Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Löytyikö juhlavuoden erikoisin tuote? Ikuiseen lepoon epävirallisessa Suomi 100 -arkussa

Hautaustoimistoista voi nyt hankkia Suomi 100 -arkun. Juhlavuoden arkulle on riittänyt kysyntää Kajaanissa.

Suomi 100 -arkku.
Suomi 100 -arkun sisällä olevassa pellavaisessa peitossa kiertää vaaleansininen koristenauha. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Mika Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

KAJAANI Moni on ehtinyt ihmetellä Suomi 100 -tuotteiden määrää ja variaatioita. Ehkä yksi erikoisimmista juhlavuoden tuotteista löytyy kuitenkin sadoista hautaustoimistoista ympäri maan. Omaperäistä ideaa on ehditty kummastelemaan sosiaalisessa mediassakin.

Kyseessä on Suomi 100 -ruumisarkku, jota valmistaa SHT-Tukku Oy. Toimitusjohtaja Pekka Kivimaa kertoo, ettei arkku ole virallinen Suomi 100 -tuote, eikä sille ole haettu sertifikaattia.

Suomi 100 -tunnus eli juhlavuoden logo osoittaa, mitkä tuotteet ovat virallisia (Suomi 100) juhlavuoden tuotteita. Tunnus on rekisteröity tavaramerkki, jonka oikeudet omistaa valtioneuvoston kanslia.

Suomi 100 -arkku.
Suomi 100 -arkku on tehty kotimaisesta honkapuusta. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Perinteikäs arkkutehdas on kuitenkin mukana juhlavuoden kampanjassa ja halusi kunnioittaa juhlavuotta omalla panoksellaan.

– Halusimme tuoda esille Suomen luontoa materiaaleissa ja ideassa: esittää maamme kauneuden ja sinisen taivaan hienostuneesti. Se on hieno ja kohtuuhintainen arkku, Kivimaa kertoo.

Arkku on tehty kotimaisesta honkapuusta. Sen sisällä, pellavaisessa peitossa, kiertää vaaleansininen koristenauha.

Hautausala uudistuu hitaasti

Arkun on ottanut valikoimiinsa myös Kajaanin Hautauspalvelu. Yrittäjä Heli Lehtinen kertoo, että arkut ovat tehneet kauppansa. Niitä on myyty jo useampi kappale. Kotimaiset raaka-aineet ja käsityö kiinnostavat asiakkaita, ja lisäksi arkun hinta on huokea. Lehtinen arvioi, että ihmisiä kiinnostavat myös perinteisellä otteella valmistetut uutuudet.

– Hautausala on aika hitaasti uudistuva ja hitaasti eteenpäin menevä tuotteiden osalta, Lehtinen sanoo.

Kajaanin Hautauspalvelun yrittäjät Lehtinen ja Tuomo Härkönen innostuivat ideasta niin paljon, että kehittivät arkun ympärille kokonaisen tuotekokonaisuuden. Arkun, peiton, tyynyn ja kasvoliinan lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat vainajalle puettava pellavapaita sekä pellavaiset sukat.

Arkun päälle on sommiteltu vaihtoehdoksi myös Suomen lipun muotoinen kukka-asetelma.

Kukkalaite arkun päällä.
Kajaanilaisessa hautaustoimistossa Suomi 100 -arkun päälle voi valita Suomen lipun muotoisen kukka-asetelman. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Hautajaiset ovat merkityksellinen hetki läheisille. Tarjoaako Suomi 100 -ruumisarkku jotain erityistä muistorikkaaseen ja tunteikkaaseen hetkeen?

– Onko sillä erityistä merkitystä, että on Suomi 100 -juhlavuoden arkku, niin se on asiakkaan oma kokemus ja näkemys. Ehkä silläkin on merkityksensä, Lehtinen sanoo.

Saatavilla myös ensi vuonna?

Arkun ulkoasu puhutteli yrittäjiä jo alusta alkaen.

– Ja erityisesti se seikka, että tämä on ikään kuin kuultomaalattu ja tässä näkyy todella kauniisti honkapuun syyt. Tämä on pelkistetty, mutta mielestäni kuitenkin juhlava arkkumalli, joka käy varmasti niin mies- kuin naisvainajallekin, Heli Lehtinen arvioi.

Lehtisen mukaan valkoinen arkku valitaan perinteisesti naisvainajille.

Kyltti Suomi 100 -arkun päällä.
Arkku ei ole virallinen Suomi 100 -tuote. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Entä mitä mieltä Lehtinen on juhlavuoden tuotteistamisesta?

– Tuotteistuksen kautta varmasti jokainen löytää oman asiansa, ja sitä kautta tämä ainutkertainen juhlavuosi tulee meille jokaiselle lähelle, Lehtinen sanoo.

Lehtinen kertoo, että tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Suomi 100 -juhlavuoden arkkuja voisi olla saatavilla myös ensi vuonna.

– Uskon niin, sillä arkku on ollut suosittu.

Korjaus: 26.6.2017 klo 14:57. Korjattu "hauta-arkku" ja "hautajaisarkku" muotoon "ruumisarkku".

Suosittelemme sinulle