Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Uusi vaihtoehto -ryhmän jäsenille uhkaavia viestejä: "Talvisodan aikana tällaiset olisi laitettu riviin ja ammuttu"

Perussuomalaisten ryhmästä irtaantuneet kansanedustajat saavat uhkauksia. Etenkin naisten saamat uhkaukset ovat seksistisiä.

Uusi vaihtoehto - ryhmän jäsenille tulleita vihaposteja.
Kuva: Yle
Terhi Marjakangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Tappouhkauksia, raiskausuhkauksia, saunan taakse viemistä ja petturiksi kutsumista. Perussuomalaisten ryhmästä eilen eronneet ja Uusi vaihtoehto -ryhmän perustaneet kansanedustajat ovat saaneet vuorokauden aikana valtavan palauteryöpyn osakseen.

Palautteen joukossa on kannustavia kyselyjä, mutta vihapuheen ja uhkaavien viestien määrä on yllättänyt osan ryhmän jäsenistä.

– Osasin odottaa, että tulee palautetta ja kriittistäkin palautetta, mutta tämä tällainen väkivaltaan viittaava palautteen taso ja määrä yllättivät. Olisi pitänyt osata valmistautua, mutta en olisi ikinä uskonut palautetta tulevan näin, toteaa kansanedustaja, joka kertoo saaneensa vuorokauden aikana noin 30 uhkaavaa viestiä.

Hän haluaa pysyä nimettömänä, koska uskoo nimellä esiintymisen lisäävän uhkaavien viestien määrää.

Kansanedustajien saamat uhkaavat viestit on yleensä lähetetty nimettömistä sähköpostiosoitteista.

– Jos näen sinut jossain, hakkaan. Sinun kaltaisesi petturit joutavat saunan taakse, luettelee nimettömänä pysyvä kansanedustaja.

– Talvisodan aikana tällaiset olisi laitettu riviin ja ammuttu, kertoo puolestaan muhoslainen Pirkko Mattila esimerkin saamastaan uhkauksesta.

Kuopiolainen Kimmo Kivelä kertoo puolestaan saaneensa seuraavanlaisen viestin: "Petturin osa on kuolema."

Yle otti juttua varten yhteyttä kaikkiin Uusi vaihtoehto -ryhmän jäseniin. Tavoitimme yhdeksän edustajaa, joista viisi kertoi saaneensa uhkauksia, kolme ei ollut saanut ja yksi ei halunnut kommentoida asiaa.

Yle pyysi ja sai nähtäväkseen osan uhkaavista viesteistä.

Huorittelua ja raiskausuhkauksia

Etenkin naiskansanedustajat ovat saaneet seksistisiäkin uhkauksia. Viesteissä pelotellaan usein raiskauksella tai käytetään halventavia nimityksiä naisesta. Tamperelainen Tiina Elovaara kokeekin, että naispoliitikon kohtaama vihapuhe on erilaista kuin miesten osakseen saama.

– Se on ruumiillista, kehollista, ulkonäköön ja seksuaalisuuteen liittyvää. Se on hieman pelottavaa, Elovaara kuvailee.

Elovaara kertoo negatiivisen palautteen tulon alkaneen jo lauantaina. Karkeasti palaute on jaettavissa kahteen osaan: kannustaviin ja negatiivisiin. Uhkaavien viestien sanavalintoja hän ei kerro sanasta sanaan, mutta toteaa niiden olevan julkaisukelvottomia.

Oletko saanut suoranaisia tappouhkauksia?

– En vastaa tässä vaiheessa vielä tähän. Saatan palata aiheeseen myöhemmin.

Elovaara kertoo, että käsittelee asiaa mahdollisesti eduskunnan turvaosaston kanssa.

Mies istuu pimeässä huoneessa tietokoneella.
Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Elovaara myöntää, että olo on hieman turvaton. Sitä se oli jo heti lauantaisen puoluekokouksen jälkeen.

– Tämä ei ole tavallaan siinä mielessä uutta. Elän tämän turvattomuuden kanssa varmaan muutaman päivän, kunnes tilanne tasaantuu.

Nimettömänä esiintyvä kansanedustaja on samoilla linjoilla siinä, että ei anna uhkailujen tehdä hänen oloaan turvattomaksi.

– En koe oloani uhatuksi. Ennemminkin säälin näitä ihmisiä, kun he kokevat, että tällaisella on jokin vaikutus minun elämääni.

Myöskään Kimmo Kivelä ei koe oloaan millään lailla turvattomaksi.

– En tiedä, elänkö kuplassa vai ruususen unessa, mutta en nyt sentään, Kivelä kuittaa.

– Tiedän kyllä, että yksi ryhmätoveri on sanonut perheenjäsenille, että jos ovikello soi, ovea ei saa avata, hän jatkaa.

Politiikka ei ole hengen väärti

Pääosin kansanedustajat ovat saaneet negatiivisen palautteen sähköpostilla tai sosiaalisen median kanavien kautta, mutta uhkauksia on tullut myös kasvokkain.

– Se oli sellaista saunan taakse vientiä, kertoo kontiolahtelainen Pentti Oinonen yhdestä tapauksesta, joka sattui kasvokkain Helsingin kaduilla. 

– Vähän henkeä uhattiin, mutta minä sanoin hänelle, että otetaan asiat rauhallisesti. Ei politiikka ole kenenkään hengen väärti, Oinonen jatkaa.

Elän tämän turvattomuuden kanssa varmaan muutaman päivän, kunnes tilanne tasaantuu.

Tiina Elovaara

Oinonen kertoo tämän tapauksen olleen ainut kasvokkain tapahtunut uhkaus. Tämän lisäksi hän on saanut sekä negatiivista että positiivista palautetta.

Oinonen kertoo, että palautteen määrä yllätti hänet.

– Kyllä vähän aikaa mietityttää, että mihin päänsä pistää, mutta olen tottunut tällaisiin pahoihinkin tilanteisiin.

Suosittelemme