16-vuotias Katriina Talaslahti vastaa puhelimeen Münchenissä ja myöntää, että nyt vähän jännittää. Taustalta kuuluu linnunlaulua, mutta lahjakkaan suomalaisvahdin ajatukset ovat kesäisenä torstai-iltana jo viikonlopun tapahtumissa. Talaslahden kausi huipentuu lauantaina, kun hän pelaa Bayern Münchenin maalilla jalkapallon alle 17-vuotiaiden Saksan mestaruudesta Turbine Potsdamia vastaan.
– En tiedä vastustajan joukkueesta juuri mitään, kun emme ole pelanneet heitä vastaan. Minulle on kerrottu, että heillä on hyvät hyökkääjät. En halua jännittää liikaa, koska silloin oma peli menee huonosti, mutta kyllä aina saa vähän jännittää.
Talaslahti pelaa toista vuotta Bayernin alle 17-vuotiaiden tyttöjen jalkapallojoukkueen ykkösmaalivahtina. Hän on yksi neljästä ulkomaalaisesta joukkueessa, jonka kausi on ollut menestys. Bayern on voittanut 18 ottelua, pelannut yhden tasan ja hävinnyt kaksi. Talaslahti on kantanut torjuntavastuuta aina, kun on ollut pelikunnossa.
Polvivamma sotki parin pelin verran Talaslahden kevätkautta, mutta hän toipui parahiksi kuntoon kauden ratkaisupeleihin. Bayern kukisti välierissä SV Meppenin ja selvisi lauantaina pelattavaan loppuotteluun.
– Olemme tehneet todella paljon töitä, että olemme päässeet finaaliin. Nyt on todella hyvä fiilis, sanoo Talaslahti.
Muutto Saksaan 13-vuotiaana
Bayern Münchenin pelaajatarkkailijat löysivät Katriinan ja hänen vuotta vanhemman siskonsa Pauliina Talaslahden keväällä 2015 ja värväsivät kaksikon saksalaisen huippuseuran juniorijoukkueeseen. Espoolaislähtöiset siskokset olivat muuttaneet Saksaan jo vuotta aikaisemmin.
Heidän isosiskonsa Johanna Tiinus toimi valmentajana FC Nürnbergissä, johon FC Hongassa pelanneet Katriina ja Pauliina siirtyivät vuonna 2014.
– Olin silloin 13 ja täytin syksyllä 14. Aluksi oli aika haikea olo, kun olin niin nuori ja piti jättää kotimaa ja kaikki kaverit. Aika alkoi kulua nopeammin, kun sain Saksassa kavereita, pääsin kouluun ja sain pelata lajia, josta oikeasti tykkään, Katriina muistelee.
Siskokset muuttivat jalkapallon perässä ulkomaille poikkeuksellisen nuorina. Tilannetta helpotti, että mukaan Saksaan lähti äiti Anne Talaslahti. Lukiota Katriina ja Pauliina kävivät aluksi osin etänä Suomeen ja osin saksalaisessa koulussa. Myöhemmin he pyrkivät Münchenissä kansainväliseen kouluun ja myös pääsivät sinne.
Välillä koti-ikävä vaivasi ja tulevaisuus huoletti, mutta siinä vaiheessa, kun Bayern otti yhteyttä, Katriina tiesi, että ratkaisu muuttaa Saksaan oli oikea.
– Unelmani on aina ollut pelata Bayernissa. Totta kai halusin käyttää sen mahdollisuuden, kun kysyttiin Bayerniin. Olen nauttinut kaikesta, mitä olen täällä tehnyt, Katriina sanoo.
Katriina nousi heti alle 17-vuotiaiden joukkueen ykkösmaalivahdiksi ja myös Pauliina pääsi pelaamaan sen jälkeen, kun hän toipui polvivammasta. Ensimmäinen kausi Bayernissa päättyi eteläisen lohkon viidenteen sijaan. Pauliina siirtyi viime kesänä Bayernin naisten kakkosjoukkueeseen, joka pelaa 2. Bundesliigassa. Katriina jäi vielä vuodeksi juniorijoukkueeseen.
Tapaaminen Neuerin kanssa
Katriina seurasi isosiskojensa jälkiä jalkapallokentille 6-vuotiaana. Peliura alkoi Leppävaaran Pallossa hyökkääjänä. Oma pelipaikka löytyi vasta muutamaa vuotta myöhemmin FC Hongassa.
– Olisiko syynä voinut olla, että tykkään enemmän ohjata peliä kuin pelata itse jalalla. Tietenkin maalivahtikin pelaa jalalla, mutta mielenkiintoa oli enemmän siihen, etten päästä maaleja ja autan joukkuetta sillä tavalla.
Ehkä maalivahdin tontti löytyi vasta myöhemmällä iällä sen vuoksi, että suurin osa Talaslahden esikuvista oli tuohon aikaan kenttäpelaajia. Nyt Talaslahti nimeää idoleikseen kaksi Bayern München -ikonia: maalivahti Manuel Neuerin ja keskikenttäpelaaja Bastian Schweinsteigerin, joka pelaa nykyään Yhdysvaltojen MLS:ssä Chicago Firessa.
– He ovat olleet esikuvia, koska olen aina tykännyt Bayern Münchenistä. Kun pääsin tänne, toteutui se unelma, että voisin tavata heidät joskus. Nyt olen tavannut molemmat, Talaslahti kertoo.
– Neuerin kanssa tervehdittiin, vaihdettiin kuulumiset ja juteltiin jalkapallosta. Kyllä hän antoi myös joitain vinkkejä.
Hiljaista tietoa Tinja-Riikka Korpelalta
Vielä lähempää Talaslahti on seurannut ammatillisen esikuvansa Tinja-Riikka Korpelan tekemisiä. Suomen maajoukkueen ja Bayern Münchenin naisten joukkueen ykkösmaalivahti Korpela, 31, on Talaslahden vakituinen harjoituskaveri.
Talaslahdella on nimittäin taskussaan kauden 2018–19 loppuun asti ulottuva ammattilaissopimus Bayernin naisten joukkueen kanssa.
– Viikkotreenit ovat naisten kanssa, mutta pelaan alle 17-vuotiaissa, koska naisten ykkösjoukkueessa kokeneemmat saavat tietenkin pelata.
Korpela on ollut nuorelle maalivahdille hyvä apu päivittäisessä tekemisessä, myös käytännön asioissa. Talaslahti kulkee "Tinnin" kyydillä harjoituksiin ja imee hiljaista tietoa yhdeltä maailman parhaista maalivahdeista.
– Totta kai hänestä on apua. Häneltä saa hyviä neuvoja, mitä tehdä paremmin tai eri tavalla. Pidämme yhteyttä myös kentän ulkopuolella ja käymme aina välillä kaupungilla, Talaslahti kertoo.
Korpela on yksi harvoista suomalaisnaisista, joka on onnistunut luomaan uran ammattilaisjalkapalloilijana. Naisten Bundesliigan tähtipelaajat tienaavat paremmin kuin Suomen miesten Veikkausliigan pelaajat keskimäärin, mutta miesten Bundesliigan ansioihin on vielä rutkasti matkaa. Esimerkiksi Bayernin ykkösvahti Neuer tienaa vuodessa noin 7,8 miljoonaa euroa, kun naisten Bundesliigan kaikkien aikojen palkkakuningattareksi kutsuttu Lira Alushi ansaitsi pari vuotta sitten Frankfurtissa 130 000 euroa kaudesta.
Talaslahdelle maksetaan pelaamisesta sen verran, että 16-vuotias tulee sillä toimeen. Tulevaisuudessa hänen tavoitteensa on nousta Bayernin ykkösmaalivahdiksi ja luoda kunnon ammattilaisura aikuisten tasolla. Silloin myös tulot lähtisivät nousuun.
– Eivät palkat naisten puolella nouse ihan niin korkeiksi kuin miehillä. Kyllä sitä toivoisi, että jonain päivänä naisten arvostus nousisi samalle tasolle kuin miesten.
Alle 17-vuotiaiden Bundesliigan finaali Bayern München–Turbine Potsdam pelataan Münchenissä lauantaina 17. kesäkuuta Suomen aikaa klo 12 alkaen.