Hyppää sisältöön

Perustuslaki ja sote ovat yhä vastakkain – Vääntö vuosisadan hallintouudistuksesta jatkuu taas tiistaina

Hallituksen sote-esityksessä on yhä monta perustuslain kannalta arveluttavaa kohtaa, vahvistaa eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie valiokunnan kokouksessa eduskunnassa Helsingissä 12. toukokuuta 2017. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) paljasti tänään Pääministerin haastattelutunnilla Yle Radio Suomessa, että sote-uudistuksen julkisten palvelujen yhtiöittäminen ei ehkä saakaan perustuslakivaliokunnan siunausta.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei paljasta valiokunnan tulevan lausunnon sisältöä eikä siten vahvista tai kiistä pääministerin lausuntoa, mutta toistaa jo aikaisemmin kuullut, että hallituksen sote-esityksessä on yhä monta ongelmallista kohtaa suhteessa perustuslakiin.

– Asiantuntijoiden kuuleminen on yhä kesken, mutta itse nostan ensimmäisenä esiin perustuslain pykälän 19 eli sen, että julkisen vallan on turvattava kaikille tasavertaisesti terveys- ja sosiaalipalvelut. Kohteleeko sote-uudistus ja esimerkiksi yhtiöittäminen kaikkia tasavertaisesti? Lapintie kysyy.

Ongelmallinen on yhtiöittämisessä myös virkavastuu, jota käsittelee perustuslain pykälä 124 otsikolla Hallintotehtävän antamisesta muulle kuin viranomaiselle. Sen mukaan "merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle".

Suomeksi sanottuna: ovatko esimerkiksi lastensuojelupäätökset tällaisia ja kuka niitä yksityisissä tai maakuntiin yhtiöitetyissä sote-keskuksissa tekee?

– Kaikki tämä peilautuu takaisin pykälään 19 eli siihen, mitä julkisen vallan pitää hoitaa, Lapintie suostuu sanomaan.

Pykälän 19 mukaan "julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu".

Vuosisadan hallintouudistus

Täältä (siirryt toiseen palveluun)voit itse lukea mainitut perustuslain kohdat kokonaisuudessaan. Yhdenvertaisuudesta puhutaan myös perustuslain pykälässä 6.

Lapintie kuvaa eduskunnan käsittelyssä olevaa maakunta-, sote-järjestämis- ja valinnanvapauspakettia vuosisadan hallintouudistukseksi. Koska työmäärä on valtava, perustuslakivaliokunta on jakanut sen teemoihin. Ensi tiistaina kuullaan asiantuntijoita juuri virkavastuusta eli pykälästä 124.

Kuultaviksi on kutsuttu professorit Mikael Hidén, Olli Mäenpää, Tuomas Ojanen ja Kaarlo Tuori sekä sotesta vastaava alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti sosiaali- ja terveysministeriöstä. Lisäksi kuullaan valtiovarainministeriön edustajaa, ja apulaisprofessori Janne Salmiselta on jo saatu kirjallinen lausunto.

Luonnosta sorvataan juhannuksenakin

Perustuslakivaliokunta yrittää saada lausuntonsa valmiiksi juhannuksen jälkeisellä viikolla. Viimeinen kokous on 30. kesäkuuta.

– Aiomme pitää kokouksen vielä juhannuksen aatonaattona aamulla. Valiokuntaneuvokset viettävät sitten juhannuksen tehden meille lausuntoluonnosta, Lapintie kuvaa kiirettä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen on tarkoitus siirtyä uusille maakunnille vuoden 2019 alussa (siirryt toiseen palveluun). Tuolloin tulisi voimaan valinnanvapauslaki, mutta valinnanvapaus toteutuisi pääsääntöisesti vasta siirtymäajan jälkeen 1.7.2019.

Edellisen hallituksen suunnittelema sote-uudistus kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.

Suosittelemme sinulle