Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vasikalle fööniä ja hiuslakkaa – Nauta tuunataan näyttelyyn yhä ammattimaisemmin

Maatalousnäyttelyyn lähtevä vasikka saa kohtelun, jota ihminenkin voi kadehtia. Näyttelynaudan viimeistelevät trimmaus, föönaus ja hiuslakka.

Mari Nissilä
Mari Nissilä veti nuorille kurssin, jossa vasikka pantiin näyttelykuntoon. Kuva: Risto Puolimatka / Yle Mikkeli
Risto Puolimatka
Avaa Yle-sovelluksessa

Oletko nähnyt maatalousnäyttelyssä nautaeläintä trimmattavan? Jos siellä vilahtaa fööni tai klipperi eli karvanleikkuri, kyseessä on valmisteluista vain jäävuoren huippu. Jopa pientä vasikkaa on harjoitettu ja trimmattu viikkokausia.

Vaatii viikkojen työn

Jotta nauta antaisi parastaan näyttelyssä, työ alkaa jo viikkoja ennen. Vasikka, hieho, lehmä tai sonni pitää opettaa kävelemään näyttelykehässä. Viimeistään kaksi viikkoa ennen näyttelyä sitä aletaan pestä, ja pesut toistetaan useaan kertaan ennen h-hetkeä. Karvat pannaan kuntoon trimmerillä ja föönillä vuorotellen. Viimeinen silaus ennen kehää annetaan hiuslakalla.

Jalkojen klippaus
Kuva: Risto Puolimatka / Yle

Kyse ei kuitenkaan ole turhamaisuudesta, vaan tavoitteena saattavat olla isot rahat.

– Se on todellakin rahanarvoista hommaa tuolla ulkomailla. Karjanomistajat palkkaavat klippaajia, että eläimet näyttävät kehässä parhaat puolensa, nautaeläinten trimmaaja Meri Nissilä sanoo.

– Suomessa se (trimmaaminen) on vielä enemmän harrastus, ulkomailla enemmän ammattimaista, sanoo Nissilä.

Hän pyrkii käymään kaikki kotimaan maatalousnäyttelyt ja myös opettaa muille, miten eläin saadaan näyttämään parhaat puolensa. Ulkomaisia kohteita ovat olleet Italia, Sveitsi ja Belgia ja kohta seuraa Espanja.

Kyltti Otavan navetassa
Kyltti Otavan navetassa. Kuva: Risto Puolimatka / Yle

Naudat ovat yksilöitä, erilaisia.

– Jotkut tottelee toisella talutuskerralla, toisilla saattaa mennä kymmenenkin kertaa, valottaa Nissilä iloja ja suruja ennen näyttelyä.

Hän sanoo, että kaikista saa kyllä koulutettua täydellisiä näyttelyeläimiä, jos on aikaa ja viitsimystä. Paras palkinto työstä on hänen mielestään se, että nauta näyttää hyvältä ja ottaa rennosti näyttelyssä.

Jos lehmä on voittoisa, siitä saatavat alkiot käyvät kaupaksi. Ostaja saattaa laskeskella, että alkioista kasvaa uusia näyttelyvoittajia.

Valmennusta nuoresta alkaen

Jos lähtee nauta näytille jo vasikkana, aloittavat nuorena myös sen trimmaajat. Mikkelissä Otavan entisellä koulutustilalla oli tiistaina koolla parikymmentä teiniä, jotka harjoittelivat vasikoiden klippaamista Meri Nissilä johdolla. Nuoret ovat kotoisin pääosin Etelä-Savosta, mutta kurssi houkutteli nuoria Keski-Suomea myöten.

Janina ja Jasmin Kangas ja Ville Kuusenhako
Janina ja Jasmin Kangas ja Ville Kuusenhako. Kuva: Risto Puolimatka / Yle

Kurssilla olivat myös Jasmin ja Janina Kangas ja Ville Kuusenhako. Parasta on se, että kurssilla saa olla eläinten kanssa - koska eläimet ovat kivoja.

– Silloin niistä tulee parempia, sanovat nuoret, kun toimittaja kyselee, että hiuslakkaakinko pitää käyttää.

Suosittelemme