Hyppää sisältöön

Onko tällä videolla uusi todiste puoluekokouksen käsimerkeistä? – Elovaara: "En pysty sitä sataprosenttisesti osoittamaan"

Perussuomalaisista lähtenyt kansanedustaja Tiina Elovaara väitti eilen A-Studiossa, että perussuomalaisten puoluekokouksessa nähtiin sopimattomia tervehdyksiä.

Perussuomalaisten puoluekokouksesta kuva.
Kännykkävideo: Miikka Satama
Antti Palomaa,
Annette Blencowe

Perussuomalaisista Uusi vaihtoehto -ryhmään eilen tiistaina lähtenyt kansanedustaja Tiina Elovaara on lähettänyt tiedotusvälineille perussuomalaisten puoluekokouksessa kuvatun videon.

Heikkolaatuisen videon perusteella on mahdotonta sanoa varmasti, mitä kuvissa näkyy. Videon voi katsoa yllä olevaa kuvaa klikkaamalla.

Videolla luetaan ensin puheenjohtajavaalin tuloksia. Jussi Halla-ahon äänimäärän jälkeen yleisö puhkeaa raikuviin suosionosoituksiin. Videolla näkyy ruskeatakkinen mies, joka nousee seisomaan nostaen ensin molemmat kätensä ilmaan. Sen jälkeen hän laskee kätensä alas ja alkaa taputtaa. Lopuksi hän nostaa oikean kätensä ylös.

Tämän jälkeen kamera pyörii ympäriinsä ja kuvasta on hyvin vaikea saada selvää. Kuvassa näyttää yhdessä kohtaa vilahtavan tumma hahmo, jonka toinen käsi on sojossa ylöspäin.

"Kuvasta ei tarvitse jatkaa keskustelua"

Elovaara haluaa täsmentää eilisiä puheitaan A-Studiossa. Elovaara väitti lähetyksessä, että perussuomalaisten puoluekokouksessa tehtiin Jussi Halla-ahon valinnan aikana sopimattomia käsitervehdyksiä. Elovaara sanoi, että käsimerkeistä on olemassa valokuvia.

Aamulla Elovaara korosti, että ei itse puhunut televisiossa natsitervehdyksistä, vaan käsimerkeistä.

– En itse käyttänyt natsitervehdys-sanaa, Elovaara sanoi aamulla.

Elovaara näytti A-Studion jälkeen tarkoittamansa valokuvan Ylen toimittajalle. Yle selvitti kuvan alkuperän: sen on alun perin ottanut Lehtikuvan kuvaaja Jussi Nukari, ja se on otettu päivää Halla-ahon valinnan jälkeen presidenttiehdokkaan valintamenettelystä keskusteltaessa.

Tänään keskiviikkona Elovaara myönsi, ettei tiennyt, missä tilanteessa kuva oli otettu ja kuka sen oli ottanut.

– Nythän oli erittäin hyvää ja ripeää toimintaa Yleltä, että he selvittivät nopeasti nämä lähteet, että tässä on kyseessä lehtikuva ja ilmeisesti äänestystilanne, Elovaara sanoi puhelimessa.

– Siinä mielessä haluan heti korjata, että hyvä jos näin on, niin tästä lehtikuvasta ei tarvitse jatkaa keskustelua, Elovaara jatkoi.

Elovaara lähetti videon

Elovaara kuitenkin jatkoi keskustelua lähettämällä Ylelle kännykkäkameralla kuvatun videon, josta on hänen mukaansa saattanut muodostua käsitys sopimattomista käsitervehdyksistä. Elovaara kertoi saaneensa asiasta yhteydenottoja puolueen jäseniltä.

– On epäilty, että tällaista olisi siellä tapahtunut. En pysty sitä nyt sataprosenttisesti osoittamaan, Elovaara sanoi.

Elovaara sanoo, että haluaa tuoda videon nyt julkisuuteen, sillä jotkut ovat epäilleet hänen keksineen itse koko jutun. Hän korosti haluavansa katkaista huhuilta siivet.

– Sen takia halusin, että Jussi voi sitten sen korjata, jos ei se pidä paikkaansa. Se olisi ainoastaan meille kaikille hyvä uutinen. Kyseessä on myös minun entinen puolueeni, en haluaisi uskoa tällaista. Mutta minun on reagoitava, jos saan tällaisia yhteydenottoja.

Suosittelemme sinulle