Hyppää sisältöön

Bloggarit kasasivat joukkueen Jukolaan – onko suunnistus seuraava trendilaji?

Seuratuista liikunta-, luonto- ja lifestylebloggareista koottu joukkue opetteli suunnistuksen aakkoset kevään aikana.

Jukolan viestin bloggarijoukkueessa juoksivat (alkaen vasemmalta) Hilla Stenlund, Lari Salama, Veera Malmivaara, Elina Hovinen, Henriikka Simojoki, Jesse Väänänen sekä Marinella Himari. Kuva: Tomi Hänninen
Otto Rönkä

ENO. Jukolan viestissä kisasi tänä vuonna jälleen mitä erilaisempia joukkueita. Yksi suunnistuskilpailun tunnetuimmista tiimeistä ei kuitenkaan koostunut ammattiurheilijoista tai viihdejulkkiksista, vaan tunnetuista ja seuratuista bloggaajista.

Evoke Natural Goods -joukkueen bloggarijuoksijoina Joensuun Enon metsissä samosivat Hilla Stenlund, Lari Salama, Veera Malmivaara, Henriikka Simojoki ja Marinella Himari. Konseptijoukkueen äiti oli tiimin kasannut Hovinen.

- Olin viime vuonna täällä muissa hommissa töissä ja näin, kuinka mahtava tapahtuma Jukola onkaan. Ajattelin, että tuo täytyy kokea itsekin – ja juoksemalla, ”Endorfiinikoukussa” -nimistä liikunta- ja lifestyle-blogia ylläpitävä Hovinen kertoi joukkueen alusta.

- Lähdin sitten koostamaan ideaa, keräsin huippujengin kasaan ja täällä sitä ollaan!

Entuudestaan joukkueen jäsenet tunsivat toisensa lähinnä blogiskenen ja sosiaalisen median kautta.

Ensikertalaisia suunnistuspoluille lähti viisi – aiempaa Jukolan kokemusta oli ainoastaan lifestyle-bloggaaja Hilla Stenlundilla sekä viime hetkillä Martina Aitolehden joukkueessa korvanneella entisellä maastohiihtäjällä Jesse Väänäsellä.

- Olen kerran kaksitoista vuotta sitten juossut ankkuriosuuden. Rooli oli silloinkin samanlainen: lähdin varamiehenä metsään ja ilman valmistautumista, Väänänen hekotteli ennen kilpailua.

Harjoittelu lähti nollasta

Bloggarijoukkueen suunnistusprojekti potkaistiin käyntiin niin sanotusti alkeistasolta.

- Ekat treenit olivat sellaiset, että opeteltiin, miten katsotaan kompassia. Siitä sitten nousujohteisesti siirryttiin suunnanottoon ja reitinvalintaan, ”Team Salamavaara” -blogin toisena ylläpitäjänä tunnettu Veera Malmivaara kertasi joukkueen ensiaskelia lajin pariin.

- Meillä on ollut yhteistreenejä tällä porukalla pitkin kevättä. Aloitettiin kun vielä lumet olivat maassa. Ollaan käyty esimerkiksi iltarasteilla Olarissa, Leppävaarassa ja Sipoossa, kertoi puolestaan ”Kaukokaipuu” -matkablogin Marinella Himari.

Joensuun Jukolan viestissä oli sitten tarkoitus testata, kuinka opetellut suunnistustaidot luonnistuvat tositilanteessa pimeässä metsässä.

- Täytyy myöntää, että äsken vielä huoltoasemalla kerrattiin karttamerkit! Mutta meillä on onneksi ollut suunnistajakonkari Reetta Kolkkala apuna tässä projektin varrella. Sekä tietysti Hilla Stenlund, joka on ollut Jukolassa monta kertaa, totesi ”Aamukahvilla” -blogia pitävä Henriikka Simojoki.

Miksi juuri suunnistus?

Vaikka joukkueen jäsenet blogaavat ja pitävät erilaisista aiheista, oli suunnistus lopulta varsin luonnollinen lajivalinta kesäprojektiksi. Luontoa ja retkeilyä harrastaville Himarille ja Simojoelle laji tarjoaa jälleen yhden syyn lähteä metsään – eikä kartan- ja kompassinlukutaitojenkaan kehittämisestä ole haittaa.

- Luonto tuo meille kaikille sellaista tietynlaista rauhaa ja hyvää oloa. Olisi tosi hienoa, jos suunnistus nousisi samanlaiseen trendiaaltoon kuin polkujuoksu, Himari toivoi.

Polkujuoksuun suunnistusta vertasi myös Hovinen. Liikunnasta ja urheilusta bloggaavalle naiselle suunnistus on eräänlainen uusi aluevaltaus lajikirjossa:

- Harrastan monia eri urheilulajeja. Minulle tämä on vähän kuin polkujuoksun ”next level”. Suunnistus tuo siihen sekä uusia haasteita että oivalluksia.

”Team Salamavaaran” toinen jäsen Lari Salama näki suunnistuksen tukevan hänen ja partneri Malmivaaran aiempaa harrastustaustaa.

- Ollaan jonkin verran oltu suunnistuksen kanssa tekemisissä muiden lajien, kuten esimerkiksi seikkailu-urheilun kautta. Mutta nyt ollaan sellaisen selviytymisurheilun ytimessä: toivottavasti taidot karttuvat, ja niitä pääsee myös hyödyntämään muissa lajeissa, Salama pohti vielä ennen lauantai-illan lähtöä.

- Ja miksei myös jatketa tätä perintöä! Tai ainakin vielä nyt – katsotaan, miten mieli muuttuu vuorokauden aikana.

**Numerolla **1 489 Jukolan viestiin lähtenyt Evoke Natural Goods selvisi lopulta maaliin hienosti sijalle 976.

Suosittelemme sinulle