Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tällainen on Simon Elo – konservatiivi ja kristitty

Perussuomalaisista erkaantuneen uuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja vastustaa monikulttuurisuutta, ruotsin kielen pakollista opiskelua koulussa ja nykymuotoista kehitysapua. Radikaaleista mielipiteistään huolimatta 30-vuotias Simon Elo pitää itseään hyvin konservatiivisena.

Simon Elo
Simon Elo Kuva: Kimmo Penttinen / Lehtikuva
Anne Ali-Hokka,
Virpi Hukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä viikonloppuna perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Simon Elo pyrki puolueensa varapuheenjohtajaksi. Hän ilmoitti kannattavansa uuden EU-kansanäänestyksen järjestämistä, tuhannen euron kuukausituloja verovapaaksi ja uusia tiukennuksia maahanmuuttopolitiikkaan.

Vauhdikkaat kolme päivää myöhemmin hän asettui johtamaan 21:n puolueesta irronneen kansanedustajan eduskuntaryhmää. Uusi vaihtoehto -ryhmän perustajat eivät enää tunteneet Jussi Halla-ahon ja hänen lähipiirinsä johtamaa puoluetta omakseen.

Puoluekokouksessa Elo tuki Sampo Terhon valintaa Timo Soinin seuraajaksi. Elo kertoi olevansa talouspoliittisesti Terhon kanssa samoilla linjoilla, uskovansa työväenpuolueeseen ilman sosialismia.

Puoluetoveri Kike Elomaa kuvailee häntä maltilliseksi vastuunkantajaksi, joka pyrkii eteenpäin ja ottaa paikan, kun tilaisuus siihen tulee.

Eduskunnassa Elo kuuluu suureen valiokuntaan ja perustuslakivaliokuntaan.

Elo haluaa hyötymaahanmuuttoa

Simon Elo johti ennen kansanedustajaksi pääsyään Perussuomalaisia Nuoria vuosina 2011–2015. Jo tuolloin hän kirjoitti usein ajatuksiaan Uuden Suomen puheenvuoroblogiin.

Hän vaati, että maahanmuuttajista olisi tehtävä suomalaisia sen sijaan, että varoja käytetään erilaisiin monikulttuurisuusprojekteihin.

Elo on kertonut kannattavansa “opportunistista, Suomea hyödyttävää maahanmuuttopolitiikkaa". Maahan otettaisiin ensisijaisesti koulutettuja töihin tulijoita ja sellaisia pakolaisryhmiä, joiden tiedetään kokemuksesta sopeutuvan paremmin.

Kaksikielisessä kunnassa Itä-Uudenmaan Lapinjärvellä syntynyt Elo on vaatinut ruotsin kielen pakollisesta opiskelusta luopumista ja Suomen muuttamista virallisesti yksikieliseksi.

Nykymuotoista kehitysapua hän on kutsunut tehottomaksi ja korruptiota ruokkivaksi, ja esittänyt sen lakkauttamista.

Kun eduskunnassa käsiteltiin sukupuolineutraalia avioliittolakia toistamiseen viime syksynä, Elo sanoi puheenvuorossaan, että avioliitto on aina yhden miehen ja yhden naisen välinen instituutio.

– Jos sukupuolineutraali avioliittolaki hyväksytään, sopivan ajan päästä esitetään se todellinen, oikea, neutraali avioliittolaki, joka mahdollistaa moniavioisuuden, Elo murjaisi.

Elo onnitteli Halla-ahoa

Ennen viikonlopun puoluekokousta Simon Elo uskoi voivansa tehdä yhteistyötä uuden puheenjohtajan kanssa, oli hän kuka tahansa.

Halla-ahon valinnan jälkeen hän onnitteli tätä tuoreeltaan Facebookissa: “Yhdessä ja yhtenäisenä eteenpäin!”

Juuri Halla-ahon kirjoitukset olivat aikanaan Elolle sysäys pohtia maahanmuuttokysymyksiä, vaikka hän tuohon aikaan vielä kuului kristillisdemokraatteihin.

Elo runoili Halla-ahosta viisi vuotta sitten jopa laulun. “Eduskunnassa ei oo yhtään ystävää, kaikki tietää sun Scriptan nimeltään, ennen valiokunta oli avoinna sinullekin, kunnes vihapuhe tavoitti Mestarin”, Elo sanoitti uudelleen Dingon Levoton tuhkimo -kappaletta. Halla-aho oli tuolloin saanut korkeimmasta oikeudesta langettavan tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. 

Halla-aho puolestaan on kehunut Elon näin: “Jos substanssista puhutaan, Simon on tämän firman tasokkainta ainesta ja menee vielä pitkälle.”

Maanantaina kun hallituskumppanit olivat ilmoittaneet yhteistyön perussuomalaisten kanssa päättyvän, Elo oli harmissaan, etteivät monet hallituksen sopimat uudistukset nyt toteutuisi.

Itselleen tärkeinä hän mainitsi alkoholiuudistuksen, kielikokeilun ja Vaasan ympärivuorokautisen päivystyksen siirron Seinäjoelle.

Papin pojan arvomaailma

Elo on papin ja opettajan poika seitsenlapsisesta perheestä. Hän kertoo perineensä maailmankuvan, jonka perusta ovat koti, uskonto ja isänmaa. Hän pitää itseään yleisesti arvokonservatiivina, mutta kieli- ja maahanmuuttopolitiikassa Suomen oloissa radikaalina.

Koulutukseltaan Elo on valtiotieteen kandidaatti, jonka tutkielman aiheena oli Israelin itsenäisyyssodan israelilaiset historiantulkinnat. Hän on vankkumaton Israelin ystävä ja kuuluu Suomi-Israel-yhdistysten liittoon.

Häntä kiinnostaa yleisemminkin historia sekä urheilu, videopelit ja elokuvat.

"Asiallinen kuntapoliitikko"

Viime kuntavaaleissa Elo sai runsaan kannatuksen espoolaisilta perussuomalaisten kannattajilta. Ääniä kertyi perussuomalaisista toiseksi eniten heti silloisen puheenjohtaja Timo Soinin jälkeen.

– Elo on kaupunginvaltuutettuna voimakkaasti asiallisuuteen nojaava ja sääntöjä noudattava, toisen puolueen valtuutettu kuvailee.

Elo asuu Espoossa vaimonsa, pienen poikansa ja koiransa kanssa.

Simon Elo A-studion vieraana tänään tiistaina 13.6. kello 21.00 , TV1

Suosittelemme sinulle