EU-komissio antaa keskiviikkona lakiesityksen, joka Ylen tietojen mukaan velvoittaisi kaikki välikädet, esimerkiksi laki- ja tilitoimistot ilmoittamaan yrityksen kotimaan veroviranomaiselle, jos se havaitsee yrityksen verosuunnittelussa aggressiivista verosuunnittelua tai sellaista epäilyttävää, joka saatettaisiin tulkita veronkierroksi.
Lakiesitys on lisäys olemassa olevaan direktiiviin, joka koskee veroviranomaisten hallinnollista yhteistyötä.
EU-komissio on arvioinut, että vuosittainen verokertymän menetys Euroopan unionin alueella johtuen veronkierrosta tai veropakoilusta on noin biljoona (tuhat miljardia) euroa.
Euroopan unioni on tarttunut veronkiertoon laajemmin Panama-papereiden jälkeen. Panama-papereista kävi ilmi, että yrityksille, julkkiksille, ammattiurheilijoille, valtionjohtajille ja poliitikoille oli perustettu yrityksiä veroparatiisiin verojen välttämiseksi.
Järjestelyjen takana oli Panamaan rekisteröity lakifirma.
Euroopan unionin jäsenvaltiot ovat olleet erimielisiä siitä, miten veronkiertoon ja verosuunnitteluun pitäisi suhtautua, sillä verotus on jäsenmaiden asia.
Joillakin jäsenmailla, kuten Irlannilla, Britannialla ja Portugalilla on jo laki, joka velvoittaa verosuunnittelua välittävät yritykset ilmoittamaan tavallisuudesta poikkeavat suunnitelmat veroviranomaiselle. Se on osa G20/OECD BEPS Action 12 -hanketta, jossa pyritään yhdentämään kansainväliset tavoitteet ja kansalliset lait.
Luxemburgissa ja muun muassa Suomessa ei lakia vielä ole. Ranskassa laki on juuttunut perustuslakituomioistuimeen. Myöskään Saksa, joka on vahva oman verotuksen ja verojärjestelmän puolustaja, ei ole edistynyt lain hyväksymisessä.
EU-parlamentin Panama-valiokunta työstää parhaillaan raporttia veronkierron ja verovälttelyn kitkemiseksi. Valiokunta on saanut lisäaikaa kuulemisiin ja sen ehdotuksia ja loppuraporttia odotetaan lokakuussa. Parlamentissa vasemmisto, demarit ja vihreät ajavat muun muassa yrityksille ilmoitusvelvollisuutta EU:n ulkopuolella sijaitsevien yritystensä liikevaihdosta, työntekijämäärästä ja siitä, minne verot on maksettu. Oikeisto, keskusta ja konservatiivit vastustavat ehdotusta yritysten kilpailukykyä heikentävänä.