Hyppää sisältöön

Millaisia reaktioita näkyy? Katso tästä Ylen kameroiden kuvat Halla-ahon valinnan hetkestä

Keskustelu perussuomalaisten puoluekokouksen tervehdyksistä käynnistyi Tiina Elovaaran kommenteista tiistain A-studiossa.

Halla-ahon valinnan hetki järjestävän tarjoamasta videolähetyksestä.
Halla-ahon valinnan hetki järjestävän tarjoamasta videolähetyksestä. Kuva: Yle
Timo-Pekka Heima

Perussuomalaisista irtautuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän Tiina Elovaara käynnisti tiistaina illalla Ylen A-studiossa keskustelun siitä, tehtiinkö perussuomalaisten puoluekokouksessa viikonloppuna kyseenalaisia käsitervehdyksiä.

– Näimme puoluekokouksessa sellaisia käsitervehdyksiä sinun tullessa valituksi, jotka eivät sovi siihen kontekstiin, Elovaara sanoi viitaten Halla-ahon valintaan.

– Minä en ole nähnyt puoluekokouksessa yhtäkään natsitervehdystä, ja jos joku sellaisia tekee, ei ainakaan minun hyväksynnälläni, Halla-aho kommentoi lähetyksessä.

Elovaara kertoi, että tilanteesta on kuvamateriaalia, ja näytti sitä myöhemmin Ylen toimittajalle. Yle selvitti tiistaina illalla, että kuva, jota Elovaara näytti, oli otettu sunnuntaina, eikä Halla-ahon valinnan hetkellä lauantaina. Kuva oli otettu tilanteessa, jolloin keskusteltiin presidenttiehdokkaan valintamenettelystä. Elovaara täsmensi tänään eilisiä kommenttejaan tilanteesta ja totesi, että keskustelua kuvasta ei tarvitse jatkaa.

Neljä videota valinnan hetkestä

Tänään keskiviikkona Elovaara lähetti eri medioille paikallaolijan kuvaaman videon, jossa näkyy reaktioita hetkellä, jolloin Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi. Videon perusteella ei voi sanoa varmasti, mitä kuvissa näkyy, mutta Elovaara kertoo saaneensa tilanteesta yhteydenottoja joihin haluaa reagoida.

Yle julkaisee nyt videokuvan eri kameroista ja lähetyksestä, joista Ylellä on saatavilla kuvaa siltä hetkeltä, jolloin Jussi Halla-aho valittiin perussuomalaisten johtoon lauantaina. Videoita kuva kuvalta katsonut Ylen kuvatuotannon toimittaja ei havainnut niistä keskustelussa esillä olleita käsivarsitervehdyksiä.

Yleisön reaktioita näkee varsinkin monikameralla kuvatusta lähetyksestä, eli järjestäjän tarjoamasta videolähetyksestä tapahtumasta, ja Ylen kuvaajan videosta, jossa on kuvattu Halla-ahoa. Monikameravideo on ollut myös muiden medioiden käytössä.

Halla-ahon valinnan hetki monikameralla kuvattuna
Halla-ahon valinnan hetki järjestäjän tarjoamasta videokuvasta nähtynä.

Ylen oma kamera seurasi Halla-ahon reaktioita tämän voiton hetkellä.

Halla-ahon valituksi tuleminen kuvattu Ylen lähellä olleella kameralla
Halla-ahon valinnan hetki lähellä olleella Ylen kameralla kuvattuna.

Kolmas kuvakulma oli väistyvän puheenjohtajan Timo Soinin reaktioissa niinä hetkinä, kun uuden puheenjohtajan nimi selviää.

Halla-ahon valinta, kamera Soinin läheltä
Halla-ahon valinnan hetki kuvattuna Soinin lähellä olevasta kamerasta.

Ylellä on valinnan hetkeltä vielä videokuvaa, jossa näkyy vain lavalla oleva puhuja, eikä ollenkaan yleisöä. Video ei siksi ole tässä listauksessa mukana.

Elovaaran julkisuuteen toimittaman, paikallaolijan kuvaaman videon voi katsoa alta.

Perussuomalaisten puoluekokouksesta kuva.
Kännykkävideo: Miikka Satama

Keskustelu siitä, nähtiinkö kokouksessa kyseenalaisia käsitervehdyksiä, käynnistyi julkisuudessa Elovaaran kommenttien jälkeen tiistaina illalla. Valinnan hetkellä puoluekokouksessa oli paikalla useiden eri medioiden toimittajia.

Suosittelemme sinulle