Hyppää sisältöön

Etanoli ja nikotiini kulkeutuvat istukan läpi – Tutkija: Jo kahdessa tunnissa pitoisuudet samat sikiön ja äidin puolella

Etanoli ja nikotiini ovat yhdessä myrkyllisempiä kuin erikseen, osoitti Itä-Suomen yliopistossa tehty väitöstutkimus.

Pienetkin annokset etanolia tai nikotiinia saattavat haitata merkittävästi sikiön kehitystä. Kuva: Katja Halinen / Yle

Alkoholin käytön ja tupakoinnin vaikutuksista raskausaikana on saatu uutta tutkimustietoa. Itä-Suomen yliopiston väitöstutkimuksessa havaittiin etanolin ja nikotiinin kulkeutuvan ihmisistukan läpi helposti.

Tutkimuksessa käytettiin menetelmää, jossa synnyttäjän luovuttaman istukkakudoksen toimintaa pidetään yllä keinotekoisen verenkierron avulla.

– Tutkimuksissa selvisi, että jo kahdessa tunnissa nikotiini- ja etanolipitoisuudet ovat täysin samat sikiön ja äidin puolella. Monelle odottavalle äidille yllättävä tieto on se, että istukka ei ole varsinainen suoja sikiölle, kertoo proviisori Jenni Repo Itä-Suomen yliopistosta.

Pienilläkin muutoksilla suuret vaikutukset

Istukan syöpäsoluilla tehdyissä kokeissa havaittiin etanolin ja nikotiinin olevan yhdessä myrkyllisempiä kuin aineet erikseen. Myrkyllisyyden syynä on useampi eri mekanismi.

Osatutkimuksessa, jossa viljeltiin istukkakudoksen rakenneosia, niin sanottuja villuksia, havaittiin ensimmäistä kertaa, että etanoli aiheuttaa soluissa haitta-asentoja.

– Pienikin haitta-asento estää tai muuttaa solun normaalia toimintaa. Muutoksella voi olla erittäin suuret vaikutukset istukkakudokselle, avaa Jenni Repo.

Alkoholin ja tupakkatuotteiden käyttö raskausaikana on yleistä

Istukan normaali toiminta on elinehto sikiön kasvun ja kehityksen kannalta. Monet raskaana olevat naiset käyttävät alkoholia sekä tupakka- ja nikotiinituotteita, vaikka ne ovat haitallisia sikiölle ja mahdollisesti myös istukalle. Arvion mukaan noin 10 prosenttia raskaana olevista naisista käyttää alkoholia läpi raskauden ja noin 8–15 prosenttia tupakoi.

– Hyvinkin pienillä annoksilla erityisen kriittisissä kehitysvaiheessa voi olla suuria seurauksia, ja mitään rajoja turvalliselle käytölle ei voida asettaa. Parasta on siis olla kokonaan ilman etanoli- ja nikotiinituotteita raskausaikana, Repo toteaa.

Proviisori Jenni Revon väitöskirja ”Role of placenta in fetal toxicity of chemicals” (Istukan rooli kemikaalien sikiötoksisuudessa) tarkastetaan perjantaina 16. kesäkuuta  Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa.

Suosittelemme sinulle