Hyppää sisältöön

Sipilä: Hallitus voi joutua muuttamaan julkisten palvelujen yhtiöittämisen

Perustuslakivaliokunta on päätymässä eri linjoille hallituksen kanssa soten toteutuksesta. Hallitus on valmis miettimään muita ratkaisuja.

Juha Sipilä Kuva: Ville Männikkö / Lehtikuva

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on päätymässä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä tehdystä lakiesityksestä eri linjoille kuin hallitus.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa sunnuntaina, että julkisten palvelujen yhtiöittäminen ei ehkä saakaan perustuslakivaliokunnan siunausta.

Perustuslakivaliokunta on käsitellyt lakipakettia koko kevään ja valiokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas.) mukaan tarkoitus on saada lausunto valmiiksi juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Odotettavissa onkin ehkä aivan muuta, kuin hallitus toivoo.

– Perustuslakivaliokunnan käsittelyssä yhtiöittäminen on yksi kysymys, joka on noussut ehkä hieman yllättäen esiin. He ovat päätymässä toisen tyyppiseen ratkaisuun kuin ne asiantuntijat, joita hallitus on prosessin aikana kuullut, Sipilä sanoi.

Sipilä kertoi hallituksen kuulleen muun muassa EU-asiantuntijoita, perustuslakiasiantutijoita ja kilpailulainsäädännön tuntijoita esityksensä pohjaksi ja päätyneensä siten julkisten palvelujen yhtiöittämisvelvoitteeseen. Se on Sipilän mukaan kuitenkin vain käytännön keino sote-lainsäädännössä eikä ideologinen tai arvopohjainen ratkaisu.

– Tämä tosiaankaan ei ole filosofinen tai arvokysymys vaan käytännön ratkaisu, joka korjataan sen mukaisesti kuin mihin perustuslakivaliokunta päätyy.

– Jos perustuslakivaliokunta päätyisi yhtiöittämisessä toisenlaiseen arvioon, niin meillä hallituspuolueilla ei ole mikään ongelma löytää siihen toinen ratkaisu, Sipilä vakuutti.

Suosittelemme sinulle