Hyppää sisältöön

Halla-aho perussuomalaisten joukkopaosta: "Näin laajaa liikettä en olisi osannut odottaa"

Jussi Halla-ahon mukaan eduskuntaryhmästä eronneiden kansanedustajien katsotaan eronneen myös perussuomalaisesta puolueesta.

Perussuomalaisten tiedotustilaisuus puoluetoimistolta 13. kesäkuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Annette Blencowe

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, ettei hän osannut odottaa puolueen hajoamista näin laajasti.

– Olin odottanut, että yksi tai muutama kansanedustaja saattaa tehdä sellaisia johtopäätöksiä, mutta näin laajaa liikettä en olisi osannut odottaa, Halla-aho sanoi tänään tiistaina perussuomalaisten puoluetoimistolla pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Aiemmin päivällä iso liuta perussuomalaisten kansanedustajia ilmoitti irtautuvansa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja muodostavansa oman ryhmän. Halla-aho sanoi, ettei puolueen johtoa, puoluetoimistoa tai eduskuntaryhmän johtoa oltu informoitu etukäteen.

– Se ei tuntunut millään tavalla hyvältä, Halla-aho totesi tiedotustilaisuudessa.

Halla-aho sanoi katsovansa eduskuntaryhmästä eronneiden ihmisten eronneen myös puolueesta.

– Eroaminen eduskuntaryhmästä tässä tapauksessa voidaan todeta de facto eroamiseksi myöskin puolueesta, vahvisti puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Oliko Sampo Terhon lähtö yllätys?

Perussuomalaisista irtautuneessa ryhmässä olivat mukana muun muassa kaikki perussuomalaiset ministerit, mukaan lukien Sampo Terho ja Timo Soini. Halla-aholta kysyttiin, oliko hänen vastaehdokkaanaan puheenjohtajakamppailussa olleen Sampo Terhon lähtö hänelle yllätys.

– Eduskuntaryhmästä loikanneiden henkilöiden joukossa oli henkilöitä, joista olisin vähemmän osannut sitä odottaa. Kaikki olivat pettymyksiä. Jotkut olivat raskaampia pettymyksiä kuin toiset, Halla-aho vastasi.

Halla-aho huomautti, että puheenjohtajakampanjan aikana ja vaalituloksen selvittyä puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajaehdokkaat sitoutuivat kunnioittamaan vaalitulosta.

– Jos tämä on heidän käsityksensä demokraattisen vaalituloksen kunnioittamisesta, niin minulla on siitä toisenlainen käsitys, Halla-aho näpäytti.

Halla-aho sanoi uskovansa, että loikkausta oli suunniteltu etukäteen keskustan ja kokoomuksen kanssa.

– En usko, että tässä mittakaavassa tällaisia loikkauksia voi tapahtua ilman, että sitä on etukäteen suunniteltu ja käyty asiasta keskusteluja muiden hallituspuolueiden kanssa.

Hänen mielestään loikkareiden motiivit ovat ilmeisiä.

– He haluavat jatkaa osana hallitusta.

Ei ole ollut yhteydessä Soiniin

Halla-aho sanoi, ettei ole ollut missään yhteydessä Timo Soiniin iltapäivän tapahtumien jälkeen.

Perussuomalaista puoluetta aikoinaan perustamassa ollut Timo Soini oli yksi puolueesta irtautuneista kansanedustajista.

– Tässä ei ole vaihdettu minkäänlaisia sanoja. Eduskuntaryhmän kokouksessa mainitut 21 kansanedustajaa marssivat hiljaa sisään, jättivät eroilmoituksensa pöydälle ja poistuivat, Halla-aho kuvaili iltapäivän tapahtumia.

Halla-aho: Ratkaisu hallitusyhteistyöstä tehtiin jo viikonloppuna

Halla-ahon mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi eilen maanantaina Kesärannassa käydyissä keskusteluissa ymmärtää, että hallitusohjelman maahanmuuttoa koskevat kirjaukset on tehtävä uudestaan, niin että ne ovat selkeämpiä ja jättävät vähemmän varaa tulkinnalle.

– Pari tuntia näiden keskustelujen päättymisen jälkeen pääministeri Sipilä soitti minulle ja suunnilleen samaan aikaan painoi enteriä Twitterissä ja ilmoitti, että edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkumiselle perussuomalaisten kanssa ei ole.

Halla-aho korosti tiedotustilaisuudessa, että hän olisi ollut valmis noudattamaan hallitusohjelmaa.

– On täysin ilmeistä, että tämä ratkaisu hallitusyhteistyön lopettamisesta oli jo tosiasiassa tehty viikonloppuna perussuomalaisten johtajavalintojen tuloksena, Halla-aho sanoi.

Halla-aho sanoi kuulleensa muilta puolueilta, että syyt olivat ennen kaikkea henkilöissä, ei vain hänen henkilössään, vaan myös varapuheenjohtajien henkilöissä.

Suosittelemme sinulle