Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Analyysi: Puoluekokouksen nöyryytys oli soinilaisille liikaa – joukkopakoa valmisteltiin kulisseissa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä rysähti kovaa, kun ennakoidun parin kansanedustajan sijaan lähti yli 20.

Perussuomalaisista uuteen ryhmään irtautuneita kansanedustajia saapui median eteen Helsingissä tiistaina.
Perussuomalaisista uuteen ryhmään irtautuneita kansanedustajia saapui median eteen Helsingissä tiistaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Riku Roslund
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten sisällä alkoi kuohua viime viikonlopun puoluekokouksen jälkeen. Soinilais-terholaisten nöyryytys oli täydellinen, kun koko puheenjohtajisto meni uusiksi Jyväskylässä.

Jussi Halla-ahon valinta puheenjohtajaksi ja Laura Huhtasaaren nimittäminen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi olivat ennakoitavissa, mutta liikaa oli, kun vielä Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola täydensivät nuivien värisuoran. Viesti puolue-eliitin suuntaan oli tyly ja selkeä. Halla-aholaiset näyttivät voivansa tehdä mitä tahansa.

Monet kansanedustajat kokivat menettäneensä poliittisen kotinsa. Puolue ei ollut enää entisensä. Perussuomalaisten pelättiin kutistuvan parin asian puolueeksi. Keskiössä olisi maahanmuutto- ja EU-vastaisuus. Haluttiin muutakin.

Julkisuudessa aavisteltiin, että pari kansanedustajaa saattaa lähteä tai loikata. Mutta parinkymmenen kansanedustajan lähtö oli todellinen rysäys. Se oli kova vastaveto, joka yllätti Halla-ahon housut kintuissa.

Pettynyt Halla-aho kertoi yllättyneensä täysin joukkopaosta, jota hän kutsui ”operaatioksi”. Myös varapuheenjohtaja Huhtasaari kiisti aiemmin päivällä eduskuntaryhmän kahtiajakautumisen. Heidän ilmeensä olisi ollut näkemisen arvoinen, kun Uusi vaihtoehto -ryhmä käveli ryhdikkäästi puheenjohtajansa kansanedustaja Simon Elon johdolla kokoushuoneeseen, ilmoitti uudesta ryhmästä ja marssi ulos huoneesta.

Ryhmän jäsenten mukaan päätös uuden ryhmän perustamisesta muotoutui viimeisten parin päivän aikana – pohdinnat siis olisi aloitettu jo ennen kuin pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoivat, ettei hallitusyhteistyöhön Halla-ahon perussuomalaisten kanssa ole edellytyksiä.

Perussuomalaiset ministerit pysyttelivät julkisuudessa hiljaa puoluekokouksen jälkeen. Kulisseissa keskustelu kävi kuitenkin kiihkeänä. Tyytymättömien leirissä puitiin vaihtoehtoja.

Lopulta ratkaisut tehtiin nopeasti. Ylen tietojen mukaan uuteen Uusi vaihtoehto -ryhmään ei pyydetty kaikkia perussuomalaisten kansanedustajia, jotka eivät ole liputtaneet Halla-ahon puolesta, vaan ryhmän perustaminen tuli joillekin yllätyksenä. Tulijoita olisi saattanut olla enemmänkin, ja on mahdollista, että ryhmän koko vielä kasvaa.

Halla-aho kertoi tulkitsevansa, että lähteneiden ryhmä on eronnut myös puolueesta. Perussuomalaisten saama puoluetuki jää Halla-ahon joukoille, mutta Simon Elon mukaan tämä ei haittaa. Setelit jäävät, selkäranka pysyy, Elo viestitti.

Pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) uusin käänne sopi mainiosti. Sipilä oli tiettävästi jo matkalla pyytämään presidentti Sauli Niinistöltä hallituksen eroa, mutta sille ei ole enää tarvetta. Hallitustyötä on mahdollista jatkaa nykyministerein ja entisillä suunnitelmilla.

Suosittelemme