Hyppää sisältöön

Herätys: Kunnat epäröivät turvapaikan saaneiden lasten kanssa, Juha Sipilän värikäs sijoitushistoria, lännestä leviää sateita

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Lapsi tekee läksyjä.
Kuva: Nella Nuora / Yle
Yle

Löytyykö alaikäisille turvapaikan saaneille kuntapaikka?

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksiköissä asuinpaikkaa odottaa tällä hetkellä 100 myönteisen päätöksen saanutta lasta ja nuorta. Lisäksi Maahanmuuttoviraston päätöstä odottaa yli 200 yksin tullutta alaikäistä, joista Maahanmuuttoviraston arvion mukaan suuri osa saa jäädä Suomeen.

Kuntapaikkoja järjestettiin talven ja kevään aikana satoja, ja lapsia ja nuoria on ottanut vastaan noin 50 kuntaa. Sisäministeriö patistaa kuntia edelleen toimeliaisuuteen, mutta toisaalta ymmärtää niitäkin, jotka epäröivät.

Juha Sipilä uskoi pumppuhammasharjaan ja puukaasuttimeen

Juha Sipilän sijoituskumppanit.

Ennen poliitikon uraansa Juha Sipilä oli enkelisijoittaja, joka laittoi miljoonia euroja villeihin yritysideoihin. Sijoittajana Sipilä luotti kotiseutunsa yrityksiin, jotka saivat valtiolta miljoonia.

Ylen tekemästä laajasta selvityksestä käy ilmi, että Sipilän sijoitushistoria on värikäs. Siihen mahtuu konkursseja, mittavia julkisia tukia mutta myös muutamia onnistumisia.

Kerkko Koskinen tykkää hankalista tilanteista

Kerkko Koskinen
Kerkko Koskinen Kuva: Jani Saikko / Yle

Levy-yhtiön kykyjenetsijänä aikanaan työskennellyt muusikko Kerkko Koskinen rentoutuu arvioimalla Spotifyn top 50 -listaa. Popmusiikin katalogi rönsyilee kuin Koskisen ura säveltäjänä: Ultra Bran alkuaikojen laulelmista on päädytty jazzin kautta klassiseen musiikkiin.

– Tykkään hakeutua hankaliin tilanteisiin niin, että tekeminen on pikkaisen liian vaikeaa. Se luo jännitystä elämään, Koskinen sanoo Yle Uutisten Kulttuurivieras-haastattelussa.

Portugalissa ainakin 25 ihmistä on kuollut metsäpalossa

Metsäpalo roihuaa tien vieressä.
Liekit roihusivat Pedrogao Grandessa Portugalin keskiosassa lauantaina. Kuva: Pauli Cunha / EPA

Portugalissa ainakin 25 ihmistä on kuollut ja noin 20 loukkaantunut metsäpalossa, kertoo maan hallitus. Suurin osa kuolleista oli jäänyt loukkuun autoihinsa palon keskelle Figueiro dos Vinhosin ja Castanheira de Peran välisellä tiellä Keski-Portugalissa Leirian alueella. Lisäksi muutama ihminen on menehtynyt hengitettyään savua. Loukkaantuneista kuusi on palomiehiä.

Tulipalo sai alkunsa eilen lauantaina iltapäivällä Pedrogaon kunnassa. Sammutustöissä on ollut mukana satoja palomiehiä ja 160 ajoneuvoa.

Ranskassa äänestetään tänään parlamenttivaalien toisella kierroksella

Emmanuel Macron poseeraa lapsen kanssa.
Emmanuel Macron poseerasi talonsa luokse kerääntyneiden kannattajiensa kanssa Le Touquetissa lauantaina. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Ranskassa äänestetään tänään sunnuntaina parlamenttivaalien toisella kierroksella. Viime sunnuntaisen ensimmäisen kierroksen ennustettu paikkajako on ollut vasta alustava.

Parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen voitti Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Tasavalta liikkeessä -puolue. Puolueen lopullinen tulos oli 32 prosenttia. Tämä tarkoittaisi 400–440 paikkaa 577-jäsenisessä parlamentissa, siis ehdotonta enemmistöä.

Lännestä leviää Suomeen sateita

Sunnuntain sääkartta.
Kuva: Yle

Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo, että sunnuntaina matalapaine lähestyy Suomea lännestä. Epävakaisempaa säätä leviää koko maahan ja lämpimin ilma väistyy itään. Sadekuuroja tulee niin etelässä kuin pohjoisessakin, paikoin myös ukkostaa. Lämpötila kohoaa sadekuurojen lomassa aurinkoisilla alueilla yli 20 asteen. Pohjoisessa on viileämpää.

Maanantaina sää on etelässä poutaista, osin selkeää. Pohjoiseen virtaa jo koleampaa ilmaa ja sadetta tai sadekuuroja tulee yleisesti.

Katso tarkemmat ennusteet Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme sinulle