Hyppää sisältöön

Some näytti voimansa nuorille yrittäjille – 13-vuotiaiden poikien tekemistä talosängyistä tuli hittituote

4H-yrittäjät Konsta Keskitalo ja Kalle Iskala rakentavat mittatilaustyönä puutuotteita. Tilauksia pojille satelee ympäri Suomen.

Tämä sänky on pian valmis maailmalle Kuva: Mirva Ekman / Yle

Harvalla yrityksellä on niin menestyksekästä alkua kuin Puusepänliike Mööpelillä. 13-vuotiaat Konsta Keskitalo ja Kalle Iskala perustivat 4H-yrityksen maaliskuussa ja tällä hetkellä poikien yritys lähes hukkuu tilauksiin. Syynä tähän on sisustusaiheisen facebook-ryhmän innostus poikien tekemiin talosänkyihin. Sänkyjä onkin tilattu ympäri Suomen.

– Osissakin on lähdössä. Pitää tehdä vähän selkeämmät ohjeet kuin Ikealla, ettei pala hermot. Kyllä me yritetään tehdä selkeät ohjeet ja tietenkin meille pystyy soittamaan ja me neuvotaan sitten, Konsta Keskitalo lupaa.

Iskalan autotallissa valmistuu sänkyjen lisäksi muun muassa linnunpönttöjä, pöytiä ja penkkejä. Uusin tuote on kalanruotopenkki.

– Melkein ihan mitä vaan tehdään mittatilaustyönä asiakkaan toiveiden mukaan, Kalle Iskala kertoo.

– Vain taivas on rajana, Keskitalo lisää.

Puusepänliike Mööpelin toimitilat sijaitsevat Iskalan autotallissa Kuva: Mirva Ekman / Yle

Talosänkyjä maailmalle

Keskitalo ja Iskala ideoivat tuotteet yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Esimerkiksi idea hittituotteeksi nousseihin talosänkyihin tuli asiakkaalta.

– Me sitten ehdoteltiin, että mikä olisi hyvä materiaali ja tapa tehdä se. Niitä tehtiin kaksi kappaletta samalle asiakkaalle. Nyt niitä on 25 kappaletta tekeillä, Keskitalo kertoo.

Ideoita ja vinkkejä nuoret yrittäjät etsivät myös esimerkiksi Youtubesta. Yhden sängyn tekemiseen menee kaksikolta arviolta kahdesta-kolmeen päivää.  Tuotteiden myynnistä saamansa rahat on Keskitalo ja Iskala sijoittaneet työkaluihin.

Nuoret yrittäjät huolehtivat puiden istutuksilla myös, ettei työstettävä materiaali lopu kesken.

– Muutama tuhat taimea meni mehtikköön. Sillä me taataan se, että tulevillekin sukupolville riittää sitä tavaraa. Isoisoisät on varmaan meillekin istuttaneet noita mäntyjä ja kuusia. Että tehdään sitten sama hyvä takaisinkin päin, Konsta kertoo.

Keskitalo ja Iskala ovat sijoittaneet tuotteiden myynnistä saamiaan rahoja muun muassa uusiin työkaluihin. Kyseinen hylly on myös nuorten yrittäjien rakentama. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Parisenkymmentä 4H-yritystä

Seinäjoen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Ahosen mukaan Seinäjoen seudulla on parikymmentä nuorten perustamaan 4H-yritystä. Yritysten toimialat vaihtelevat paljunvuokrauksesta pehmolelujen tekemiseen ja linnunpönttöjen nikkarointiin. Ahonen myöntää, että Puusepänliike Mööpeli on yrityksistä aktiivisimpia.

4H-yrityksen perustamiseen vaaditaan 13 vuoden ikä, yläikäraja on 28 vuotta. Vaikka Keskitalo ja Iskala ovat vasta 13-vuotiaita, ei yritystä perustettu hetken mielijohteesta. He olivat haaveilleet omasta yrityksestä jo 10-vuotiaista lähtien, kun he nikkaroivat ensimmäiset huonekalunsa.

–  Silloin päätettiin, että kun 13 vuotta täytetään, niin yritys perustetaan, Iskala ja Keskitalo kertovat.

Yritys perustettiinkin Keskitalon syntymäpäivänä maaliskuussa.

Mööpelin valmistama talosänky Kuva: Titta Pöytälaakso @tittanelli

Tulevaisuuden yrittäjiä?

Keskitalo ja Iskala vakuuttavat, että he työstävät tuotteet alusta loppuun asti itse ja vastaavat yrityksen toiminnasta. Vanhempien tehtäväksi on jäänyt avustaa raha-asioissa, kuten laskutuksissa.

– Kukaan muu vanhempi ei ole koskenut tuotteisiin kuin vain ihaillakseen tuotteita, Iskala ja Keskitalo vakuuttavat.

Kaksikko on oppinut puolessa vuodessa yrittäjäelämän tavoille. Keskustelua toimittajan ja kuvaajan kanssa käytiin esimerkiksi sponsorilippisten näkymisestä ja siitä, voisiko julkaistavissa jutuissa mainita yrittäjiä tukevan rautakauppaliikkeen nimen.

Vaikka syksyllä yläasteen aloittavilla nuorilla on vielä aikaa miettiä uravalintojaan, eivät he sulje yrittäjyyttä pois.

– Tulevaisuus tuo tullessaan mitä tuo. Tää olisi kyllä aivan mahtava juttu, jos tätä vielä aikuisena pystyisi jatkamaan. Niin kauan yritetään kuin vain mielenkiintoa riittää. Nyt näyttää siltä, että ollaan vielä 45-vuotiainakin yrittäjiä puualalla, Konsta Keskitalo toteaa.

Suosittelemme sinulle