Hyppää sisältöön

Suomalaisten elämänlaatu toiseksi parasta maailmassa – edellä vain Tanska

Suomi sai moitteita korkeista itsemurhaluvuista ja sukupuolten epätasa-arvosta toisen asteen koulutuksessa.

Kuva: Sergey Barkalov / AOP

Suomi on sijoittunut toiseksi kuluvan vuoden sosiaalista kehityksen indeksiä ja kansalaisten elämänlaatua mittaavalla listalla. Listan kärkipaikalla on Tanska. Kolmossijan jakoivat Norja ja Islanti. Ruotsi oli kahdeksas.

Suomea ylistettiin raportissa muun muassa uskonnon- ja valinnanvapaudesta, erinomaisesta perusterveyden- ja äitiyshoidosta sekä erittäin alhaisesta lapsikuolleisuudesta. Tutkimukseen valituista 50 indikaattorista Suomi oli ykkösenä 16:ssa.

Pyyhkeitä Suomelle tuli muun muassa korkeista itsemurhaluvuista, muita alhaisemmasta elinajan odotteesta sekä sukupuolten epätasa-arvosta toisen asteen koulutuksessa.

Sosiaalisen kehityksen indeksissä vertaillaan yhteiskunnan tärkeitä kehitysalueita. Menetelmän kehitti professori Michael Porter yhteistyössä Massachusetts Institute of Technologyn ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Indeksin arvioinnit perustuvat 50 mittariin.

Tutkimus julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2013, jolloin arviossa oli mukana 50 maata. Tänä vuonna indeksissä listattiin 127 maata.

Suosittelemme sinulle