Mikkelin asemalla olevaan Mannerheimin salonkivaunuun on mahdollista päästä jatkossa useammin kuin vain kerran vuodessa. Vaunussa aloittaa toimintansa tilausravintola ja lisäksi ryhmät voivat tilata opastetun museokierroksen historialliseen junanvaunuun.
Mikkelin juna-asemalla seisoo omassa yksinäisyydessään vaatimattoman näköinen ruskea lautaverhoiltu junanvaunu. Vaikka päälle päin vaunu on huomiota herättämätön, on sillä historiallinen leima ja museoesineen arvo.
Kyseessä on Marsalkka Mannerheimin salonkivaunu, jota hän käytti lokakuusta 1939 lähtien. Viimeisen matkansa Marski matkusti kyseisellä vaunulla vuonna 1946.
Tämä on tätä aikaa, että pitää miettiä ansaintakeinoja
Matti Karttunen
Salonkivaunu on ollut Mikkelin asemalla vuodesta 1992. Vaunuun on ollut yleisöllä pääsy vain kerran vuodessa, 4. kesäkuuta, Mannerheimin syntympäivänä. Joka vuosi salonkivaunu on vetänyt yli tuhat vierailijaa ja moni on halunnut vierailla vaunussa muulloinkin. Nyt näihin pyyntöihin on vastattu, sillä jatkossa salonkivaunuun voi varata museokierroksen.
– Tämä on tätä aikaa, että pitää miettiä ansaintakeinoja, ja myös sitä, millä tavalla avataan toimintoja yleisölle. Sillä tavalla saadaan näkyvyyttä ja vaikuttavuuta enemmän, historiallisen museoesineen markkinointikäyttöä perustelee Mikkelin museoiden museotoimenjohtaja Matti Karttunen.
Jatkossa ryhmät voivat myös tilata Marskin illallisen salonkivaunuun. Illallisen voi saada maksimissaan neljälle hengelle, ja hinta nousee yli tuhanteen euroon. Jos itsensä Marskin, eli näyttelijä Timo Närhinsalon haluaa osaksi seuruetta, on hinta ruokineen ja juomineen liki pari tonnia.
– Uskoisin että noin kymmenkunta ruokaryhmää tänä vuonna tulee illalliselle, sen verran hinta rajoittaa toimintaa. Museokierroksia on vaikea arvioida, montako niitä tulee, Matti Karttunen pohtii.
Mannerheim tykkäsi kotiruoasta, mutta me haluamme tuoda hieman juhlavammin nämä esille
Kai Nurmi
Tilausravintolaa ryhtyy pitämään Osuuskauppa Suur-Savo. Menu on muotoiltu Mannerheimin ruokamieltymysten pohjalta ja vieläpä erityisesti sen mukaan, mitä ylipäällikkö sotavuosinaan nautti päämajakaupungissa Mikkelissä.
– Mannerheim tykkäsi kotiruoasta, mutta me haluamme tuoda hieman juhlavammin nämä esille. Hieman mukaillen siis hänen lempiruokiaan tarjoillaan, mutta varmaan on, että haukea ei tarjoilla. Siitä Marski ei välittänyt, kerto Suur-Savon Osuuskaupan matkailu-ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Kai Nurmi.
Museokierroksista vastaa Mikkelin museot. Marskin salonkivaunu säilyy jatkossakin museoesineenä ja sen käyttöä valvotaan.
– Aina kun ryhmä varaa salonkivaunun, on paikalla myös museon edustaja. Tämä siksi, että halutaan huolehtia tämän historiallisen museoesineen kunnosta jatkossakin, museotoimenjohtaja Matti Karttunen sanoo.