JUUPAJOKI Klapeja pirtin piisiin, pyykkiä narulle, ruokaa vieraille. Ihastuneita katseita, kansantanhun keveitä askeleita ja kärrynpyöriä.
Kallenaution kestikievarimuseon idyllinen pihapiiri on herännyt uudelleen eloon Juupajoella. Punaisten rakennusten keskellä ja kievarin pirtissä nähdään tänä kesänä lasten ja nuorten Oma-Teatterin esittämänä Kievaritalon elämää -näytelmä.
Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaavat työryhmän aikuiset: näytelmän on kirjoittanut Merja Makkonen ja ohjannut Mirka Weimer. Yläkouluikäiset nuoret ovat kuitenkin päässeet vaikuttamaan esitykseen vahvasti.
– Me saimme itse päättää, miten roolihahmo esimerkiksi puhuu tai kävelee. Saimme itse päättää, minkälaista hahmoa haluamme esittää, sanoo näytelmässä emäntäpiika Liisaa esittävä Rosa Pirchner.
Näytelmässä kerrotaan tarinoita 1800-luvun kestikievarista. Nuoret virittäytyivät tuon ajan maailmaan lukemalla historiaa, kuuntelemalla vanhaa suomalaista kansanmusiikkia, piirtämällä kuvia 1800-luvun vaatteista sekä katsomalla YouTubesta videoita kansantanssista.
– Niitä oli kyllä aika hauska katsoa. Se oli jotenkin niin iloista. Tuli heti sellainen tunne, että tuota voisi kokeilla, Pirchner sanoo.
Yksi näyttelee oman mummonsa isää
Alle parin tuhannen asukkaan Juupajoella sijaitseva Kallenaution kestikievari on yksi Suomen parhaiten tunnetuista ja säilyneistä kestikievareista. Kievarin pito alkoi siellä 1778, ja nykyään se toimii museona ja kesäkahvilana.
Näytelmälle kievari on tarjonnut valmiit puitteet.
Silloin oli selkeästi ne päivän askareet eikä tarvinnut miettiä turhuuksia niin paljon.
Rosa Pirchner, Juupajoki
– Täällä on ihan aidot rekvisiitat. Mitään ei ole tarvinnut tehdä tai rakentaa tätä varten, vaan kaikki on koottu täältä museon pihapiiristä, sanoo Juupajoki-Seuran puheenjohtaja ja esityksen tuottaja Johanna Kallenautio.
Näytelmän tarinat perustuvat historiallisiin lähteisiin, ja tunnetuimpana kievarivieraana nähdään nuori Zachris Topelius. Nuorten näyttelijöiden lisäksi esityksessä on mukana kaksi aikuista. Vaarin roolissa nähtävä Tapio Kallenautio esittää näytelmässä oman mummonsa isää.
Esityspaikka on hänelle erittäin tuttu. Hän on nimittäin syntynyt kievarissa ja asunut siellä noin seitsemän vuotta. Sukulaisen esittäminen tuntuu hyvältä.
– Ihan olen mielessäni, kun saan esittää häntä. Tämä on mielenkiintoinen kokemus, Tapio Kallenautio sanoo.
Nuoret toivoisivat rentoutta myös nykyteinien elämään
Näytelmän tavoitteena on paitsi antaa yleisölle väläyksiä vilkkaasta kestikievarielämästä myös kannustaa nuoria museoiden kävijöiksi sekä kiinnostumaan kotiseutunsa historiasta.
– Se ehkä on yllättänyt, että tämä Kallenautio on ollut niin iso paikka ja täällä on käynyt ihmisiä kaukaakin, sanoo näytelmässä muun muassa nuorta Topeliusta esittävä Jimi Paavola.
– Vähän tulee sellainen olo, että Juupajoki on jossakin mainittu ja, että täälläkin käy välillä vähän tunnetumpiakin ihmisiä, Rosa Pirchner nauraa ja viittaa erityisesti Topeliuksen vierailuun.
1800-luku tuntuu tehneen vaikutuksen nuoriin näyttelijöihin. He keksivät nopeasti, minkä asian toisivat aikakaudelta nykyteinien elämään.
– Rentouden. Ei tarvitsisi miettiä, että "apua, mitä mä laitan nettiin" tai "mitä voin tehdä". Silloin oli selkeästi ne päivän askareet eikä tarvinnut miettiä turhuuksia niin paljon, Rosa Pichner sanoo.
Kievaritalon elämää -näytelmää esitetään vielä 16.6., 17.6. ja 13.8. Juupajoella.