Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Jäähyväiset Skamille – hittisarjan menestysainekset summattuna

Huippusuositun Skam-nuortensarjan viimeinen jakso nähdään ensi viikolla.

Tähtihetkessä puhuttiin pian päättyvän Skam-sarjan suosiosta.
Jenni-Maarit Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Miljoonayleisöt Suomessakin saavuttanut norjalainen nuortensarja Skam on noussut tänä vuonna puhutuimmaksi ja kiitetyimmäksi sarjaksi. Vuonna 2015 Norjassa alkanut sarja päättyy ainakin näillä näkymin ensi viikolla.

Nuortendraamassa on seurattu kaikilla neljällä kaudella eri päähenkilöitä, joista jokainen kuuluu samaan porukkaan lukiossa. Suomessa Skamia voi katsoa Yle Areenassa.

Skam on noussut lyhyessä ajassa merkkipaaluksi, sanoo Ylen nuortenohjelmien tuottaja Riikka Takila.

– Varmasti tullaan puhumaan nuortenohjelmista ennen ja jälkeen Skamin. Se on jättänyt jo nyt jälkensä siihen miten nuortenohjelmia tehdään ja varmasti myös jatkossa. Sarja on tavattoman raikas, koskettava, hauska ja samastuttava. Luulen, että nuortenohjelmia ei aiota enää jatkossa tehdä sen helpoimman kautta.

Takilan mukaan Skam on antanut esimerkkiä taustatyöhön panostamisesta. Skamissa on tehty pieteetillä tutkimusta nuorten parissa. Sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja vietti kuukausia nuorten parissa ennen käsikirjoitusurakkaan lähtemistä.

– Se vaatii aikaa ja rahaa, muistuttaa Takila.

Skamia on kiitetty paitsi uskottavuudesta myös vahvasta panoksesta sosiaaliseen mediaan. Tarina on elänyt jaksojulkaisujen välillä sosiaalisessa mediassa.

– Se on elinehto nykyään. Sisällön pitää olla kunnossa, mutta se pitää osata jaella oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikealla alustalla. Skamissa on esimerkiksi valmistauduttu perjantai-iltaan yhtä aikaa nuorisoyleisön kanssa.

Chris (Ina Svenningdal) & Sana (Iman Meskini) SKAM-sarjassa.
Muslimityttö Sana (oikealla) on neljännen kauden päähenkilö. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Muslimityttö pääosassa on tärkeä valinta

Kolmannella kaudella sarjassa seurattiin homopoikaa, joka tuli ulos kaapista. Viimeisimmällä kaudella päähenkilönä on nähty muslimityttö Sana. Takila veikkaa maailmanpoliittisen tilanteen vaikuttaneen siihen, että juuri muslimi valikoitui tällä kertaa päähenkilöksi.

– Se on ollut tärkeä valinta. Aiemmin on kritisoitu, että Skamin naishahmot ovat aika stereotyyppisiä eli kauniita ja länsimaisia heteroita. Nyt meillä onkin muslimityttö, joka käy kauheaa painia päässään. Hänen tekisi mieli rakastua ja vähän ryypiskelläkin, mutta hänellä on kuitenkin vankka vakaumus taustalla vaikuttamassa.

Skamissa on kritisoitu myös sitä, että sarjassa on esillä vain hyväosaisia nuoria. Myös ylipainoisen tytön esittäminen stereotyyppisessä roolissa on puhuttanut. Takila muistuttaa, että sarjassa on kuitenkin esitetty monenlaisia sosiaalisia ongelmia.

– Yksi juttu on lasten ja vanhempien suhde. Sarjassa liikutaan varakkaassa keskiluokassa, mutta sielläkin on mielenterveysongelmia, seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

Skamia ikävöimään jääneille Takila lupaa kotimaista nuortendraamaa. 

– Ensi syksynä nähdään e-sportin eli peliurheilun maailmaan sijoittuva komediallinen draama. Ensi vuonna on puolestaan tulossa ainakin pari uutta nuortendraamaa.

Suosittelemme