Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lipunmyynti lähijunissa loppui – nämä 4 asiaa sinun pitää tietää

Mikä kaikki on nyt uutta lähijunaliikenteessä? Yle kokosi tähän juttuun neljä keskeistä muutosta.

Matkustajia Pitäjänmäen juna-asemalla Helsingissä.
Lipunmyynti sekä VR:n että HSL:n lähijunissa loppui maanantaina. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

1. Lähijunissa ei myydä enää lippuja

Lipunmyynti sekä VR:n että HSL:n lähijunissa on päättynyt tänään maanantaina. Matkustajien on hankittava lippu ennakkoon tai maksettava se matkakortilla.

Vaikka lipunmyynti lähijunissa on loppunut, konduktöörit ovat edelleen tuttu näky: he kiertävät junissa pareittain ja tarkastavat lippuja matkustajilta, kertoo VR:n lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä. Hän selvensi uudistusta Radio Suomen Helsingin-lähetyksessä viime viikolla.

– Konduktöörit käyvät koko junan läpi ja tarkastavat lippuja ja palvelevat, jos on kysymyksiä jatkoyhteyksistä tai muuta. Sitten konduktööripari vaihtaa junaa ja siinä välissä palvelee asiakkaita myös laiturialueella; auttaa esimerkiksi lipunmyyntiautomaatin kanssa tai jos on tarve ladata mobiiliapplikaatio kännykkään, Sipilä sanoi. VR:n viestinnästä kerrotaan, ettei konduktööreillä ole oikeutta kirjoittaa tarkastusmaksua liputtomille matkustajille, mutta heillä on oikeus poistaa liputon henkilö junasta.

Sipilän mukaan konduktöörit eivät ole myöskään vartijan roolissa, vaan heillä on "selkeästi asiakaspalvelurooli".

Eikö tämä kaikki ole kuitenkin sellaista, mitä konduktöörit tekivät aiemminkin?

– Tietysti se asiakkaan kannalta muuttuu siinä mielessä, että aiemmin konduktööri kävi vain lipunmyyntivaunussa katsomassa, onko siellä ihmisiä, joilla on tarvetta lippuun tai muuten kysyttävää. Mutta nyt, kun konduktöörit käyvät koko junan läpi, syntyy varmasti paljon enemmän asiakaskohtaamisia ja sillä tavalla konduktööri tulee näkyvämmäksi asiakkaille, Sipilä vastasi lähetyksessä.

Matkalipun voi ostaa esimerkiksi automaateista, R-kioskeilta tai asemilta, VR neuvoo. Lisäksi lippuja saa VR:n ja HSL:n mobiilisovelluksista.

2. Lähijunat puksuttavat Tampereelle asti

VR:n lähijunat kulkevat nyt pääkaupunkiseudulta Tampereelle asti. Tästä päivästä alkaen Helsingin ja Tampereen välillä kulkee R-juna.

Lähijunaliikenteen lisäämisellä VR sanoo pyrkivänsä palvelemaan erityisesti työmatkalaisia. Samalla VR yhtenäistää hinnoitteluaan lähijunaliikenteessä: lipuissa on kiinteä hinta, joka ei vaihtele kysynnän mukaan. Lippujen hintoja myös lasketaan, yhtiö on kertonut.

3. Pahviset liput tekevät paluun Helsingin seudulle

Helsingin seudun liikenne HSL on tuonut tänään myyntiin uuden, ennakkoon ostettavan kertalipun. Matkustaja aktivoi lipun vasta kortinlukulaitteella, kun nousee liikennevälineeseen. Uusi kertalippu ladataan pahviselle kortille, ja kertalippuja voi ostaa useita yhdellä kertaa. Lippua voi käyttää vuoden ajan ostohetkestä alkaen.

Helsingin Sanomien mukaan pahviset liput olivat arkipäivää aina vuoteen 2001 asti, kunnes sähköinen matkakortti korvasi ne. Uusi kertalippu on tarkoitettu etenkin sellaisille joukkoliikennettä harvemmin käyttäville ihmisille, joilla ei ole matkakorttia, lehti kirjoittaa.

4. Pyörä ilmaiseksi lähijunan kyytiin

VR ja HSL ovat aloittaneet tänään maanantaina myös kokeilun, jonka aikana polkupyörää saa kuljettaa lähijunassa ilmaiseksi aina, kun on tilaa, myös aamu- ja iltaruuhkissa. Kokeilu kestää vuoden, ja jos se onnistuu, pyörien kuljetusta voidaan HSL:n mukaan jatkaa vapaasti vuoden kokeilun jälkeenkin.

HSL ohjeistaa täällä, miten pyörien kuljettaminen lähijunassa onnistuu parhaiten.

Suosittelemme