Hyppää sisältöön

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomiräpissä nainen on usein ämmä, hutsu, narttu tai huora.

Teksti Ellinoora Sandell
Analyysi Ilona Raivio
Ulkoasu ja toteutus Henri Salonen

Julkaistu 28.6.2017

Tutkimme seksististä kieltä parinkymmenen suomalaisen rap-artistin viime vuosien suosituimmista kappaleista.

Räikeitä rääväsuita olivat niin valtavirran räppärit kuin vastakulttuurin artistit. Seksismin kirjo oli kappaleissa laaja, mutta rasismia ja homofobiaa ei löytynyt miltei yhtään.

Seksismi sanoituksissa

Kuinka monta kertaa artisti tai bändi käytti seksis­tistä, naisia esineellistävää tai nega­tiivista stereotypiaa naisista toistavaa sanaa tai lausetta noin kymmenessä kappaleessa?

Ainoastaan Gasellit-yhtyeeltä ei löytynyt analysoidun 10 kappaleen joukosta ainuttakaan seksististä, esineellistävää tai negatiivista stereotypiaa naisista toistavaa lausetta tai yksittäistä sanaa.

Vaikka seksismi on yleistä suomalaisten rap-artistien kappaleissa, rasismia ja ho­mofobiaa löytyy vähemmän. Yli parinkymmenen artistin viime vuosien kappaleista ei juuri löytynyt rasismia tai siihen viittaavaa sisältöä.

Homofobista lyriikkaa oli muutamassa kappa­leessa. Tästä voisi päätellä, että siinä missä suomalaisessa rap-musiikissa rasismia ja homofobiaa ei suvaita, seksismi on vielä jossain määrin normatiivista.

Indie vs mainstream

Olivatko indie- tai pienempien levy-yhtiöiden räppäreiden lyriikat seksistisempiä kuin suurten levy-yhtiöiden artistien?

Mitä lähempänä keskikenttää artisti on, sitä enemmän osumia hänen lyriikoistaan löytyi.

Pienempien levy-yhtiöiden räppäreiden sekä isojen levy-yhtiöiden kautta musiikkia julkaisevien artistien väliltä ei löytynyt merkittävää eroa musiikin sanoitusten seksistisyyden suhteen.

Artistien jakaminen indie–mainstream-akselille on parhaimmillaankin vain viitteellistä, kuten tässä kuviossa. Levytys- ja jakelusopimukset risteävät ja myös muuttuvat usein muusikon uran aikana.

Aineiston tarkastelussa pienten levy-yhtiöiden artistit keräsivät kuitenkin vertailussa enemmän pisteitä kuin suurien levy-yhtiöiden kanssa yhteistyötä tekevät.

Miten sanoitusten analysointi ja pisteytys tehtiin?

Petri Nygård, kappale: Soittorasia


"Puhun niille sujuvasti tuubaa ja yks jo asettaa huilulleni huulta. Nyt isketään muijii ku rumpua, tam tam."

Taustavärillä merkitystä kohdasta tuli yksi piste (1) naisia esineellistävästä lauseesta.

Petri Nygård, kappale: Villi ja vitun vapaa


"Ei, ei, ei me haluta työtä vaan juodaan koko päivä ja nussia läpi yötä. Mä haluun viinaa mä haluun p*lluu, villinä vapaana aina vaan hilluu."

Yllä olevasta riimittelystä ei tullut pisteitä. Nygård laulaa haluavansa seksiä ja alkoholia, joiden toivomisessa sinänsä ei ole mitään sovinistista tai seksististä.

Mikael Gabriel, kappale: Kotka


"Sus on käyny enemmän räppäreit ku studios. Enkä mä mitään vitun vaimoo etsi, ku nää ämmät on yhtä aitoi ku Aitolehti. Sori! Kamalaa, sä oot niin käytetty, et myyt kirpputorilla sun tavaraa."

Kappale Kotka on varsinaisesti Uniikin kappale, jossa Mikael Gabriel vierailee. Mikael Gabrielin osuus Kotkasta laskettiin hänelle yhdeksi arvioiduksi kappaleeksi. Tästä yksittäisestä kappaleesta kertyivät MG:n kaikki pisteet. Yllä olevasta pätkästä kertyi kolme lausepistettä.

Särre, kappale: Hesan naiset


"Onneks tapasin yhen muijan Kalliosta Jumalainen, ois voinu olla malli, jos vaan se ei ois boikotoinu meikkejä. Ostin sille huulipunan, se heitti keittiöveitsellä."

Särre keräsi pisteet varsin tiukan tulkinnan mukaan Hesan naiset -kappaleesta. Sinänsä harmittomalta tuntuva lausuma siitä, että "nainen olisi jumalainen, jos vain käyttäisi meikkiä" laskettiin yhdeksi lausepisteeksi. Lauseen katsottiin määrittävän sitä, millä tavalla nainen voi olla tai naisen tulisi olla kaunis miehen mielestä.

Lue lisää: Suomirap vilisee seksismiä – "Helppoahan mun musiikki on leimata"

Juttua korjattu 7.7.2017 klo. 9.44. Jutun alusta poistettu maininta, että kappaleet olisivat julkaistu vuosina 2016–2017. Arvioitavat kappaleet löytyivät Spotifysta artistien Suositut-listalta, jossa on kymmenen artistin suosituinta kappaletta. Jotta artisti otettiin osaksi aineistoa, Suositut-listalla täytyi olla vähintään yksi vuosina 2016–2017 julkaistu kappale.

Näin artistien kappaleet valikoituivat tarkasteluun


  • Arvioitavat kappaleet löytyivät Spotifysta artistien Suositut-listalta, jossa on kymmenen artistin suosituinta kappaletta. Jotta artisti otettiin osaksi aineistoa, Suositut-listalla täytyi olla vähintään yksi vuosina 2016–2017 julkaistu kappale.
  • Verrattiin myydyimpien sinkkujen ja levyjen listoja sekä musiikin suoratoistopalvelu Spotifyn soitetuimpien artistien listoja.
  • Poikkeuksina kymmenen kappaleen vähimmäismäärään olivat Arttu Lindeman ja Töölön Ketterä, joilta ei ollut ilmestynyt kymmentä kappaletta. Artistit kuitenkin sisällytettiin aineistoon ajankohtaisuutensa takia.
  • Artistien sanoitukset käytiin läpi etsien sanoja ja lauseita, jotka sisältävät seksismiä, naisvihaa, homofobiaa tai halventavat ja esineellistävät naisia.
  • Jos sanoituksista löytyi edellä mainittujen tyylisiä sanoja tai lauseita, annettiin niistä jokaisesta yksi piste. Pistemäärä kertoo, kuinka monta kertaa artisti käytti kappaleissaan seksististä kieltä.
  • Kappaleissa, jossa on vieraillut muita artisteja, kukin artisti on kerännyt pisteitä vain omista säkeistään. Poikkeuksena bändit, kuten Teflon Brothers ja Mouhous, jotka laskettiin yhdeksi artistiksi.
  • Analyysi perustuu Ilona Raivion opinnäytetyöhön Datajournalismin soveltaminen – Seksismi suomalaisissa hiphop-sanoituksissa (2017, Metropolia Ammattikorkeakoulu).