Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Perussuomalaiset piirijohtajat ovat hämmentyneitä puolueen kahtiajaosta – "Ei ollut Soinilla malttia"

Uusi vaihtoehto -ryhmä jakaa perussuomalaisten piirijohtajien tunnot. Muutoksia on tulossa.

Perussuomalaisista uuteen ryhmään irtautuneita kansanedustajia saapui median eteen Helsingissä tiistaina.
Perussuomalaisista uuteen ryhmään irtautuneita kansanedustajia saapui median eteen Helsingissä tiistaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän hajoaminen on saanut perussuomalaisten puoluekentän hämmennyksen valtaan. Ylen piirijohtajille tekemän soittokierroksen perusteella osalle tieto tuli täytenä yllätyksenä.

– Tätä osattiin epäillä, mutta en olisi uskonut, että tällaisia muutoksia näin nopeasti tapahtuu, sanoo Uudenmaan piirin hallituksen puheenjohtaja Pekka M. Sinisalo, joka johtaa 2 000 jäsenen piiriä.

– Enemmistö piirien jäsenistä saattaa siirtyä uuteen ryhmään, Sinisalo arvioi.

Yön yli on nukuttava, että nähdään mihin tilanteeseen tämä johtaa.

Veijo Niemi, Pirkanmaa

Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Veijo Niemi kertoo, että hänellä oli ennakkoaavistuksia erkaantumisesta, mutta vahvistuksen aavistukselleen hän sai vasta Ylen toimittajan soittaessa.

– Yön yli on nukuttava, että nähdään mihin tilanteeseen tämä johtaa, Niemi sanoo.

"Perussuomalaiset tarjoaa poliittista viihdettä koko rahalla"

Myös Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Heli Kupari oli ollut päivän töissä ja uutispimennossa. Uutisen kuulleessaan hän herähti nauramaan.

– Perussuomalaiset tarjoaa nyt poliittista viihdettä koko rahalla. Nyt politiikka kiinnostaa varmaan sellaisiakin, joita se normaalisti ei kiinnosta, Kupari sanoo, muttei vielä halua kertoa omista suunnitelmistaan.

– Ei ole mitään syytä miksi pitäisi lähteä mihinkään. Liikehdintää varmaan tulee olemaan piiritasolla molempiin suuntiin.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Janne Aso, Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Janne Aso kertoo olettaneensa, että jotain liikehdintää on luvassa. Näin monen edustajan lähteminen oli kuitenkin hänellekin yllätys.

– Tunnelmat ovat odottavat, katsotaan mitä tapahtuu. Meillä on illalla piirijärjestöjen puheenjohtajien neuvottelut, joissa analysoimme, mikä tilanne tällä hetkellä on. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

"Sydämeni musertui ja puristui lauantaina"

Tiukimmin uskollisuutta Soinille ja uudelle ryhmälle vannoo Lapin piirin puheenjohtaja Matti Torvinen.

– Voin sanoa, että sydämeni musertui ja puristui lauantaina kun puheenjohtajistossa havaitsin, että äärioikeistolaiset ovat kaapanneet vallan perussuomalaisessa puolueessa ja häikäilemättömästi olivat viemässä puolueen koko aikaisemmin tehtyä työtä äärioikeiston käsiin, Torvinen sanoo.

– Silloin ajattelin, että tämä ei voi olla totta. Että minun kohdallani se ei voi jatkua enää. Eli ehdottomasti olen Timo Soinin mukana.

Ehdottomasti olen Timo Soinin mukana.

Matti Torvinen, Lappi

Myös Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Kati Kähkönen tuntee uuden ryhmän omakseen. Hän sanoo, ettei ole valmis laittamaan tikkua ristiin Halla-ahon johtaman perussuomalaisen puolueen eteen.

Etelä-Savon osalta Kähkönen arvioi, että noin 40 prosenttia puolueen kannattajista on tyytyväisiä muutokseen ja kannattaa Halla-ahoa. 60 prosenttia kannattaa Kähkösen mukaan vanhaa soinilaista järjestystä. Iso osa tuki avoimesti Sampo Terhoa puheenjohtajaksi.

"Uudelle puheenjohtajalle ei annettu mahdollisuutta"

Perussuomalaisista piireistä löytyy myös vahvaa Halla-ahon kannatusta. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Ahti Moilanen ihmettelee tilannetta eikä aio lähteä perussuomalaisista mihinkään.

– 20 vuotta on tehty työtä puolueen hyväksi. Viimeisenä olisin ajatellut, että Timo Soini lähtee ja muodostaa oman ryhmän. Olisiko ollut mahdotonta olla oppositiossa? Ei ollut Soinilla malttia, Moilanen sanoo.

– Minä en ole lähdössä mihinkään. Viikonloppuna Jussi Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi. Kun valinnat on tehty, niin pulinat pois. Me pysymme piirijärjestönä paikallamme.

Olisiko ollut mahdotonta olla oppositiossa? Ei ollut Soinilla malttia.

Ahti Moilanen, Pohjois-Pohjanmaa

Uuden ryhmän muodostuminen tuli yllätyksenä Hämeen piirin puheenjohtajalle Matti Lintukorvelle. Hänen mukaansa Hämeessä ei ole puoluekokouksen jälkeen ollut mitään jälkipuinteja ja vain vähän on tullut yhteydenottoja jäseniltä.

– Ihmetys on nyt suuri, Lintukorpi sanoo.

– Kyllähän tässä nähdään millaista show'ta tämä koko politiikka on. Jokainen joka vähänkin seuraa asioita niin pystyy kyllä näkemään, mitä on tapahtunut. Ei ole kyllä annettu uudelle puheenjohtajalle edes mahdollisuutta näyttää onko yhteistyökykyinen vai ei.

Markku Saarikangas
Markku Saarikangas uskoo, että Helsingissä perussuomalaiset jatkaa perussuomalaisina suurelta osin. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Myös Helsingin piirin hallituksen puheenjohtaja Markku Saarikangas aikoo itse olla uskollinen perussuomalaisille, vaikka ei ole jyrkän maahanmuuttokriittisen siiven edustaja.

– Perussuomalaiset on minulle tärkeä asia ja meillä on aidosti jäsenet voineet päättää, kuka meitä johtaa. Nyt kun päästiin ensimmäisen kerran testaamaan tätä, niin käy ilmi, että tällainen varasuunnitelma on tehty todennäköisesti jo jokin aika sitten, Saarikangas sanoo.

– Minun mielestäni tämä on ihan pohjanoteeraus. Uskon, että piirihallituksen jäsenistä valtaosa jatkaa, koska valtaosa oli voimakkaasti Halla-ahon taustalla ennen puoluekokousta. Uskon, että Helsingissä perussuomalaiset jatkaa perussuomalaisina suurelta osin.

Uskon, että Helsingissä perussuomalaiset jatkaa perussuomalaisina suurelta osin.

Markku Saarikangas, Helsinki

Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtajan, Marko Koskisen lähtijöiden määrä yllätti. Hän itse tukee uutta puoluejohtoa ja on neuvoo muitakin katsomaan tilannetta rauhassa.

– Laitoin jäsenillemme ohjeen, että ei tehdä mitään hätiköityä, keskiviikkona tavoitettu Koskinen sanoo.

Uusi vaihtoehto -ryhmästä puolue

Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja, keskeinen puoluevaikuttaja Raimo Vistbacka uskoo, että uusi vaihtoehto -ryhmästä muodostuu nopeastikin puolue.

Satakunnan piirin puheenjohtaja Anssi Joutsenlahti kertoo tienneensä uuden ryhmän perustamisesta eilisestä alkaen. Hänen arvelunsa siitä, että alkujaan 20 hengen ryhmä suurenee edelleen, näyttää käyvän toteen.

Keskustalla, Kokoomuksella ja Uusi vaihtoehto -ryhmällä on tällä hetkellä eduskunnassa 107 edustajaa.

.

grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Puoluetoimistolta odotetaan ohjeita

Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Jani Kolehmainen kertoo odottavansa puoluetoimiston neuvoja.

– Ei tämmöisestä ole kokemusta, niin en tiedä mitä tulee tapahtumaan. Odotan, että puoluetoimistolta tulee neuvontaa asiasta. Rupean sitten soittelemaan paikallisyhdistyksiä läpi ja tyynnyttelemään ihmisiä, Kolehmainen sanoo.

Kolehmainen ei lähde arvioimaan sitä, lähtevätkö piirin jäsenet uuteen vai pysyvätkö perussuomalaisten jäseninä.

– Tilanne on vielä niin arka, että en uskalla arvioida tilannetta ollenkaan. Tämä tuli varmasti tietyllä tapaa yllätyksenä, että tämä erkaantuminen tapahtui niin nopeasti.

Vielä maanantaina piirijohtajat arvioivat, että Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi ei aiheuta joukkopakoa puolueen riveistä.

_Juttua on korjattu kello 18.02: Uudenmaan piirijohtajan lausuntoa on muutettu julkaisun jälkeen.
Juttua on korjattu 14.6. kello 10.00: Pohjois-Karjalasta juttuun tuli erehdyksessä kansanedustajan Pentti Oinosen kommentit. Hän kertoi tienneensä uuden ryhmän muodostamisesta jo sunnuntaina, ja että ratkaisu tehtiin, jotta saadaan Suomeen toimiva hallitus. Kommentit on poistettu ja lisätty piirijohtaja Marko Koskisen kommentit. _

Suosittelemme