Hyppää sisältöön

Keskiaikaharrastajat valmistautuvat palaamaan vuoden 1517 Turkuun – aliupseeri muuttuu markkinanäytelmässä kirjuriksi

Jokavuotista markkinanäytelmää on tänä vuonna Turussa esittämässä 85 harrastelijanäyttelijää. Noin puolet heistä palaa takaisin vuosi vuoden jälkeen.

Keskiaikaisten markkinoiden Turun kaupungin kirjuri
Kuva: Kirsi Lätti / Yle
Kirsi Lätti

Turun keskiaikaisten markkinoiden puvustamon aulaan kuljetaan vanhan puuoven kautta. Aula onkin paikassa lähes ainut tila, jota näyttelijöiden rooliasut eivät ole vielä vallanneet. Töitä tehdään kovalla tahdilla, sillä h-hetkeen on enää noin viikko. Jokainen liikenevä käsipari on otettu hyötykäyttöön.

Pian eteiseen astuu iloisena myös yksi näyttelijöistä, Jarno Kuivala, yllään jo valmistunut kirjurin asunsa. Kuivala auttelee puvustamolla, ja saikin itse valita asun kruunaavan sulan hattuunsa.

– Luonnollisesti piti sitten saada isoin. Vielä isompi kuin piispalla, Kuivala nauraa.

Kuivala on markkinanäytelmässä mukana jo yhdeksättä kertaa. Tänä vuonna hän esiintyy Turun kaupungin kirjurin roolissa. Luonteeltaan ahneen ja viekkaan kirjurin tehtäviin sisältyy paljon kuuluttamista, mutta markkinoilla on tarkoitus käydä myös kauppaa.

Markkinat jaksavat viehättää

Jarno Kuivala osallistui markkinanäytelmään ensimmäistä kertaa jo vuonna 1997, mutta myöhemmin armeijassa työskentely keskeytti harrastuksen vuosiksi. Häntä kauemmin on mukana ollut ainoastaan piispan esittäjä.

Mikä Turun keskiaikaisissa markkinoissa sitten vetää puoleensa vuodesta toiseen?

– Tämä on hyvää toimintaa ja mukana on hyviä ihmisiä. Lisäksi tämä osuu keskelle kesää eli parhaaseen aikaan, ja on yksi Suomen suurimmista kesätapahtumista. Sen tekemisessä ja mukana olemisessa on oma viehätyksensä, Kuivala kuvailee.

Näytelmä synnyttää ystävyyssuhteita

Näyttelijät ovat harjoitelleet valmiiksi käsikirjoitettuja kohtauksia huhtikuun alusta lähtien, eli mistään lyhyestä projektista ei ole kysymys. Jarno Kuivala kertoo, että näyttelijöistä muodostuu tiivis ystäväporukka, kun noin puolet ryhmästä säilyy samana vuodesta toiseen. Aiempi markkinakokemus näkyy myös esiintymisessä.

– Perinteet jatkuvat. Samoin tietyt vuorosanat, jotka tulevat improvisoidessa aina esille. On hauska nähdä, miten ne elävät omaa elämäänsä, Kuivala naurahtaa.

Markkinanäyttelijä keskiaikaisen kirjurin asussa.
Kuivalan mukaan näyttelijät eivät saisi varsinaisesti jäädä poseeraamaan yleisölle, mutta ajan myötä kehittyy taito jatkaa puuhia niin, että myös kuvat saadaan otettua. Kuva: Kirsi Lätti / Yle

Oma elämäntilanne vaikuttaa hahmon esittämiseen

Näytelmä koostuu kymmenestä käsikirjoitetusta kohtauksesta, mutta näyttelijät pysyvät hahmoissaan myös muun markkina-ajan. Sen jokainen improvisoi omalla tyylillään. Improvisoidessa näyttelijä saa vapaammin eläytyä roolihenkilöönsä ja viedä sitä haluamallaan tavalla eteenpäin.

– Oma elämäntilanne vaikuttaa. Jos ihmisellä on kovin isoja, surullisia asioita elämässään, niin ne saattavat tulla myös rooliin. Joko päinvastaisina reaktioina, että haluaa tehdä oikein iloisen roolin, joka vetäisee pois niistä arjen ympyröistä. Tai sitten toinen ääripää, eli haluaa surra näyttelemisen kautta, Jarno Kuivala kertoo.

On kuitenkin tärkeää muistaa pysyä tiukasti keskiajalla. Se tarkoittaa esimerkiksi modernien sanojen välttelyä.

– Jos ihmiset kysyvät vessan sijaintia, niin siihen voi reagoida ”Hmm, jaa-a, mikäs se sellainen paikka on?” Sitten kun kysyjä joutuu selittämään, että se on se paikka missä käydään tarpeilla, niin voi näyttää että tuolla päin on sellainen riuku, jonne voi mennä. Se lähtee tällaisesta hyvin impulsiivisesta meiningistä, Kuivala selittää.

Markkinanäytelmä sysäsi muuhunkin teatteritoimintaan

Keskiaikaisille markkinoille osallistumisesta virisi aikanaan myös Jarno Kuivalan teatteriharrastus. Vuosien saatossa hän on toiminut muun muassa Turun ylioppilasteatterissa ja Jojo-teatterissa. Kuivalan mukaan näytteleminen tasapainottaa mukavasti aliupseerin työtä.

Keskiaika alkoi myös innostaa siinä määrin, että Kuivala alkoi harrastaa kalligrafiaa ja on nykyään muutenkin kiinnostunut keskiajan ihmisen arjesta. 

– Yleensä kun historiankirjat kirjoitetaan, niin siitä arkipäivän elämästä ei hirveästi kerrota. Toisaalta ihminen on ollut silloinkin vain ihminen ja tarvinnut samoja asioita kuin nykyäänkin tarvitaan. Eli ruokaa ja lämpöä, sekä katon pään päälle, Kuivala kertoo.

Keskiaikaiset markkinat
Keskiajan markkinat ovat viime vuosina keränneet yli 100 000 kävijää. Kuva vuodelta 2015. Kuva: Petra Ristola / Yle

Markkinat vievät uskonpuhdistuksen aikoihin

Tänä vuonna Turun keskiaikaisilla markkinoilla eletään vuotta 1517, jolloin otettiin reformaation eli uskonpuhdistuksen ensiaskeleita. Turun linnassa sen sijaan siirrytään jo vuoteen 1530, jolloin reformaatio on jo täydessä vauhdissa.

– Tämän vuoden näytelmässä korostuu ennen kaikkea kirkon asema keskiaikaisessa Turussa. Jokaisessa kohtauksessa tulee läpi enemmän tai vähemmän se, että kirkolla on ollut valtava valta siihen aikaan. Piispa oli Suomen rikkain ihminen ja hänellä oli myös suurin sotajoukko, Jarno Kuivala kertoo.

Kesän markkinoilla eletään toistaiseksi myöhäisintä keskiajan vuotta tapahtuman historiassa. Se on aiheuttanut päänvaivaa puvustuksenkin puolesta. Näyttelijöiden vaatetuksen täytyy olla ajan muodin mukaista, eikä eri vuosisadan vaatteita voi käyttää uudelleen.

– Puvustamolla on tässä kova työ, Kuivala sanoo.

Suosittelemme sinulle