Hyppää sisältöön

Koulutusviennistä voi tulla Suomen seuraava hittituote

Suomalaisella koulutuksella on maailmalla hyvä maine, mutta vientitulot ovat vielä kovin pieniä.

Clanedin hallituksen puheenjohtaja Vesa Perälä ja Sopranon toimitusjohtaja Kaisa Vikkula. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Suomen koulutusviennin arvo on vain vajaan parinkymmenen miljoonan euron luokkaa, vaikka Suomen koulutuksen korkea taso tunnetaan hyvin ympäri maailmaa. Mainetta hyödyntämällä olisi mahdollisuus tavoitella siivua maailmanlaajuisista koulutusmarkkinoista, jotka ovat kymmenien miljardien eurojen luokkaa.

Ammattitutkinnot vapautuvat

– Meidät tunnetaan koulutuksen suurmaana, mutta koulutusvienti on ollut toistaiseksi vain lupaus. Olen silti toiveikas näkymien suhteen, opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen sanoo.

Suomalaisten ammattitutkintojen koulutusviennin on määrä vapautua ensi vuoden alussa laajan ammattikoulu-uudistuksen osana. Lakiesitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Olli-Pekka Heinonen. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Kun tutkintojen viennillä rikastuminen mahdollistuu, koulutusmarkkinoilla toimivat yritykset haluavat napata kansainvälisiltä markkinoilta aiempaa suuremman osuuden.

– Koulutusvientimme on tähän saakka ollut julkisten toimijoiden käsissä, pääasiassa julkisesti rahoitettua opettajankoulutusta eri maissa. Teknologista osaamista ei ole koulutusviennissä juurikaan hyödynnetty, koulutusyritys Sopranon toimitusjohtaja Kaisa Vikkula toteaa.

Tekoälyllä vauhtia vientiin

Soprano ja teknologia-alan start-up Claned aikovat menestyä koulutusviennissä tekoälyn avulla. Opiskelijan tekemistä harjoituksista tietoa keräävä ja sen avulla yksilölliseksi mukautuva alusta lisää kehittäjiensä mukaan opiskelumotivaatiota ja parantaa oppimistuloksia.

Opetushallituksen pääjohtaja Heinosen mukaan koulutuksen kaksi isoa trendiä ovatkin koulutuksen räätälöinti yksilöllisiin tarkoituksiin ja toisaalta yhteisöllisen oppimisen vahvistaminen.

– Parhaimmillaan nämä molemmat kyetään toteuttamaan samaan aikaan, Heinonen sanoo.

Soprano ja Claned uskovat, että työelämän koulutuksesta voi tulla samanlainen viennin menestystarina kuin peliteollisuudesta. Yhtiöiden mukaan suomalaisella koulutuksella on kysyntää kaikkialla maailmassa.

Suosittelemme sinulle