Hyppää sisältöön

Presidentti Halonen asunnottomana mainoskuvassa

Pelastusarmeijan kampanja haluaa herätellä muistamaan, että huono onni voi kohdata kenet tahansa.

Tarja Halonen haluaa Pelastusarmeijan kampanjalla muistuttaa, kuinka tärkeää on auttaa lähimmäistä hädässä. Kuva: Pelastusarmeija, Anton Sucksdorff.
Emma Grünn

Presidentti Tarja Halonen istuu kovia kokeneen näköisenä maassa kivisillä portailla ja katsoo tyhjyyteen.

Kuvassa on kyse Pelastusarmeijan "Huono onni voi kohdata kenet tahansa” -kampanjasta. Kuvalla halutaan osoittaa, millaiseksi Halosenkin elämä olisi saattanut kehittyä, jos häntä olisi kohdannut huono onni.

– On tärkeää auttaa lähimmäistä hädässä. Se on ihmisoikeustyötä arjessa, Halonen sanoo Pelastusarmeijan tiedotteessa.

Kuvan ottanut valokuvaaja Anton Sucksdorff kertoo Ylelle, että tilanne on ikuistettu viime kuussa Helsingin Kallion alueella – Halosen kotikulmien lähettyvillä.

Muun muassa tiukan aikataulun takia kuva on yhdistelmä useammasta elementistä. Ulkona portailla Helsingin Karhupuistossa on kuvattu malli, joka muistuttaa presidenttiä. Kuva Tarja Halosesta on otettu sisällä hänen toimistossaan Helsingin Hakaniemessä ja Halosen pää on lisätty kuvaan jälkikäteen.

Itse presidentin kuvaaminen sujui jouhevasti.

– En olisi voinut enempää pyytää, kuvaaja kertoo presidentin panostuksesta kuvaan.

Sucksdorffin mukaan presidentti heittäytyi tilanteeseen, ja valmista tuli jo alle 20 minuutissa.

– Hän oli todella ammattimainen.

Kuvausrekvisiitta, kuten portailla istuvan mallin päällä olevat vaatteet, saatiin Pelastusarmeijalta.

Kampanja on osa Auta ihmistä -keräystä (siirryt toiseen palveluun), ja mukana on myös Roviosta tunnetuksi tullut Peter Vesterbacka. Hän nojaa kuvassa seinään resuisen näköisenä, vierellään koira ja matkalaukku. Hänen kuvansa otettiin Helsingin Suvilahdessa.

– Vesterbacka lähti myös rooliin heti todella hyvin.

Lisähaastetta toi kuvassa oleva koira, mutta tilanne sujui ilman ongelmia ammattimaisesti.

– Olemalla mukana Pelastusarmeijan keräyskampanjassa haluan osoittaa, että kaikista ihmisistä välittäminen on perusjuttu. Suomalaisuuden ytimessä on, että kaikki pidetään mukana, Vesterbacka kertoo tiedotteessa.

– Uskomatonta heittäytymistä vähävaraisten puolesta, kiittää Pelastusarmeijan markkinoinnista vastaava Anne Fredriksson tiedotteessa.

Keräyskampanjalla halutaan auttaa vähävaraisia suomalaisia. Kampanjan luomisessa olleet tahot antoivat oman panoksensa ilmaiseksi.

Peter Vesterbacka ja Tarja Halonen ovat mukana Pelastusarmeijan "Huono onni voi kohdata kenet tahansa" -kampanjassa. Kuva: Pelastusarmeija, Anton Sucksdorff.

Lue myös:

Presidentti olikin mainoskuvassa vain kasvoillaan – Kampanjan tilannut Pelastusarmeija: Ei kai kukaan tätä dokumenttikuvana pidä

Juttua korjattu 23.11. kello 17.03. Otsikkoa muutettu: Aiemmin otsikossa luki, että Halonen kuvattiin köyhänä kotikulmillaan. Halosen kuva otettiin sisällä tavallisissa vaatteissa eikä häntä maskeerattu. Jutusta poistettu maininta, että presidentin kuva olisi otettu suljetulla alueella tai että Pelastusarmeijalta lainatut vaatteet olisivat olleet Halosen päällä. Lisätty tieto, että Halosta esittävä kuva on yhdistetty kahdesta kuvasta.

Suosittelemme sinulle