollut suorastaan katossa, kun ulkoministeri Timo Soini, puolustusministeri Jussi Niinistö, työministeri Jari Lindström, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ja ministeri Terho selittivät hallituksen päätöksiä parhain päin.
Kaksi vuotta sitten Turun puoluekokouksessa silloin vielä tuoreet ministerit olivat puolueen sankareita. Halla-aholaisen vallankumouksen jälkeen kaikki on toisin.
Puoluejohtaja Halla-aho on ilmoittanut, että puoluekokouksen henkilövalintojen pitää näkyä ministeriryhmässä. Mitähän salkkuja Halla-aho Huhtasaarelle, Hakkaraiselle ja Eerolalle esittää, kun hän itse aikoo jäädä turvallisesti hallituksen ulkopuolelle?
Halla-aho tähtää pääministeriksi
Puoluekokouksen käytävillä kuului voimakkaana ääni, että perussuomalaisten paikka on oppositiossa. Ajatuksena on, että oppositiossa perussuomalaiset voisi nopeimmin nostaa kannatustaan.
Halla-aho tähtää jo seuraavan hallituksen pääministeriksi. Tavoitteena on viedä perussuomalaiset seuraavissa eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Nykyisellä alle kymmenen prosentin kannatuksella se on etäinen haave, eikä tilanne muutu ainakaan nykyisellä hallituspolitiikalla.
Halla-ahon pääministeritavoite, poliittiset linjaukset ja tarve nostaa perussuomalaisten maahanmuuttokriittistä, euro- ja EU-vastaista sekä äärikansallismielistä linjaa eivät lupaa pitkää ikää perussuomalaisten hallitustaipaleelle.
Sipilän hallitus vaakalaudalla
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tapaavat maanantaina aamupäivällä perussuomalaisten uuden puheenjohtajan. Keskustelussa punnitaan Sipilän hallituksen jatkoeväitä.
Hallituksen nopea hajoaminen on yksi vaihtoehto. On myös mahdollista, että hallitus yrittää jatkaa syksyyn saakka ja viedä läpi hallituspuolueille tärkeän sote-uudistuksen.
Kuntavaalien tulosten valossa ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin ei ole kiirettä ainakaan pääministeripuolue keskustalla.
Ennen aikaiset eduskuntavaalit hirvittävät myös perussuomalaisten eduskuntaryhmää. Nykyisillä kannatusluvuilla vain joka kolmas ryhmän edustaja voisi haaveilla jatkosta.
Eduskuntavaalien jälkeen Halla-ahon johtamien perussuomalaisten olisi erittäin vaikea löytää hallituskumppaneita. Edessä olisi pitkä marssi opposition erämaassa.