Hyppää sisältöön

Orpo halusi korjata Halla-ahon linjapuhetta: "Kyse on siitä, hyväksyykö perussuomalaisten uusi johto länsimaiset arvot"

Perussuomalaisten puoluejohto meni uusiksi lauantaina, ja hallituskumppani Petteri Orpo kommentoi tilannetta Kultarannassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo Kultaranta-keskustelutilaisuudessa presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa sunnuntaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kristiina Tolvanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Naantalin Kultarannassa hallituksen tilannetta perussuomalaisten puoluejohdon vaihtumisen jälkeen.

– Kokoomuksen sisällä tämä ei ole helppo kysymys, tämä on erittäin vakavan pohdinnan paikka.

Orpo sanoo, ettei pystynyt seuraamaan perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon linjapuhetta kokonaan, mutta halusi kuitenkin korjata Halla-ahon sanomisia.

– Haluaisin korjata ainakin yhden asian siitä. Hän totesi, että heidän pitäisi meidän mukaamme hyväksyä kokoomuslaiset arvot. Kyse on siitä, hyväksyykö perussuomalaisten uusi johto länsimaiset, demokratiaan ja ihmisyyteen kuuluvat arvot ylipäänsä. Ei ole kyse siitä, että heidän pitäisi meidän arvomme hyväksyä.

Orpo painotti pääministeri Juha Sipilän tavoin sitä, että tilanne muuttui rajusti lauantaina.

– Perussuomalaiset ovat aivan uusi puolue, eri puolue kuin Jyväskylään mennessä. Se pistää meidät miettimään näitä asioida. Se on aivan olennaista sujuvan hallitusyhteistyön kannalta.

Perussuomalaisten koko johtokvartetti meni  lauantain puoluekokouksessa uusiksi. Soinin tilalle puheenjohtajan paikalle valittiin Jussi Halla-aho. Varapuheenjohtajiksi puolestaan Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Onko edessä uudet vaalit?

– Me olemme sopineet, että käydään huomenna aamulla keskustelua hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken, Orpo totesi.

Mistä pitäisi päästä sopuun, että perussuomalaiset voisi jatkaa hallituksessa?

– Pelkkä hallitusohjelmaan sitoutuminen ei riitä. Kyse on myös siitä hengestä ja periaatteista, jotka Smolnassa kaksi vuotta vallitsivat hallituspuolueiden kesken.

Orpo korosti, että koko perussuomalaisten puheenjohtajiston vaihduttua tilanne on käytävä uudestaan läpi.

– Silloin käydään hyvin tarkkaan läpi ne (sovitut) periaatteet: ovatko ne voimassa ja etenkin se arvopohja, jonka päälle on rakennettu.

Orpo ei ole valmis ujuttamaan hallituksen toimintaan eurokriittisyyttä.

– Hallitusohjelman keskeinen elementti ja kookoomukselle tärkeä elementti on se, että Suomi on aktiivinen Euroopan unionin jäsen, joka omalla toiminnallaan pyrkii lisäämään vakautta

Lue myös:

Kokoomuksen kärkipoliitikot empivät hallitusyhteistyön jatkoa perussuomalaisten kanssa.

Suosittelemme sinulle