Hyppää sisältöön

Mannerheimin varjeltua salonkivaunua avataan entistä useammin – Museokierroksia ja hulppeita illallisia

Salonkivaunu on tähän asti ollut avoinna vain yhden päivän vuodessa, Mannerheimin syntymäpäivänä 4. kesäkuuta.

Mannerheimin salonkivaunu Mikkelin asemalla.
Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle
Tarja Nyyssönen

Mikkelin asemalla olevaan Mannerheimin salonkivaunuun on mahdollista päästä jatkossa useammin kuin vain kerran vuodessa. Vaunussa aloittaa toimintansa tilausravintola ja lisäksi ryhmät voivat tilata opastetun museokierroksen historialliseen junanvaunuun.

Mikkelin juna-asemalla seisoo omassa yksinäisyydessään vaatimattoman näköinen ruskea lautaverhoiltu junanvaunu. Vaikka päälle päin vaunu on huomiota herättämätön, on sillä historiallinen leima ja museoesineen arvo.

Kyseessä on Marsalkka Mannerheimin salonkivaunu, jota hän käytti lokakuusta 1939 lähtien. Viimeisen matkansa Marski matkusti kyseisellä vaunulla vuonna 1946.

Tämä on tätä aikaa, että pitää miettiä ansaintakeinoja

Matti Karttunen

Marskin salonkivaunun kattaus.
Marskin salonkivaunuun mahtuu neljä henkeä ruokailemaan kerrallaan. Arkistokuva. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Salonkivaunu on ollut Mikkelin asemalla vuodesta 1992. Vaunuun on ollut yleisöllä pääsy vain kerran vuodessa, 4. kesäkuuta, Mannerheimin syntympäivänä. Joka vuosi salonkivaunu on vetänyt yli tuhat vierailijaa ja moni on halunnut vierailla vaunussa muulloinkin. Nyt näihin pyyntöihin on vastattu, sillä jatkossa salonkivaunuun voi varata museokierroksen.

– Tämä on tätä aikaa, että pitää miettiä ansaintakeinoja, ja myös sitä, millä tavalla avataan toimintoja yleisölle. Sillä tavalla saadaan näkyvyyttä ja vaikuttavuuta enemmän, historiallisen museoesineen markkinointikäyttöä perustelee Mikkelin museoiden museotoimenjohtaja Matti Karttunen.

Ruokaa lautasella.
Salonkivaunun tilausravintolassa tarjoillaan Mannerheimin lempiruokia. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Jatkossa ryhmät voivat myös tilata Marskin illallisen salonkivaunuun. Illallisen voi saada maksimissaan neljälle hengelle, ja hinta nousee yli tuhanteen euroon. Jos itsensä Marskin, eli näyttelijä Timo Närhinsalon haluaa osaksi seuruetta, on hinta ruokineen ja juomineen liki pari tonnia.

– Uskoisin että noin kymmenkunta ruokaryhmää tänä vuonna tulee illalliselle, sen verran hinta rajoittaa toimintaa. Museokierroksia on vaikea arvioida, montako niitä tulee, Matti Karttunen pohtii.

Mannerheim tykkäsi kotiruoasta, mutta me haluamme tuoda hieman juhlavammin nämä esille

Kai Nurmi

Tilausravintolaa ryhtyy pitämään Osuuskauppa Suur-Savo. Menu on muotoiltu Mannerheimin ruokamieltymysten pohjalta ja vieläpä erityisesti sen mukaan, mitä ylipäällikkö sotavuosinaan nautti päämajakaupungissa Mikkelissä.

– Mannerheim tykkäsi kotiruoasta, mutta me haluamme tuoda hieman juhlavammin nämä esille. Hieman mukaillen siis hänen lempiruokiaan tarjoillaan, mutta varmaan on, että haukea ei tarjoilla. Siitä Marski ei  välittänyt, kerto Suur-Savon Osuuskaupan matkailu-ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Kai Nurmi.

Matti Karttunen ja Kai Nurmi istuvat Marskin salonkivaunussa.
Matti Karttunen ja Kai Nurmi ovat innoissaan yhteistyökuvioistaan. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Museokierroksista vastaa Mikkelin museot. Marskin salonkivaunu säilyy jatkossakin museoesineenä ja sen käyttöä valvotaan.

– Aina kun ryhmä varaa salonkivaunun, on paikalla myös museon edustaja. Tämä siksi, että halutaan huolehtia tämän historiallisen museoesineen kunnosta jatkossakin, museotoimenjohtaja Matti Karttunen sanoo.

Suosittelemme sinulle