Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Myytinmurtaja Jamie Hyneman lopetti myyttien murtamisen – nyt hän ihailee suomalaisia puita

Parhaillaan Lappeenrannassa vieraileva Jamie Hyneman on lopettanut myyttien murtamisen kameroiden edessä. Siksi hän kertookin nauttivansa elämästään juuri nyt.

Jamie Hyneman
Myytinmurtajana tunnetuksi tullut TV-tähti Jamie Hyneman vierailee parhaillaan Lappeenrannassa. Kuva: Petri Kivimäki / Yle
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

TV:n suositun Myytinmurtajat-ohjelman juontaja Jamie Hyneman oli odotettu vieras Lappeenrannassa. Tänään keskiviikkona hän saapui iloinen hymy kasvoillaan Lappeenrannan teknillisen yliopiston takapihalle, jossa hänelle oli suotu kunnia vihkiä käyttöön yliopiston ja VTT:n Soletair-koelaitos. Se tuottaa auringosta, vedestä ja hiilidioksidista öljyä.

– Moi, on ensimmäinen sana, jonka Hyneman yleisölle sanoo, ja samalla hän karistaa samalla kaiken kankeuden alkavasta vihkiäistilaisuudesta.

Hyneman seisoo tuttu päähine päässään ja megafoni kädessään yleisön edessä. Hän kertoo pikaisesti, miten kohta esitellään auringosta, vedestä ja hiilidioksidista  saatavaa räjähtävää voimaa.

Sitten jysähtää. Valtavat liekit ja savupatsaat nousevat läheisellä kentällä osoittamaan, miten ympärillämme oleva uusiutuva energia on muuttunut polttoaineeksi.

Se onkin ainoa temppu, jonka Hyneman aikoo tällä matkallaan tehdä. Kun TV-sarja Myytinmurtajien jaksot hänen osaltaan loppuivat, lopetti Hyneman myös myyttien murtamisen.

Pasi Vainikka ja Jamie Hyneman
VTT:n johtava tutkija Pasi Vainikka esitteli Jamie Hynemanille Soletair koelaitosta. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Uusiutuva energia kiehtoo

Lappeenrantaan TV-tähti Jamie Hynemanin on tuonut kutsu saapua Lappeenrannan teknillisen yliopiston kunniatohtoriksi. Sen arvon hän saa perjantaina 16. kesäkuuta kolmentoista muun arvostetun tutkijan ja vaikuttajan kanssa.

– Kun lähetimme kutsun, niin Hyneman ilmoitti samalla haluavansa olla täällä koko viikon, kertoo yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa. Yhdysvalloissa asuva 60-vuotias Jamie Hyneman kertoo, ettei hän ennen tätä tiennyt Suomesta juuri mitään.

– Tiesin vain muutamia asioita, kuten Nokian.

Hyneman saapui Suomeen vaimonsa kanssa maanantaina. Jo parin päivän aikana hän on menettänyt sydämensä Suomelle.

– Minä todella pidän Suomesta. Sen puista ja vedestä. Aina kun näen paljon puita, tulen onnelliseksi.

Jamie Hyneman kehuu vuolaasti suomalaista koulutusta, vaikka pääseekin tutustumaan siihen enemmän vasta torstaina yliopiston lukiolaisille tarkoitetulla matematiikkakurssilla. Yliopistolla hän on jo ehtinyt tavata useammankin professorin.

Hyneman kertoo olevansa vaikuttunut Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, joka varsin pienenä yliopistona on päättänyt erikoistua juuri uusiutuvan energian tutkimiseen.

– Olen itse jo pitkään ollut kiinnostunut uusiutuvan energian hyödyntämisestä ja siksi tulin mielelläni tänne Lappeenrantaan, kertoo Jamie Hyneman.

Jamie Hyneman
Kuva: Petri Kivimäki/yle

Myytinmurtajien kuvauspaikasta tutkimuskeskus

Jamie Hyneman kertoo edelleen työskentelevänsä tieteen parissa. Hänellä on M5 Industries -yritys, joka tuottaa ja testaa erilaisia teollisuuden tarvitsemia esineitä.

– Teemme töitä meriteollisuudelle, palokunnille, puolustusteollisuudelle.

Hyneman kertoo nauttivansa elämästään nyt, kun kamerat eivät häntä enää koko ajan seuraa.

– Voin käydä rauhassa kaupassa. Laittaa kotona oven kiinni ja kuunnella rauhassa musiikkia.

Juha-Matti Saksa ja Jamie Hyneman
Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa kehui Hynemania hyvin suomalaiseksi ihmiseksi. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Useat tieteet yhdessä

Jamie Hyneman keräsi keskiviikkona iltapäivällä satamäärin opiskelijoita ylioppilastalon tapahtumaan, jossa Hyneman kertoi ajatuksistaan ja vastaili opiskelijoiden kysymyksiin.

Hyneman on itse opiskellut kielitieteitä ja venäjän kieltä. Kun häneltä kysyttiin, pitäisikö suomalaisissa kouluissa olla enemmän fysiikan ja kemian opetusta, hänen vastauksensa oli napakka "kyllä".

Hynemanin mielestä olisi hyvä opiskella useita eri aineita, ja muistaa ja ymmärtää se, että eri puolilla maailmaa asioita voidaan ajatella eri näkökulmasta kuin mistä on itse tottunut asioita katsomaan.

– Meidän pitää ymmärtää historiamme, muistutti Hyneman opiskelijoille.

Kun puhe on siitä, miten lapset saataisiin kiinnostumaan tieteestä, oli Hynemanilla oikeastaan sama vastaus, kuin mitä tutkijat Suomessakin ovat sanoneet: lapsi oppii leikin kautta ja lapsihan jo luonnostaan tutkii erilaisia asioita leikkiessään. Se sama into pitäisi pystyä lapsissa säilyttämään.

Jamie Hyneman yliopistolla tentattavana
Jamie Hyneman keräsi Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilastalolle satamäärin kuuntelijoita. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Let's go

Lappeenrannan teknillinen yliopisto päätti kutsua Jamie Hynemanin kunniatohtorikseen, koska yliopiston mielestä Hyneman on Myytinmurtajat-ohjelmillaan tehnyt tieteen kansantajuiseksi ja innostanut nuoria tieteen pariin.

– Kun minua pyydettiin kunniatohtoriksi, mietin ensin, että keitähän nämä ovat ja mitä he haluavat.

Hyneman kuitenkin päätyi lähtemään, koska on yliopistovierailujensa aikana saanut paljon hyviä ystäviä ja pystynyt luomaan tärkeitä kontakteja eri puolille maailmaa. Ne taas ovat auttaneet häntä aikoinaan muun muassa Myytinmurtajat-ohjelman tekemisessä.

Hyneman myös tunnustaa, että yksi syy lähteä oli se, että hän ei ollut koskaan käynyt Suomessa.

– Koska en ollut koskaan käynyt Suomessa, niin "Let's go".

14 uutta kunniatohtoria

Lappeenrannan teknillinen yliopisto vihkii kunniatohtorikseen kaikkiaan 14 tekniikan ja talouselämän vaikuttajaa. Jamie Hynemanin lisäksi mukana ovat muun muassa Suomen pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn, Helsingin yliopiston fysiikan tutkimuslaitoksen johtaja, professori Paula Eerola, bisnesenkeli Ari Korhonen, OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen ja energiayhtiö ST1:n perustaja Mika Anttonen.

Suuri yleisö pääsee näkemään kaikki kunniatohtorit ainakin perjantaina 16. kesäkuuta kello 15 alkavassa akateemisessa kulkueessa. Se johdattaa kunniatohtorit ja muut tohtoreiksi promovoidut Lappeenrannan kaupungintalolta läheiselle sankarihautausmaalle.

Jutussa tekstiin tarkennettu opiskelijan esittämän kysymyksen sisältöä 15.6.2017 klo 7.55

Suosittelemme sinulle