Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kymmenen väitettä lestadiolaisuudesta – saako uskova juoda, meikata tai kilpaurheilla?

Lestadiolaiset äänestävät keskustaa. He eivät pelaa korteilla tai käytä alkoholia. Onko näin? Suomen suurimmasta herätysliikkeestä pyörii luuloja, joista osa on liikkeen mukaan pelkkää legendaa, osa pitkään ylläpidettyä perinnettä.

Suviseuravieraita kentällä Torniossa kesäkuussa 2016.
Suviseuroille odotetaan yli 70 000 kävijää viikonlopun aikana. Kuva: Suviseurat / Kuvapalvelu
Jenni Joensuu
Avaa Yle-sovelluksessa

Lestadiolaisten elämään liitetään paljon erilaisia käsityksiä, joista osa on ollut olemassa jo vuosikymmeniä.

Vanhoillislestadiolaisuus on Suomen suurin herätysliike, jossa on jäseniä arviolta 110 000–120 000. Tulevana viikonloppuna heistä yli puolet saapuu Porin Kirjurinluotoon, jossa vietetään liikkeen tärkeintä ja suurinta vuotuista tapahtumaa, Suviseuroja.

Suviseurojen tiedotustoimikunnan puheenjohtaja Pekka Vuonokari vastaa, miten liike itse suhtautuu siitä eläviin väitteisiin.

Lestadiolainen ei käytä ikkunallista pyykkikonetta tai kuivata pyykkejä ulkona.

– Tarina pyykinpesukoneesta on elävää legendaa parhaimmillaan. Tämä on varmasti tunnetuin ja myös pisimmälle levinnyt huhu, vaikka ei pidä paikkaansa. Se on kiertänyt ympäri maailmaa, olen kuullut siitä puhuttavan Japanissa saakka. Olen kuullut huhun ensimmäistä kertaa ainakin 30 vuotta sitten. Pyykin kuivattaminen ulkona ei sekään ole kielletty.

Lestadiolainen ei meikkaa tai värjää hiuksia.

– Suviseuroihin kaikki ovat tervetulleita, emme ala tarkastamaan kenenkään asuja tai ehostuksia. Kodeissa sen sijaan keskustellaan, onko meikkaaminen tai hiusten värjääminen tarpeellista. Jos nuori alkaa käyttää meikkiä tai värjäämään tukkaa, se muuttaa äkkiä myös ystäväpiiriä, jolloin myös erilaiset elämäntavat saattavat alkaa kiinnostaa.

Pukeutumisessa suositaan säädyllistä pukeutumista. Ei meillä mitään senttimittoja ole, mutta liian paljastavia vaatteita ei sovi käyttää.

Lestadiolainen ei pelaa pelikorteilla, juo alkoholia tai kohota onnittelumaljaa.

– Vuosikymmeniä sitten kortinpeluu oli sitä, kun tupakansavun keskellä lyötiin korttia rahasta. Nykyään on paljon viattomia viihdepelejä, mutta uhkapelaaminen saattaa aiheuttaa riippuvuuden.

Alkoholinkäyttö ei kuulu meidän yhteisöömme. Itse en nosta onnittelumaljaakaan, sillä se liittyy niin vahvasti alkoholinkäyttöön. Emme halua olla mukana alkoholikulttuurissa.

Tupakointi on sallittua, kunhan se tehdään lain sallimissa rajoissa. Alaikäisten ei kuulu tupakoida.

Lestadiolainen äänestää vaaleissa keskustaa.

– Aikoinaan lestadiolaisten joukossa oli ihmisiä, jotka olisivat halunneet valjastaa yhteisön yhden tai kahden puolueen liikkeeksi. Jos tällaista tapahtuu nykyään, se torjutaan: jokainen saa äänestää ketä haluaa. Äänestäminen on vapaaehtoista, puoluepolitiikka ei kuulu toimintaamme.

Lestadiolainen ei seurustele ei-uskovaisten kanssa tai hyväksy ehkäisyä.

– Erilaiset arvopohjat saattavat olla mahdoton yhtälö, joten seurustelukumppanilla olisi hyvä olla samanlainen uskonnäkemys.

Seksuaalisuuden toteuttaminen ja fyysinen läheisyys kuuluvat Raamatun mukaan avioliittoon. Läheiset suutelut ja halailut johtavat helposti pidemmälle, siksi on parempi odottaa niidenkin kanssa, kunnes häitä on juhlittu.

Emme hyväksy ehkäisyn käyttämistä, sillä uskomme, että Jumala on elämän antaja ja ottaja, eikä ihmisen kuulu puuttua siihen.

Lestadiolainen rajoittaa lasten kouluttautumista.

Kouluttautumisessa ei ole rajoituksia. Jokaista kannustetaan omien lahjojensa mukaan ja kaikki koulutus on arvokasta.

Lestadiolainen ei harrasta kilpaurheilua.

– Kilpaurheilu ja muut harrastukset vievät helposti aikaa pois uskolta. Lestadiolaisten keskuudessa harrastetaan paljon, esimerkiksi jääkiekkoa ja lentopalloa, mutta toiminta tapahtuu oman joukon harrastuspiireinä. Haluamme kunnioittaa pyhäpäivää eli sunnuntaita, ja kilpaurheilu häiritsee usein sen viettoa.

Lestadiolainen ei kuuntele pop-musiikkia tai katso televisiota.

Pop- ja rock-musiikissa on useimmiten meille vieras sanoma. Nuoria ohjataan mieluusti klassisen musiikin piiriin ja moni opiskeleekin esimerkiksi musiikkiopistossa. Paikallisissa ryhmissä on myös lauluryhmiä ja kuoroja.

Televisiota emme ole kokeneet tarpeelliseksi. Päätös tehtiin television tullessa Suomeen ja johtuu sisällöstä – etenkin tänä päivänä suuri osa sisällöstä on yliseksuaalista ja arvomaailmallemme sopimatonta. Opetustyössä television käyttäminen on ilman muuta sallittua. Tietokoneita taas on varmasti jo joka kodissa. Onhan se kouluissakin jo välttämätön työkalu.

Lestadiolainen suosii kauppoja, joita pitävät liikkeen jäsenet.

– Tämä on myös legenda joka on elänyt pitkään. Suviseuroihin rakennetaan kaksi myymälää, joiden palvelut on kilpailutettu avoimesti ja läpinäkyvästi. Ei ole väliä, onko taustalla lestadiolaisia vai ei. Sama koskee palveluita ylipäätään; vaikka kaupassakäyntiä tai rakentamista.

Lestadiolaisliikkeestä eronnut hylätään.

– Lähtökohtana on, että liikkeestä eronneetkin ovat edelleen rakkaita lapsia ja läheisiä. Silti, jos yhteisöstä erkanee, tilalle tulevat helposti muu ystäväpiiri ja uudet elämäntavat, jolloin kanssakäynti oman perheen kanssa ikään kuin vähentyy luonnollisella tavalla.

Suosittelemme sinulle